
Ακόμη και το ίδιο το όνομα της αφιερωμένης στο Διαδίκτυο και τους κινδύνους του ημέρας (Safer Internet Day – Ημέρα Ασφαλέστερου, όχι Ασφαλούς, Διαδικτύου), φανερώνει ότι, συνδεόμενοι στον Παγκόσμιο Ιστό, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απόλυτα προστατευμένοι.
Όσοι ενήλικες περιηγούμαστε στο Διαδίκτυο, έστω και σποραδικά, έχουμε ακούσει –αν όχι βιώσει– για Ιούς, Παραπληροφόρηση, Εκφοβισμό, Αποπλάνηση, Phishing, Εθισμό, Spams, Παραβίαση Ιδιωτικότητας και πολλά άλλα. Λόγω της ηλικίας μας, διαθέτουμε συνήθως την ωριμότητα να αποφύγουμε τις «κακοτοπιές» ή να αντεπεξέλθουμε με κάποιον τρόπο.
Τα παιδιά δεν έχουν το πλεονέκτημα της ηλικίας: παρά την ευστροφία τους, εντυπωσιάζονται εύκολα, είναι εύπιστα, καλοπροαίρετα και γι’ αυτό ευάλωτα στις «σειρήνες» του ψηφιακού κόσμου, με τον οποίο πλέον έρχονται σε επαφή από τη νηπιακή τους ηλικία.
Είναι μεγάλη η ευθύνη τόσο των γονέων όσο και των δασκάλων τους να τα προφυλάξουν, κατευθύνοντάς τα σωστά μέσα στις αχανείς λεωφόρους του Web, με το ίδιο ενδιαφέρον και αγάπη που δείχνουν για να τραφούν σωστά ή για να μη πέσουν και χτυπήσουν.
Μερικές συμβουλές και παροτρύνσεις προς τους μαθητές μας σχετικά με το Διαδίκτυο και τους κινδύνους του, γραμμένες σε γλώσσα κατανοητή από αυτούς και με έμφαση στα ζητήματα που συνήθως αντιμετωπίζουν τα παιδιά του Δημοτικού, βρίσκονται ΕΔΩ
Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες διευθύνσεις ιστότοπων:
http://www.saferinternet.gr/
http://saferinternet4kids.gr/
http://networks–internet.weebly.com/kappa943nudeltaupsilonnuomicroniota–deltaiotaalphadeltaiotakappatau973omicronupsilon.html