Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη «…Ο πολιτισμός, εν τέλει, είναι το σύστημα αξιών κάθε λαού το οποίο δημιουργεί ως σύνολο και κατευθύνει την σκέψη, την ζωή και τις πράξεις του. Αυτό το βιωμένο σύστημα διαχέεται σε όλες τις μορφές έκφρασης και δράσης κάθε λαού: στην νοοτροπία, στον ψυχισμό, στην σκέψη, στην γλώσσα του, στην θρησκευτική πίστη του, στην τέχνη, στην επιστήμη, στα γράμματα, στην μουσική, στο τραγούδι, στο θέατρο, κατ’ εξοχήν στην Εκπαίδευση ∙ παντού. Γιατί ο πολιτισμός θεμελιώνει και λειτουργεί ως ταυτότητα κάθε λαού...» . Το πρόγραμμα που την χρονιά 2022-2023 θα υλοποιηθεί στην τάξη εντάχθηκε στον άξονα των πολιτιστικών θεμάτων και φέρει τον τίτλο “Οδός ονείρων…”
Ο τίτλος «Οδός ονείρων…» παραπέμπει σε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που πέρασαν από την Ελλάδα – το Μάνο Χατζιδάκι. Προφητικός, επίκαιρος και καίριος –ίσως και για αυτό ακουγόταν κυνικός . Αυτό για το οποίο πάλεψε μια ολόκληρη ζωή ήταν η παιδεία της ψυχής, την οποία θεωρούσε το σημαντικότερο πυλώνα για την σωστή και υγιή οικοδόμηση μιας κοινωνίας με γερά θεμέλια. Ονειρευόταν πολίτες με ισχυρό πολιτιστικό αισθητήριο ικανούς να πετάξουν στα σκουπίδια καθετί σαχλό και ευτελές γυρνώντας επιτέλους αντίθετα τον τροχό της παρακμιακής υποκουλτούρας και της ψεύτικης ευημερίας μιας απαίδευτης κοινωνίας. Έκανε συνέχεια κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ήθελε να εξασφαλίσει για όλους το πολύτιμο διαβατήριο της πνευματικής εγρήγορσης μέσα από την τέχνη.
Σε μια εποχή, λοιπόν, που κυριαρχεί το ΤΙΚ ΤΟΚ και τα παιδιά –από τη νηπιακή ακόμη ηλικία- έρχονται σε επαφή με ακούσματα που τα εξοικειώνουν με μια κουλτούρα υποτίμησης και βίας, με μία κακοποιητική & προσβλητική μουσική, εμείς θεωρώντας πως η μουσική μας καθορίζει ουσιαστικά θα γνωρίσουμε ένα μέρος του έργου του Χατζιδάκι & έμμεσα και την υπέροχη ποίηση του ανθρώπου που έφτιαχνε εικόνες την υπέροχη μουσική του Μάνου –τον Γκάτσο. Ένα έργο κάθε φορά θα αποτελεί την αφορμή για τη διερεύνηση μιας θεματικής υποενότητας…
Οι εκπαιδευτικές μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν είναι:
- Ερωτήσεις – απαντήσεις
- Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία
- Ανακαλυπτική- διερευνητική μάθηση
- Ενσυναίσθηση
- Χρήση Νέων Τεχνολογιών
Η προσέγγιση του θέματος είναι διεπιστημονική.
Οι θεωρητικές αρχές που ενυπάρχουν στις δράσεις είναι:
Βιωματικότητα – Διαθεματικότητα – Ερευνητική μάθηση – Κριτική σκέψη – Ελευθερία έκφρασης συναισθημάτων -Προαγωγή της αποδοχής της διαφορετικότητας- Ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων- Ομαδική εργασία – Απελευθέρωση της αυτοέκφρασης- Θεατρικό παιχνίδι – Αυτενέργεια, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης – Χρήση Νέων Τεχνολογιών – Προετοιμασία μαθητών και δημιουργία έργου από τους μαθητές – Πρόκληση συναισθημάτων στα παιδιά και ελευθερία αυτοέκφρασης
1ο μέρος (Γνωριμία με τον Μάνο & “Τζοκόντα” – 28η Οκτωβρίου & “Το Εμβατήριο της Μελισσάνθης – Συναισθήματα & “Το βαλς των χαμένων ονείρων” – Τα δικαιώματα του παιδιού/παιδική εργασία & “Τα λουστράκια”)
2ο μέρος (Απειλούμενα ζώα & “Αστέρι του βοριά” – Μέρα, νύχτα, μήνες, χρόνος & “Χάρτινο το φεγγαράκι”)
3ο μέρος (Χειμώνας)
4ο μέρος (Ο μαγικός περίπατος της Άλκης Ζέη – 100 χρόνια από τη γέννησή της & μία φανταστική συνάντηση με τον “Κεμάλ”)
5ο μέρος (Σαρακοστή & “Ο χορός του χαρταετού”)
6ο μέρος ( 25η Μαρτίου – “Τσάμικος”)
7ο μέρος ( Κάτω από τον ίδιο ουρανό…)
8ο μέρος
“Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο”
Η πρόσκλησή μας… για την γιορτή μας…