Νέα Πρωτόκολλα COVID-19 στην εκπαίδευση για την επάνοδο των μαθητών στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα

 

Αγαπητοί γονείς,

Χρόνια Πολλά και Καλό Μήνα!

Σχετικά με την επάνοδο των μαθητών στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα, ισχύουν τα όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του καθώς και στην με αριθμ. πρωτ. 48804/ΓΔ4/29-4-2022 απόφαση του υφυπουργού Παιδείας αλλά και στην Κ.Υ.Α. με αριθμ. ΓΠ.οικ.23871/ΦΕΚ 2132/30-4-2022. Παρακάτω μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένα τα συγκεκριμένα αποσπάσματα που αφορούν τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Υπουργείο Παιδείας: Νέα Πρωτόκολλα COVID-19 στην εκπαίδευση

Οι εκπαιδευτικές μας μονάδες θα ανοίξουν μετά τις διακοπές του Πάσχα με νέο πρωτόκολλο, σύμφωνο με τη διεθνή τάση αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά της COVID-19, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, ενώ θα εξακολουθήσουν να διατηρούνται σε ισχύ μέτρα που ανακοινώθηκαν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΓΠ.οικ.23871/ΦΕΚ 2132/30-4-2022. Ειδικότερα:

Στα σχολεία:

  • Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών. Καλό θα είναι οι μαθητές να έχουν μαζί τους παραπάνω της μιας μάσκας για να μπορούν να αλλάζουν όποτε αυτό χρειαστεί καθώς και το δικό τους ατομικό μπουκαλάκι με αντισηπτικό.
  • Δεν θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι, self-test, για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές, εκτός αν αυτό χρειάζεται.
  1. Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα μέσα στο σχολείο:
  • Όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και μη ή νοσήσαντες, διενεργούν 2 self-test (ημέρες 0-1 και 4) και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
  1. Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολείου:
  • Οι εμβολιασμένοι/νοσήσαντες μαθητές επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν self-test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
  • Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν self-test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
  1. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στο γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη ή νοσήσαντες μαθητές:
  • Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες τουλάχιστον, με ημέρα λήψης του θετικού τεστ να θεωρείται ως ημέρα 0.
  • Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εφόσον (α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και (β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση.
  • Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, παρατείνεται η απομόνωση.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Πλέον, οι μαθητές δεν κάνουν δήλωση EduPass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, παρά μόνο εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση.

Υποχρέωση υπάρχει όταν π.χ. ο μαθητής/η μαθήτρια είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος και διενεργεί τα δυο υποχρεωτικά self-test τις μέρες 0-1 και 4, οπότε οι γονείς/κηδεμόνες θα πρέπει να αναρτήσουν στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα και να εκδώσουν την σχολικά κάρτα.

Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος θα πρέπει να την έχει μαζί του/της στο σχολείο προς επίδειξη σε πιθανό έλεγχο.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος πρέπει πάλι να δηλωθεί στην πλατφόρμα EduPass αλλά και να ειδοποιηθεί με πρόσφορο τρόπο το σχολείο, μέσω τηλεφώνου ή και μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για να μπορεί η διεύθυνση να κινήσει την προβλεπόμενη διαδικασία ιχνηλάτησης, αν αυτό χρειάζεται. Σε επόμενο χρόνο θα πρέπει οι γονείς/κηδεμόνες να μεριμνήσουν να επιβεβαιώσουν το θετικό αποτέλεσμα του self-test με rapid ή PCR test.

Αφήστε μια απάντηση