Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο με τα μάτια των νέων

Εκδήλωση της Microsoft
24/02/2011 ,ΤΑ ΝΕΑ

Εκδήλωση με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Μέσα από τα μάτια των νέων» διοργάνωσαν σήμερα η Microsoft Ελλάς και ο οργανισμός το Χαμόγελο του Παιδιού.

Περισσότεροι από εκατό μαθητές γυμνασίων και λυκείων αντάλλαξαν απόψεις και μοιράστηκαν εμπειρίες σχετικά με την ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών και του Διαδικτύου.

Τη συζήτηση αναφορικά με την σχέση των νέων με το Διαδίκτυο τροφοδότησε η σύντομη παρουσίαση των βασικών γνώσεων ασφαλούς πλοήγησης από την Έλενα Ζαγλαρίδου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Microsoft Ελλάς.

Η κ. Ζαγλαρίδου παρείχε στους μαθητές ένα σύνολο απλών και χρήσιμων συμβουλών για την καθημερινή χρήση του Διαδικτύου και τους ενημέρωσε σχετικά με μεθόδους και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να προστατέψουν τους υπολογιστές τους, αλλά και να διαφυλάξουν τους εαυτούς τους από πιθανούς κινδύνους.

Οι βασικές συμβουλές ήταν:

1 Να «θωρακίζουν» τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές, ενεργοποιώντας το Τοίχος Προστασίας του διαδικτύου, ενημερώνοντας τακτικά το λειτουργικό τους σύστημα, χρησιμοποιώντας λογισμικό antivirus και διατηρώντας αντίγραφα ασφαλείας,

2 Να αξιολογούν το περιεχόμενο που βρίσκουν στο διαδίκτυο και να μην εγκαθιστούν, μεταφορτώνουν ή αντιγράφουν υλικό (όπως εικόνες, video και μουσική), το οποίο προέρχεται από αναξιόπιστη πηγή ή διακινείται παρανόμως,

3 Να μην δημοσιοποιούν προσωπικά τους στοιχεία (όπως όνομα, διεύθυνση ή τηλέφωνο) και

4 Να ενημερώνουν τους γονείς τους σε περίπτωση που δέχονται οποιαδήποτε παρενόχληση μέσω διαδικτύου ή όταν άγνωστα άτομα επιχειρούν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης αναπτύχθηκε σε δύο διαφορετικές συζητήσεις, στις οποίες το νεαρό ακροατήριο κλήθηκε να παρέμβει δυναμικά, μεταφέροντας τις απόψεις, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς του.

Το πρώτο πάνελ συζήτησης είχε θέμα την «Εμπειρία της χρήσης του Υπολογιστή στο σπίτι από τα παιδιά και τη σχέση με τους γονείς», ενώ το θέμα του δεύτερου πάνελ ήταν «Cyberbullying και άλλες απειλές, διάγνωση κινδύνων και έξυπνη αντιμετώπιση».

Ο κ. Κωνσταντίνος Λουκάς, Εμπορικός Διευθυντής της Microsoft Ελλάς δήλωσε: «Το διαδίκτυο αποτελεί για όλους μας ένα μοναδικό μέσο ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης και επικοινωνίας. Η αμεσότητά του, η ευελιξία του και οι απεριόριστες δυνατότητές του συνιστούν ιδιότητες που ταιριάζουν απόλυτα στους εφήβους. Οι νέοι είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, ωστόσο θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από απρόσεκτη συμπεριφορά».

Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ανέφερε: «Για Το Χαμόγελο του Παιδιού η τεχνολογία έχει πρωτεύοντα ρόλο. Ωστόσο ο ρόλος μας είναι διττός, αφενός είμαστε χρήστες, την αξιοποιούμε δηλαδή για την επιτέλεση του έργου μας, αφετέρου μέσω συγκεκριμένων δράσεων μας για τα παιδιά συμβάλλουμε στην πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία προκύπτουν από την εσφαλμένη χρήση της».

Συντονίστρια των συζητήσεων ήταν η δημοσιογράφος Βάλια Καϊμάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/stratilio/archives/851

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση