spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Εκπαιδευτική Τηλεόραση

13 Αυγούστου 2009 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Γενικά, ιστορία της εκπαίδευσης

Σαν σήμερα το 1977 ανακοινώθηκε η λειτουργία της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης από το “τρέχον σχολικό έτος 1977-1978”. Από τότε έως σήμερα έχουν γίνει πολλές αλλαγές, τόσο στη δομή και το περιεχόμενο, όσο και στο κύρος του φορέα που, σύμφωνα με το Υπεπθ επιτελεί “ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό ρόλο” καταγεγραμμένο στην εκπαιδευτική αλλά και στη μαθητική συνείδηση. Σε συζητήσεις “παιδιών” της δεκαετίας του 1980 θα ακούσετε σήμερα να θυμούνται και να περιγράφουν την εκπαιδευτική τηλεόραση κάπως έτσι: “Αρχές προς μέσα της δεκαετίας του ’80: Τα Σάββατα, το πρόγραμμα της ΕΡΤ ξεκινούσε κατά τις 12, με τα παιδικά ν’ αρχίζουν κατά τη 1 το μεσημέρι. Πριν δε τα παιδικά, υπήρχαν συνήθως ένα-δυο προγράμματα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Αυτά τα θυμάται κανείς; Τα υποφέραμε γιατί περιμέναμε πως και πως ν’ αρχίσουν τα παιδικά. Θυμάμαι πολύ καλά μια σειρά πάνω στην εργοστασιακή παραγωγή, που έδειχνε διάφορα εργοστάσια μαζικής παραγωγής και ακολουθούσε την αλυσίδα παραγωγής, δείχνοντας πως παράγονται διάφορα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, από μίξερ έως αυτοκίνητα. Η οθόνη γέμιζε τόρνους, λιωμένο ατσάλι, τύπους με σκληρά εργοστασιακά καπέλα … μια σειρά που έδειχνε πως ζούσαν οι πρωτόγονοι άνθρωποι. Είχα εντυπωσιαστεί από έναν τύπο (που βλέπαμε μόνο τα χέρια του) που έδειχνε πως φτιάχονταν τα πρωτόγονα εργαλεία (λαξευμένες πέτρες) … υπήρχαν και εκπομπές για την εκμάθηση (και καλά) ξένων γλωσσών, ιαπωνικών, ισπανικών κλπ. Ίσως και κάποιες άλλες με παιδικές χειροτεχνίες, κατασκευές και πειράματα … ήταν μαγικός κόσμος! … Την εκμάθηση της ιαπωνικής γλώσσας ανάγκαζα τους δικούς μου να την γράφουνε στο video. Απίστευτη “πόρωση”, είχα τρελαθεί τελείως.
Και στο περιοδικό “Ραδιοτηλεόραση”, θυμόσαστε, είχε τα κείμενα για τα μαθήματα ξένων γλωσσών! Bonjour, ca va? Ι am Muzzy… BIIIIG MUZZY!!! (το πράσινο τερατάκι κιν. σχεδίων του BBC που έτρωγε ρολόγια)… Θυμάστε ένα θέμα που είχε για τους σεισμούς; Ξεκινούσε με σειρήνα, νυχτερινό πλάνο με κόσμο και κίτρινα έντονα γράμματα “Σ Ε Ι Σ Μ Ο Ι”. Ελπίζω ότι το θυμάμαι καλά ακόμα, γιατί τότε, αν και μου προκαλούσε σχεδόν φόβο, το είχα δει δυο-τρεις φορές… θυμάμαι μία μεταγλωττισμένη εκπομπή για τις πρώτες βοήθειες και τι πρέπει να κάνει κάποιος στην περίπτωση που απειλείται η ζωή κάποιου άλλου ή ακόμα και του ιδίου… Αυτά τα βιομηχανικά ντοκιμαντέρ με μάγευαν, καθώς και άλλα. […]  αλήθεια να τα βρισκαμε πουθενά ….”

Όλα τα προηγούμενα τα βρήκα σε ηλεκτρονικό τόπο συζήτησης και “λόγω της ημέρας” σας τα προσφέρω. Ίσως κάποιοι συγκινηθούν, ξαναθυμηθούν. Σήμερα η ανανεωμένη Εκπαιδευτική Τηλεόραση αναδιοργανώνεται ώστε με τη χρήση των Νέων τεχνολογιών α) να ανταποκρίνεται στις ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών και β) να καλύπτει συγχρόνως και τις εκπαιδευτικές ανάγκες ενηλίκων στη δια βίου επιμόρφωσή τους. Δείτε λοιπόν από τη σελίδα του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου ποικίλα θέματα που θα σας ξαφνιάσουν, όπως για παράδειγμα τους “Ουρανούς”. Δείτε αμέσως εδώ τον “Ουρανό του Καλοκαιριού“, ονειρευτείτε και μη ξεχνάτε πως είναι πολύ εύκολο αν δεν έχει υλικό το σχολείο σας να το προμηθευτείτε.

Ετικέτες: ······

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση