Τάξη Α

Εδώ παρουσιάζονται οι δράσεις των τμημάτων της Α Τάξης του σχολείου μας.

kids-circle-26824430

6/6/2023

Έλμερ, ο διαφορετικός ελέφαντας

Το θέμα της διαφορετικότητας συμπεριλήφθηκε στα εργαστήρια δεξιοτήτων όπου εκεί οι μαθητές της Α’ τάξης είχαν χρόνο να συζητήσουν, να μπουν σε ρόλους, να νιώσουν πώς νιώθει ο κάθε ήρωας και να καταλήξουμε από κοινού σε ορισμένα συμπεράσματα. Αφορμή για τη συζήτηση αυτή που ξεκίνησε ήταν το παραμύθι «Ο Έλμερ, ο πολύχρωμος ελέφαντας» του Ντέιβιντ Μακ Κι. Η εκπαιδευτικός της θεατρικής αγωγής κ. Σοφία Καραγιάννη και η δασκάλα των εργαστηρίων δεξιοτήτων, κ. Χριστίνα Πανταζή αφηγήθηκαν το παραμύθι και στη συνέχεια οι μαθητές/μαθήτριες προβληματίστηκαν πάνω στο θέμα της διαφορετικότητας που πραγματεύεται η ιστορία με τις ακόλουθες ερωτήσεις: Πώς αισθάνεται ο Έλμερ και γιατί; Πώς τον αντιμετώπιζαν οι άλλοι; Έχετε γνωρίσει κάποιον ή κάποια που είναι πολύ διαφορετικός από εσάς ή από τα περισσότερα παιδιά; Πώς τον/την αντιμετωπίσατε;

Μέσα από την εν λόγω ιστορία προσπαθήσαμε να αναδυθεί η διαφορετική σκέψη, εμφάνιση και ανάγκες που έχουν κάποιοι άνθρωποι. Στο μάθημα της θεατρικής αγωγής, οι μαθητές/μαθήτριες δημιούργησαν τις δικές τους φιγούρες θεάτρου σκιών με κεντρικό ήρωα των Έλμερ και στην πορεία προχώρησαν σε αυτοσχεδιασμούς και παρουσίαση ολιγόλεπτων θεατρικών παραστάσεων. Επιπλέον, οι μαθητές/μαθήτριες παρακολούθησαν σε προβολή animation κουκλοθεατρικές παραστάσεις με αφορμή την ιστορία του Έλμερ.

Σε συνεργασία με τον εικαστικό του σχολείου κ. Νίκο Πεξομάτη, οι μαθητές/μαθήτριες προχώρησαν σε μια ομαδική κατασκευή ενός παζλ, όπου δούλεψαν σε ομάδες και δημιούργησαν ένα έργο όλοι μαζί, βασιζόμενοι/ες σε όλα όσα προηγήθηκαν. Κατασκεύασαν ομαδικά έναν ελέφαντα, σαν τον Έλμερ, σε μεγάλο μέγεθος. Τα παιδιά χωρίστηκαν ανά ζεύγη ή μικρές ομάδες και ζωγράφισαν από ένα κομμάτι του παζλ-ελέφαντα.Λήψη αρχείου

Οι εκπαιδευτικοί της α’ τάξης

Καραγιάννη Σοφία (Θεατρική Αγωγή), Πανταζή Χριστίνα (Εργαστήρια Δεξιοτήτων), Πεξομάτης Νίκος (Εικαστικά)

11/5/2023

Η υιοθεσία της χελώνας LEMONY

Παρακάτω θα βρείτε μια παρουσίαση σχετική με την επίσκεψή μας στο κέντρο προστασίας της χελώνας ΚΑΡΕΤΑ -ΚΑΡΕΤΑ και το πιστοποιητικό  υιοθεσίας  της χελώνας LEMONY από τα πρωτάκια του σχολείου μας!!!

Σχετικά με την υιοθεσίαΛήψη αρχείου

Οι δασκάλες της τάξης

Πανταζή Χριστίνα (Α1) και Παναγιώτου Δέσποινα (Α2)

19/2/2019

Μουσείο Σχολικής Ζωής – Αποκριάτικα Έθιμα

Το κύριο γνώρισμα των Αποκριών είναι οι μεταμφιέσεις τις οποίες συναντάμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το όνομα των μεταμφιεσμένων διαφέρει από τόπο σε τόπο: κουδουνάτοι, καμουζέλες, μούσκαροι αλλά το πιο κοινό είναι μασκαράδες και καρνάβαλοι που προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις maschera και carnevale.
Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα εθίμων που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή κι εμείς αναβιώσαμε κάποια σ’αυτή την εκδρομή μας!
Μεταμφιεστήκαμε σε “κουδουνοφόρους τράγους”, ανάψαμε το δικό μας “Φανό”, πλέξαμε τις κορδέλες στο γαϊτανάκι μας χορεύοντας, αλευρωμουτζουρωθήκαμε, παίξαμε, χορέψαμε & φτιάξαμε μάσκες!  Κι όλα αυτά μέσα σε ένα υπέροχο αρχοντικό που κάθε του δωμάτιο θύμιζε σχολείο μιας άλλης εποχής.

 

19/12/2018

Επιλογή φωτογραφιών από τις εκπαιδευτικές δράσεις της Α’ τάξης για το Α’ τρίμηνο 

Κατασκευή Ημερολογίου

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη

Ξενάγηση στο Παιδικό Μουσείο

“Ψάξαμε στο μουσείο, επιλέξαμε αντικείμενα τα οποία έγιναν οι ήρωες ενός παραμυθιού που οι συγγραφείς ήμασταν εμείς…”

Κατασκευές στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης

Εργαστήρι Πηλού

“Φτιάχνοντας τις δικές μας κούκλες, πήραμε και δώρα τον πύργο, μια κανάτα και μια πιατέλα. Τις έχουμε ζωγραφίσει και κοσμούν τις τάξεις μας…”

26/04/2018

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο “Παλιά παιχνίδια – Παλιά Επαγγέλματα”

Την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 η Α’ και Β΄ τάξη του σχολείου επισκέφθηκαν το “Πολιτιστικό Πάρκο Κερατέας”.  Σε ένα καταπράσινο χώρο και αρκετά φιλικό προς τα παιδιά,  η Α΄ τάξη παρακολούθησε  το πρόγραμμα “Παλιά παιχνίδια”. Μέσα από μια  δραστηριότητα αρκετά διασκεδαστική,  τα παιδιά γνωρίσανε ξεχασμένα παιχνίδια ακόμη και από την αρχαιότητα. Η Β΄ τάξη παρακολούθησε το πρόγραμμα “Παλιά επαγγέλματα”.  Σε ένα γραφικό χωριουδάκι βρίσκονταν παλιοί επαγγελματίες που με χαρά ξενάγησαν τα παιδιά σε παραδοσιακά εργαστήρια. Είδανε παλιά εργαλεία και με τη βοήθεια τους μάθανε να τα χρησιμοποιούν. Ακόμη τα παιδιά παίξανε και περιηγήθηκαν στο χώρο του πάρκου.

12/02/2018

Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με τις Απόκριες

Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 η Α’ και η Γ’ τάξη του σχολείου επισκέφθηκε το ψυχαγωγικό πάρκο “PARADISE PARK”.  Εκεί τα παιδιά μέσα σε ένα ασφαλές και φυσικό περιβάλλον αναβίωσαν πολλά ήθη και έθιμα των Απόκρεων. Τα παιδιά  έφτιαξαν ομαδικά τον χαρταετό της τάξης με παραδοσιακό τρόπο καθώς και μια αποκριάτικη μάσκα. Επίσης έμαθαν τα ήθη και τα έθιμα της Αποκριάς μέσω διαδραστικού παιχνιδιού. Χόρεψαν και  τραγούδησαν με το γαϊτανάκι. Αναβίωσαν  το Πατρινό καρναβάλι μέσα στο πάρκο.  Σε εορταστική ατμόσφαιρα τα παιδιά δημιούργησαν, έμαθαν και διασκέδασαν.
 

11/12/2017

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος”

Σήμερα, στα πλαίσια των δράσεων του σχολείου για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου παγκοσμίως, 11 Δεκεμβρίου για την Ελλάδα), επισκέφτηκαν το σχολείο μας οι κυρίες του μη Κερδοσκοπικού Σωματείου “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” και ενημέρωσαν τα παιδιά της Α’ και Β’ τάξης για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων.

Μίλησαν μαζί τους για το πως μπορούν να παίζουν και να αθλούνται με ασφαλή τρόπο, πως να κυκλοφορούν με ασφάλεια στο δρόμο, πως να συμπεριφέρονται σωστά με τα ζώα και γενικώς πως να μένουν ασφαλή και μακριά από κινδύνους στο σπίτι, στο σχολείο ή στις διακοπές τους.

    

Αφήστε μια απάντηση