«Ένα λάθος από τον δάσκαλο είναι σαν μια ανοιχτή πόρτα που λέει πως όλοι είναι καλοδεχούμενοι. … Θα σας έλεγα να τα αφήσετε να σας δουν να κάνετε λάθη, να επιτρέψετε στην τέχνη σας να έχει ατέλειες. Έτσι τούς δείχνετε ότι ούτε οι δικές τους ζωγραφιές χρειάζεται να είναι αψεγάδιαστες. Έτσι κάνετε την τέχνη διασκεδαστική» δηλώνει η συγγραφέας-εικονογράφος Corinna Luyken.
Όταν λοιπόν τα παιδιά είδαν την προσπάθειά μου να ζωγραφίσω με φτερό που βούτηξα στο μελάνι -αφού μιλάμε για την ιστορία της γραφής- διασκέδασαν πολύ με το αποτέλεσμα. Άλλο περιέγραφα κι άλλο προέκυπτε.
Και φυσικά βάλθηκαν να αποδείξουν πόσο καλύτερα θα τα κατάφερναν…
…αν και ελάχιστοι κατάφεραν να μην πασαλειφτούν, ενώ ομόφωνα διαπίστωσαν πόσο τυχεροί είναι που έχουν μαρκαδόρους για να ζωγραφίζουν …
Ήταν η προσπάθειά τους αυτή η καλύτερη ευκαιρία για να γνωρίσουν την Corinna Luyken, η οποία όπως λέει «Για χρόνια ζωγράφιζα με πένα γιατί μου άρεσε η υγρή αίσθηση του μελανιού πάνω στο χαρτί. Μου άρεσε το πώς, με την πένα, μια γραμμή μπορεί να ζωντανέψει. Αλλά συχνά αυτή η ζωή εξελισσόταν σε μορφές και σημάδια που δεν σκόπευα αρχικά να κάνω και δεν μπορούσα να διαγράψω». Όμως αυτό δεν την απομάκρυνε από το μελάνι. Συνέχισε να το χρησιμοποιεί, μαθαίνοντας σταδιακά να αντιμετωπίζει τέτοια ατυχήματα. Αν έκανε ένα λάθος σε πρόσωπο, του φορούσε γυαλιά. Αν δεν της άρεσε ο τρόπος που είχε ζωγραφίσει ένα χέρι, ίσως πρόσθετε γάντια. «Και κάπου στη διαδρομή έμαθα να απολαμβάνω το γεγονός ότι κάθε λάθος μου με ωθούσε να βρίσκω έναν νέο τρόπο να βλέπω τον κόσμο. Και άρχισα να αναρωτιέμαι αν το αγκάλιασμα των λαθών μας ήταν κάτι που θα μπορούσε να διδαχθεί».
«Κάπου στη διαδρομή έμαθα να απολαμβάνω το γεγονός ότι κάθε λάθος μου με ωθούσε να βρίσκω έναν νέο τρόπο να βλέπω τον κόσμο»
Και σε συνδυασμό με μια αντίδραση που παρατήρησε στη δική της κόρη, όταν έγινε τεσσάρων ετών, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Μέχρι εκείνη την ηλικία, ό,τι κι αν ζωγράφιζε η κόρη της της άρεσε. «Δεν έβλεπε λάθη, μόνο σχήματα και γραμμές και χρώματα και υφές. Και λάτρευε την ίδια τη διαδικασία της ζωγραφικής. Και μετά μια μέρα, ενώ ζωγράφιζε, ξέσπασε σε δάκρυα και πέταξε το χαρτί της στο πάτωμα. Είχε κάνει ένα λάθος. Δεν μπορούσε να το διορθώσει. Κι αυτό ράγισε την καρδιά μου. Όχι ακόμα, θυμάμαι ότι σκέφτηκα. Όχι αυτή. Όχι κιόλας. Όχι τώρα. Έτσι έγραψα αυτό το βιβλίο. Για αυτήν. Για εκείνα τα παιδιά. Για εμένα. Για όλους όσοι έχουν κάνει κάποιο λάθος».
(ΠΗΓΗ: https://www.womantoc.gr/kids/article/
i-dimiourgikotita-einai-gemati-ateleies-neo-paidiko-vivlio-mas-ebneei-na-agapisoume-ta-lathi-mas)
Έτσι προέκυψε “Το βιβλίο με τα λάθη” (εκδ. Φουρφούρι)
που ξεκινά με ένα λάθος… που εμείς προσπαθήσαμε να διορθώσουμε πριν διαβάσουμε το βιβλίο…
Στην πορεία υπήρξαν πολλά ακόμη λάθη που προκαλούσαν τα παιδιά να μαντέψουν πώς θα αντιδράσει η εικονογράφος – θα θυμώσει; θα το μουντζουρώσει και θα αρχίσει πάλι από την αρχή; Θα σκίσει το χαρτί; Θα το τσαλακώσει πάνω στα νεύρα της; Ή θα εμπιστευτεί τη μαγεία της φαντασίας; Τι θα επιλέξει να κάνει για να το διορθώσει; Ο ενθουσιασμός τους στο τέλος του παραμυθιού και το βλέμμα τους ήταν η καλύτερη απόδειξη πως η ομορφιά μπορεί κρύβεται πίσω από κάτι που ξεκίνησε ως λάθος…
Κι όχι μόνο αυτό… Ήταν κι η αυθόρμητη αντίδραση 18 παιδιών απευθυνόμενα στη διστακτική της παρεούλας μας όταν στράφηκαν και της είπαν “Είχε δίκιο η κυρία, Μ… Αυτό το βιβλίο είναι για σένα, για να μη φοβάσαι μήπως κάνεις λάθος.”
Και φυσικά διορθώσαμε και πολλά άλλα λάθη…