Για την 25η Μαρτίου…
Η ημέρα αυτή είναι συνδεδεμένη με τη θρησκευτική και την εθνική συνείδηση του λαού μας. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η σύλληψη του Θεανθρώπου από την Παρθένο Μαρία δείχνουν τη δύναμη του Λόγου του Θεού και την αγάπη Του προς τον άνθρωπο, τον οποίο θέλησε να σώσει, στέλνοντας στη γη τον Υιό Του. Μαζί Του γεννήθηκε στην ψυχή του ανθρώπου η ελπίδα. Αυτή ήταν που γέμισε και τις ψυχές των Ελλήνων, που σήκωσαν το Ιερό Λάβαρο του Εθνικού Αγώνα, το οποίο εικονίζει τη μορφή της Παναγίας, που προστατεύει και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας.
Όσο αφορά στη θρησκευτική διάσταση της ημέρας αυτής, η γιορτή του Ευαγγελισμού καθιερώθηκε τον 7ο αιώνα και ορίστηκε να γιορτάζεται εννιά μήνες ακριβώς, πριν από τα Χριστούγεννα. Ενώ μάλιστα βρίσκεται μέσα στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, κατά την οποία δεν έχει η Εκκλησία γιορτές ούτε τέλεια Θεία Λειτουργία, κατ’ εξαίρεση τελείται η Θεία Λειτουργία του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου (Ελληνισμός και Ορθοδοξία).
Η ημέρα όμως του Ευαγγελισμού έχει καθιερωθεί και ως η ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ο πρώτος πανηγυρικός εορτασμός πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Όθωνα και της Αμαλίας, με δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό της Αγίας Ειρήνης, το 1838. Η καθιέρωσή της οφείλεται σε ένα σχέδιο, που ετοίμασε ο Ιωάννης Κωλέττης το 1835, αλλά εκδόθηκε ως βασιλικό διάταγμα, δύο χρόνια αργότερα, στις 15-3-1837 με εισήγηση του Γ. Γλαράκη, ο οποίος ήταν γραμματέας επί των Εσωτερικών (Ελληνισμός και Ορθοδοξία).
«Πόσα και ποια μέτρα δεν πήραν οι άνθρωποι, από κτίσεως κόσμου, για να αλλάξουν μια πραγματικότητα, που τους απογοητεύει; Μοιάζει κάθε ιστορική στιγμή να είναι το ακρότατο σημείο μιας φθίνουσας πορείας.
Ο Ευαγγελισμός όμως, η καλή είδηση ότι ο Θεός γίνεται άνθρωπος, για να γίνουν οι άνθρωποι θεοί, άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων. Από τότε όλα βαδίζουν και θα συνεχίσουν να βαδίζουν, παρά την εικόνα του κόσμου που ξεγελά, στο καλύτερο» (Π. Βολάκης).
Ειρήνη Νίτη
Δασκάλα στην Ειδική Αγωγή & Εκπ/ση – Λογοθεραπεύτρια – Συστημική Σύμβουλος – Θεραπεύτρια