Αναζητώντας τα ίχνη των αρχαίων προγόνων μας…

IMG 20230601 120227 53
Αφουγκράζομαι…

Πολιτιστικό πρόγραμμα με αυτό το θέμα ολοκλήρωσαν οι μαθητές της Δ τάξης του σχολείου μας. Είχε διάρκεια πολλών μηνών και πέρα από την περιοχή μας εξαπλώθηκε ακόμη και στον Νομό Θεσπρωτίας. Το ταξίδι της αναζήτησης ξεκίνησε με ένα ιδιόμορφο «κυνήγι» αξιοσημείωτων θησαυρών, «κρυμμένων» στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Τα παιδιά είχαν επίσης την ευκαιρία από αρχαιολόγο του Μουσείου να μάθουν για το «Ωκύπτερο», τον φτερωτό κεραυνό του Δία, και να έχουν την πρώτη γνωριμία με την αρχαία Δωδώνη.

Αυτό συνεχίστηκε στο σχολείο με τη σχετική παρουσίαση που μας έκανε ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων κ. Βέργος. Δουλεύτηκε από τα ίδια τα παιδιά καθώς έγιναν μελετητές και ξεναγοί μας σε μια εικονική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο. Ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας εκεί όπου τα παιδιά, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία δράσεων γνώρισαν με βιωματικό τρόπο τη σημαντικότητα του ιερού χώρου.

Αναζητώντας τα ίχνη των αρχαίων προγόνων μας φτάσαμε μέχρι την αρχαία Γιτάνη Θεσπρωτίας. Τα παιδιά φόρεσαν μάσκες και αυτοσχέδιους χιτώνες και έπαιξαν μια διασκευή από τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, κείμενο που είχαμε επεξεργαστεί στο μάθημα της γλώσσας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με αυτές τις δράσεις βοηθήσαμε τα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά την αρχαία ιστορία του τόπου μας και να σέβονται τα δημιουργήματα των προγόνων μας, αναγνωρίζοντας σε αυτά ανθρώπινες αξίες και ιδανικά.

Περισσότερα στοιχεία και φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Πρόγραμμα ERASMUS- Mindful Nature (Ενσυνείδητη φύση)

1

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ Καρπενησίου) υλοποιεί ως συντονιστικός φορέας πρόγραμμα erasmus+ με τίτλο: Mindful Nature (Ενσυνείδητη Φύση) και κωδικό 2022-1-EL01-KA220-SCH-000085458, τα σχολικά έτη 2022-2023 και 2023-2024, με στόχο τη διερεύνηση της εφαρμογής της ενσυνείδησης (mindfulness) στο εκπαιδευτικό σύστημα, την ένωσή της με τη βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση. Το 21ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων συμμετέχει ως Συνεργαζόμενος Φορέας (Associated Partner) στο πρόγραμμα αυτό με εκπρόσωπο την εκπαιδευτικό Μπούλια Κωνσταντίνα.

Στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συναφών δράσεων οι μαθητές συμμετείχαν σε ασκήσεις ενσυνείδησης μέσα στη σχολική αίθουσα, στην αυλή του σχολείου, στο Πάρκο ερμηνείας οικοσυστήματος λίμνης Παμβώτιδας και στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Γνώρισαν τεχνικές χαλάρωσης, συγκέντρωσης, προσοχής, φαντασίας και ελέγχου της αναπνοής.

Όλες αυτές οι ασκήσεις βοήθησαν τα παιδιά να είναι πιο παρατηρητικά με το τι γίνεται μέσα τους και γύρω τους. Έμαθαν να απολαμβάνουν λεπτομέρειες που άλλοτε περνούσαν απαρατήρητες.  Δυνάμωσαν το λεξιλόγιο έκφρασής τους όσον αφορά τη συναισθηματική νοημοσύνη και δέθηκαν περισσότερο μεταξύ τους καθώς μοιράστηκαν ιδιαίτερες σκέψεις και συναισθήματα.

Περισσότερα για τη φύση του προγράμματος και το είδος των δραστηριοτήτων μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων