“Η Μόνα σε καινούργιο σχολείο”-6η Μαρτίου: Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής βίας και του Εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Στα πλαίσια αυτής της ημέρας διαβάσαμε το παραμύθι: «Η Μόνα σε καινούργιο της σχολείο», ιστορία γραμμένη και εικονογραφημένη από παιδιά, μια πρωτοβουλία της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε).

Ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά για το πώς νιώθει η χελώνα, αν η συμπεριφορά των συμμαθητών της ήταν σωστή και για το τι μπορούσε να κάνει η ίδια, για να ξεπεράσει το πρόβλημα. Ακολούθησε αποτύπωση σε ατομικά φύλλα εργασίας των εντυπώσεων των παιδιών από την ανάγνωση της ιστορίας.

Γράψαμε τις λέξεις που μας πληγώνουν και στη συνέχεια τις βάλαμε σε μια σακούλα «απορριμμάτων», για να τις «πετάξουμε στα σκουπίδια» και να τις διαγράψουμε από το λεξιλόγιό μας.

Ακούσαμε και είδαμε από το youtube το τραγούδι των Locomondo: «Χέρια σαν κι αυτά» και τοποθετήσαμε σε ένα χαρτόνι κάνσον σε δύο στήλες τις εικόνες με τα χεράκια στα οποία λέμε ναι και τις εικόνες με τα χεράκια στα οποία λέμε όχι.

Τέλος, φτιάξαμε και την ομαδική αφίσα για την ημέρα, όπου καταγράψαμε το δικό μας σύνθημα γι’ αυτή τη μέρα :

«ΔΕ ΘΥΜΩΝΩ, ΔΕ ΜΑΛΩΝΩ, ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΟΝΑΧΑ ΑΠΛΩΝΩ!!!»

Ακολουθούν μερικές ενδεικτικές φωτογραφίες από τις δράσεις για την ημέρα στο Νηπιαγωγείο μας:

P1011995 P1011997 P1012000 P1012001 P1012003 P1012009 P1012011 P1012012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *