Μουσική Αγωγή

Εδώ θα παρουσιάζονται δράσεις, θέματα που αφορούν το μάθημα της Μουσικής.

20/12/2019

Παραδοσιακά Ελληνικά Κάλαντα

Οι μαθητές της Δ’ τάξης στα πλαίσια των δράσεων κατά την διάρκεια της ευέλικτης ζώνης έφτιαξαν το δικό τους βιβλίο για τα Ελληνικά Παραδοσιακά Κάλαντα. Με την βοήθεια του υπεύθυνου εκπαιδευτικού μουσικής κ. Κώστα Παπαδημητρίου, αναζήτησαν πληροφορίες τις οποίες κατέγραψαν σε φύλλα εργασίας, συζήτησαν και έμαθαν για τα κάλαντα του τότε αλλά και του τώρα, τραγούδησαν κάλαντα από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και τελικά βιβλιοδέτησαν το δικό τους μικρό βιβλίο για τα κάλαντα.

Ειδικότερα, οι μαθητές του Δ3, με την δασκάλα τους κ. Ντίνα Παπαδάκη, προχώρησαν την ερευνά τους ένα βήμα παραπέρα με τη συλλογή πληροφοριών για τα κάλαντα που λέγονται τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, δηλαδή πέρα από την περίοδο του Δωδεκαήμερου των Χριστουγέννων, και την πιθανή καταγωγή τους σε αρχαιοελληνικά δρώμενα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα δείγμα από τα βιβλία που φτιάχτηκαν.Λήψη αρχείου

 

 

 

25/2/2019

Αρχαία Ελληνική Μουσική

Οι μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης παρακολούθησαν σήμερα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούσαν την αρχαιοελληνική μουσική.

Ο ιστορικός των επιστημών και αρχαιομουσικολόγος κ. Χρήστος Τερζής, παρουσίασε δυο ξεχωριστά προγράμματα, ένα για την κάθε τάξη, με σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν την αρχαιοελληνική μουσική, να μάθουν πως αρχαιοελληνική μυθοπλασία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μουσική και πως με αφετηρία την υπάρχουσα εικονογραφία και κειμενογραφία μπορούμε σήμερα να δούμε και από τις ανακατασκευές να ακούσουμε, τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων. Με το πέρας της κάθε παρουσίασης τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν και να παίξουν από κοντά σε τέτοια ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα και να ακούσουν μερικές από τις σωζόμενες  αρχαιοελληνικές μελωδίες.Λήψη αρχείου

 

14/01/2019

Τραγούδι από τα παιδιά του Στ1 τμήματος

Παρακάτω θα βρείτε ένα τραγούδι όπως το έγραψαν και το τραγούδησαν τα παιδιά του Στ1 τμήματος του σχολείου μας στα πρώτα μαθήματα της σχολικής χρονιάς 2018-2019.

Καλώς ήρθαμε

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας το τραγούδι, πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο, στην σελίδα που θα ανοίξει πατήστε το κουμπί πάνω δεξιά για να αρχίσει η αποθήκευση.

Download

 

Τραγούδι από τα παιδιά του Στ2 τμήματος

Παρακάτω θα βρείτε ένα τραγούδι όπως το έγραψαν και το τραγούδησαν τα παιδιά του Στ2 τμήματος του σχολείου μας στα πρώτα μαθήματα της σχολικής χρονιάς 2018-2019.

Καλώς ήρθαμε

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας το τραγούδι, πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο, στην σελίδα που θα ανοίξει πατήστε το κουμπί πάνω δεξιά για να αρχίσει η αποθήκευση.

Download

 

08/06/2018

Τραγούδια από τα παιδιά της στ’ τάξης

Παρακάτω θα βρείτε μερικά τραγούδια όπως τα τραγούδησαν κάποια από τα παιδιά της στ΄τάξης.

Καλώς ήρθαμε ξανά

Το παραπάνω τραγούδι γράφτηκε στην αρχή της σχολικής χρονιάς από τους μαθητές στα πλαίσια της γνωριμίας τους με τα νέα μουσικά ρεύματα, και ειδικότερα της ραπ μουσικής. Οι μαθητές αφού γνώρισαν τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου μουσικού είδους και τραγούδησαν ένα τραγούδι που υπάρχει στο βιβλίο μαθητή, έγραψαν δικούς τους στίχους, με θέμα την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς και αποχαιρέτησαν το καλοκαίρι μελωδικά.

 

Αντίο στο σχολείο

 

Το παραπάνω τραγούδι ηχογραφήθηκε στο τέλος της σχολικής χρονιάς για να αποχαιρετήσουν μελωδικά την τελευταία τους σχολική χρονιά στο δημοτικό. Βασίστηκε στο τραγούδι Αντίο Λιλιπούπολη (μουσική Δ. Μαραγκόπουλος, στίχοι Μ. Κριεζή).

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας τα τραγούδια, πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο και θα αρχίσει αυτόματα η αποθήκευση.

Download

 

01/06/2018

Τραγούδια από τα παιδιά της β’ τάξης

Παρακάτω θα βρείτε μερικά τραγούδια όπως τα τραγούδησαν τα παιδιά της β’ τάξης.

Απλά πατήστε στον κάθε σύνδεσμο και θα οδηγηθείτε στην ιστοσελίδα υπηρεσίας βίντεο του Υπουργείου Παιδείας για να τα ακούσετε ή να τα δείτε.

Τα Προβατάκια

Ο Βοσκός κι ο Βασιλιάς

Το Σαλιγκάρι

 

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας τα τραγούδια, πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο και θα αρχίσει αυτόματα η αποθήκευση.

Donwload

 

05/02/2018

Μαθαίνουμε τις νότες και τις αξίες

Με τα παιδιά της Β’ δημοτικού αρχίσαμε να μαθαίνουμε το μουσικό αλφάβητο με την βοήθεια των φίλων μας, των σαλιγκαριών…

12/12/2017

Κατασκευή Εγχόρδων

Στα πλαίσια του μαθήματος της Μουσικής, οι μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου μας, γνώρισαν τις οικογένειες των μουσικών οργάνων. Αφού έμαθαν πως παράγεται ο ήχος στα Χορδόφωνα (Έγχορδα), στα Αερόφωνα (Πνευστά), στα Μεμβρανόφωνα και στα Ιδιόφωνα (Κρουστά), τα άκουσαν σε ηχητικά παραδείγματα σε Cd αλλά και τα είδαν σε φωτογραφίες και σε προβολές βίντεο, ήρθε η ώρα να φτιάξουν τα δικά τους μουσικά όργανα. Έτσι, με απλά καθημερινά υλικά (χαρτόνι, λάστιχα, ξυλομπογιές και χάρακες) έφτιαξε ο καθένας το δικό του βιολί. Κάποιες από αυτές τις όμορφες κατασκευές μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Από τους μαθητές του Γ1:

Από τους μαθητές του Γ2:

 

 

Η ορχήστρα μας (από μαθήτρια της Β’ Δημοτικού)

Τα μπαλονάκια των παιδιών της Α’ Δημοτικού

Η αίθουσα μουσικού υλικού

Αφήστε μια απάντηση