spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο

13 Οκτωβρίου 2009 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Γενικά

Πριν από ένα περίπου χρόνο (3-12-2008) ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού της Κρατικής Ταινιοθήκης, το οποίο είναι διαθέσιμο στο κοινό. Το υλικό αποτελείται από ντοκουμέντα του 20ου αιώνα της πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής της Ελλάδας και είχε παρουσιαστεί από τον τότε υπ. Εσωτερικών (Προκόπη Παυλόπουλο).
Το ψηφιοποιημένο υλικό περιλαμβάνει συλλογές από προπολεμικό υλικό, από τα Επίκαιρα, αμοντάριστο υλικό της περιόδου 1982-1996, αμοντάριστο και μονταρισμένο υλικό (90 ωρών) από το 1940 μέχρι και τη δικτατορία, περίπου 90 ώρες ντοκιμαντέρ (ιστορικά, λαογραφικά κ.ά.) και τη δίκη της χούντας, διάρκειας 60 ωρών, που παρουσιάζει την καθημερινή ροή της. 935 Km αρχειακού φιλμ (35mm & 16mm), διάρκειας 609 ωρών.
Ο κ. Δημήτρης Αντζουλίδης (υπεύθυνος τότε του έργου και της ψηφιοποίησης ΕΟΑ) ανέφερε ότι στόχος τους ήταν η διάσωση του αρχειακού υλικού της Κρατικής Ταινιοθήκης και η μετατροπή του σε χρηστικό υλικό. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι το πρωτογενές υλικό, σύμφωνα με τον Αμπντούλ Μάλακ Φουάστ (υπεύθυνο τεχνολογίας ΕΟΑ), φυλάσσεται σε ειδικούς χώρους ενώ δημιουργήθηκε και βάση δεδομένων. Τα βήματα που ακολουθήθηκαν ήταν η αποκατάσταση των φιλμ, ο καθαρισμός τους, η ψηφιοποίηση και η αποθήκευση.
Οι εξειδικευμένοι συνεργάτες και ιστορικοί χρειάστηκαν 16 μήνες -από τον Ιούλιο του 2007 έως τον Οκτώβριο του 2008- για την υλοποίηση του έργου, το οποίο κόστισε συνολικά 749.938 ευρώ, χρήματα που προήλθαν από το Γ’ ΚΠΣ – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» (80% ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς πόρους (20%). Ανάδοχος του έργου ήταν κοινοπραξία, αποτελούμενη από τις εταιρείες Seven Stars AE, Cinepos AE , Steficon AE και το ΕΠΙΣΕΥ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ συμμετείχαν το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο (ΕΟΑ) ως δυνάμει αποδέκτης της παραχώρησης της Κρατικής Ταινιοθήκης και το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ) που συμμετείχε ως Τεχνικός Σύμβουλος της Αναθέτουσας Αρχής.
Τα στάδια της προετοιμασίας του υλικού αφορούσαν στη συντήρηση, στον καθαρισμό, στην ψηφιοποίηση, στην αποθήκευση, κατηγοριοποίηση, τεκμηρίωση, εισαγωγή στο σύστημα και τελικά στη δυνατότητα χρήσης από το κοινό. Η τεκμηρίωση του οπτικοακουστικού υλικού αφορά: α) την ιστορική ρεύνηση και πλαισίωση των ταινιών μέσα από την τιτλοδότηση, ταυτοποίηση και αναζήτηση στοιχείων για τους συντελεστές τους, την χρονολόγηση και την χωροχρονική τοποθέτηση των θεμάτων τους, την περιγραφική ανάλυση και ευρετηρίαση του περιεχομένου, όπως και την ειδολογική ταξινόμηση για το σύνολο των ψηφιοποιημένων ταινιών, β) την καταχώρηση του ψηφιακού υλικού και των συνοδευτικών μεταδεδομένων στο σύστημα διαχείρισης και διάθεσης.
Ο Στέλιος Κυμιώνης (υπεύθυνος τεκμηρίωσης περιεχομένου, ΕΟΑ) επισήμανε ότι η τεκμηρίωση έγινε από ειδικούς έτσι ώστε να μην υπάρχει λάθος, ενώ η αναζήτηση μέσω Διαδικτύου, η οποία θα είναι δίγλωσση (ελληνικά-αγγλικά), γίνεται βάσει ταυτότητας, γεγονότων, χρονολογίας, τόπου, προσώπου, συντελεστών ταινίας και με λέξεις-κλειδιά, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη.
«Αυτό το έργο είναι απλώς η αρχή που θα οδηγήσει σε ένα μέλλον που θα παράγει πολλά ακόμη», επισήμανε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ΕΟΑ, Ιωάννης Τζαννετάκος.

 Πηγή: Δ. Παπαγεωργίου, εφημ. Ελευθεροτυπία, – 04/12/2008

Ετικέτες: ·

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση