Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης

Οι μαθητές του Δ1΄ του σχολείου μας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζουμε και μαθαίνουμε για το νερό», του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μία πρωτοβουλία πολύ σημαντική και επίκαιρη, όπως άλλωστε και κάθε δράση που αφορά σε ζητήματα περιβαλλοντικά. Υπεύθυνη τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την πραγματοποίηση της επίσκεψης ήταν η δασκάλα του τμήματος κυρία Ελένη Δημάρη.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στους χώρους του εργαστηρίου και ταυτόχρονη διεξαγωγή πειραμάτων και διαδραστικών δραστηριοτήτων, με σκοπό την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της υγιεινής των μαθητών.

Οι μαθητές ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους με ξενάγηση στο Μουσείο Ιατρικής, το οποίο βρίσκεται επίσης στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Μουσική Παράσταση

“Ας σεργιανίσουμε μαζί κι ας πάρουμε μαζί μας κι άλλους πολλούς, μεγάλους και μικρούς, σε τούτο το όμορφο ταξίδι στα γλυκά και υφάλμυρα νερά της πατρίδας μας. Με εικόνες, με βιβλία, παραμύθια, μουσική κι άλλα πολλά… ας ταξιδέψουμε όλοι μαζί σε μονοπάτια άγνωστα, ας μάθουμε από κοντά των καραβιών την όψη κι ας ακούσουμε, χρόνων πολλών τη γνώση!

Το νερό, θεμέλιο της ζήσης του ανθρώπου, από τότε που πρωτοπερπάτησε στη γη. Τα πρόσωπά του, πολλά. Άλλοτε γαλήνιο, λαμπερό και πράο, να μας καλεί στη μαγεία των λιμνών και των λιμνοθαλασσών μας, άλλοτε παιχνιδιάρικο και ζωντανό, να μας προκαλεί με τη δύναμη των ποταμών μας. Οι πρόγονοί μας, μαγεμένοι από τη ζωτικότητα των υγρότοπων της πατρίδας μας, αλλά και από την ανάγκη τους για επιβίωση, φώλιασαν στη νοτισμένη αγκαλιά τους, χτίζοντας πολιτείες και χωριά, άλλοτε πλωτές, επάνω σε πασσάλους, κι άλλοτε θεμελιωμένες επάνω στη στέρεη γη. Μαγεύτηκαν από το μυστήριό τους κι έπλασαν ιστορίες και θρύλους για θεούς, νεράιδες και ξωτικά που κατοικούσαν στα νερά τους. Ανακάλυψαν τις πνιγμένες όχθες τους από παπύρια, ψαθιά και καλάμια, όπου μέσα τους φώλιαζαν πλάσματα τ’ ουρανού και της γης, και αντιλήφθηκαν πώς σεργιανίζοντας στα υδάτινα μονοπάτια τους, μπορούσαν να επικοινωνήσουν, να εμπορευτούν και να τρυγήσουν τον πλούτο που έκρυβαν μέσα τους”.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου 2020), ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ, σε συνεργασία με την ΑΡΤΕΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ και το ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ (Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς), διοργάνωσε τη διαδραστική έκθεση με τίτλο «ΠΛΕΟΥΜΕΝΑ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ».
Οι μαθητές της Γ΄ τάξης συμμετέχουν στις εκδηλώσεις (δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ) με Μουσική Παράσταση που επιμελείται η εκπαιδευτικός Μουσικής του σχολείου μας κυρία Ειρήνη Ντούση και η οποία θα παρουσιαστεί την Κυριακή 26-01-2020.
 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων