Τα γλυπτά του «Θησαυρού των Μασσαλιωτών», πολύτιμο ανάθημα στους Δελφούς αυτής της αρχαίας πόλης, που υπήρξε αποικία των Φωκαέων θα έχει ως πυρήνα της η μεγάλη έκθεση, που θα γίνει τον Ιανουάριο του 2013 στη Μασσαλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Και με το σκεπτικό, ότι η έκθεση αυτή θα συμβάλλει στην προβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό επικυρώνοντας ταυτόχρονα τους μακραίωνες δεσμούς μεταξύ Μασσαλίας – Δελφών -Ελλάδας το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το βράδυ τον δανεισμό 16 γλυπτών και αρχιτεκτονικών μελών από τον Θησαυρό προκειμένου να παρουσιασθούν στην κάποτε ελληνική πόλη. Μάλιστα τα πέντε από αυτά τα αρχαία έργα περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αμετακίνητων αρχαιοτήτων του Μουσείου Δελφών αλλά η σημασία της έκθεσης είναι τέτοια, που ούτε η Ι΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων ούτε το ΚΑΣ αρνήθηκαν τον δανεισμό τους. Οι γάλλοι διοργανωτές άλλωστε, που αρχικώς ζήτησαν 23 αρχαία από το γλυπτό διάκοσμο του Θησαυρού αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσίασή του στη «μητέρα – πατρίδα».
Ο «Θησαυρός των Μασσαλιωτών», έργο υψηλής γλυπτικής τέχνης ιδρύθηκε στο ιερό της Αθηνάς Προναίας στους Δελφούς (μεταξύ της Θόλου και του δωρικού θησαυρού) και είναι κατασκευασμένος από τοπικό ασβεστόλιθο και παριανό μάρμαρο. Αποτελείται από ένα μικρό οικοδόμημα σε μορφή ναΐσκου (διαστάσεων 6,14Χ8,40 μέτρα) με δύο κίονες που φέρουν αιολικά κιονόκρανα, εν παραστάσει. Στη ζωφόρο του υπήρχε ανάγλυφη παράσταση με σκηνές από τη Γιγαντομαχία και από την Αμαζονομαχία ενώ το αέτωμα ήταν επίσης διακοσμημένο με γλυπτά, τα οποία όμως έχουν διασωθεί εντελώς αποσπασματικά (ίσως να απεικόνιζαν μάχη ζώων). Τα ακρωτήρια πάντως είχαν τη μορφή γυναικείων αγαλμάτων και πιθανώς να απεικόνιζαν Νίκες.
Η έκθεση που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσογείου από 15 Ιανουαρίου ως 15 Απριλίου 2013 θα παρουσιαστεί στο παρεκκλήσιο της «Βιέγι Σαριτέ», το οποίο χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος. Το παρεκκλήσιο βρίσκεται στο μέσον της αυλής μεγάλου συγκροτήματος πτωχοκομείου του 17ου αιώνα όπου σήμερα στεγάζεται, μεταξύ άλλων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσογείου.
Η σπουδαία αυτή παρουσίαση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες, με την πρώτη να αναφέρεται στους Δελφούς και τη σημασία τους για τον αρχαίο κόσμο. Εδώ θα γίνει παρουσίαση των διαφόρων Θησαυρών των Δελφών –επρόκειτο για μεγάλα αναθήματα, πόλεων συνήθως, στο ιερό του Απόλλωνα που ήταν και το σημαντικότερο μαντείο της αρχαιότητας ενώ θα παρουσιαστεί και το χρονικό των ανασκαφών στους Δελφούς.
Στη δεύτερη ενότητα εκτίθεται ο «Θησαυρός των Μασσαλιωτών» με τμήματα από τη ζωφόρο, τον κορμό ενός γυναικείου αγάλματος που ήταν ακρωτήριο στο κτίσμα καθώς και το αιολικό κιονόκρανο από την πρόσοψή του. Μία μακέτα του μνημείου θα συμπληρώνει τις πληροφορίες ενώ στο μέσον του παρεκκλησίου θα παρουσιάζεται με τη μορφή ολογράμματος σε φυσικό μέγεθος, το κτίριο του Θησαυρού. Στην τελευταία ενότητα εξάλλου, θα αναδειχθεί το έργο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αθηνών, η οποία εφέτος γιορτάζει τα 160 χρόνια της στην Ελλάδα.
Θυμίζουμε ότι η Μασσαλία ιδρύθηκε τον 7ο π.Χ. αιώνα κατά τον πρώτο αποικισμό των Φωκαέων και υπήρξε μάλιστα η σπουδαιότερη αποικία τους καθώς έγινε αμέσως – και παραμένει – ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια στη Μεσόγειο.
http://www.tovima.gr
Σχόλια Αναγνωστών-Επισκεπτών