racismΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, οι μαθητές της Στ’ τάξης του σχολείου παρακολούθησαν* την Παρασκευή 20 Μαρτίου αποσπάσματα από την ταινία “Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή”.

Μέσα από την παρουσίαση της αγωνιώδους περιπλάνησης ενός μικρού κοριτσιού στην προσπάθειά του να πάει σχολείο, η ταινία έφερε στην επιφάνεια ένα σωρό διασυνδεδεμένων κοινωνικών προβλημάτων όπως:

  • Το δικαίωμα στην εκπαίδευση που δεν εξασφαλίζεται ισότιμα για όλους.
  • Η απόρριψη και η βία μέσα στους χώρους του σχολείου.
  • Η έμφυλη διάσταση του αποκλεισμού.
  • Η βία από τους συνομηλίκους.
  • Οι κοινωνικές και θρησκευτικές προκαταλήψεις που λειτουργούν ως προσκόμματα στην κοινωνική ένταξη των ατόμων.

budhaΗ παιδική αθωότητα ακροβατεί μεταξύ του καθημερινού αγώνα για την υλική και φυσική επιβίωση από τα μοχθηρά σχέδια όλων αυτών που έχουν ως στόχο να την εξοντώσουν. Η συγκεκριμένη ταινία είχε και κατά το παρελθόν αξιοποιηθεί για μαθητές του σχολείου μας  στα πλαίσια της θεματικής  “Η εκπαίδευση στον κινηματογράφο”.

Μια άλλη πτυχή της παιδικής αθωότητας προσέφερε στους μαθητές της Α’ τάξης η παρακολούθηση της ταινίας «Το κόκκινο μπαλόνι», κατά την ίδια ημέρα.

baloonΤο μπαλόνι, το αιώνιο σύμβολο της παιδικής αθωότητας, είναι το μοναδικό στοιχείο που δίνει χρώμα σε ένα μονότονα γκρίζο αστικό τοπίο. Ένα μοναχικό αγόρι συναντά ένα μπαλόνι που γίνεται ο καλύτερος και πιστότερος φίλος του. Η φιλία αυτή δοκιμάζεται, αλλά ξεπερνά τις δυσκολίες: την αντίδραση της μάνας, την οργή των συνομηλίκων, την αδιαφορία των δασκάλων. Σε ένα φόντο μονότονα γκρίζο, αυτή η φιλία είναι το μόνο πράγμα που δίνει χρώμα. Όμως είναι καταδικασμένη από τη φθαρτή φύση του υλικού… ή μήπως όχι; Μια μαγευτική ταινία, με Όσκαρ Σεναρίου και Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες.

* Σημείωση: Η προβολή αποσπασμάτων κινηματογραφικών έργων γίνεται  σε πλήρη συμφωνία με όσα ορίζονται από το Ν. 2121/1993, άρθρο 19 περί παράθεσης αποσπασμάτων, άρθρο 21 περί αναπαραγωγής για διδασκαλία και άρθρο 27 για δημόσια παράσταση στο πλαίσιο της δραστηριότητας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.