spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Maria Gaetana Agnesi

16 Μαΐου 2014 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · ιστορία της εκπαίδευσης

MARIA GAETANA AGNESIH Google τιμά σήμερα την Ιταλίδα μαθηματικό και φιλόσοφο Maria Gaetana Agnesi, αφιερώνοντας το doodle της στη ζωή και το έργο της, με αφορμή τη συμπλήρωση 296 ετών από τη γέννησή της. Η Maria Gaetana Agnesi γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 16 Μαΐου 1718, από ευκατάστατη οικογένεια που της προσέφερε πλούσια παιδεία και μόρφωση.

Στην Ιταλία, όπου γεννήθηκε η Αναγέννηση, οι μορφωμένες γυναίκες θαυμάζονταν και ελκύονταν από τον ακαδημαϊκό κόσμο των ανδρών. Η στάση αυτή επέτρεψε στις ιταλίδες να συμμετέχουν στις τέχνες, στην ιατρική, στη λογοτεχνία και στα μαθηματικά. Μεταξύ πολλών άλλων, η Μαρία Gaetana Agnesi ήταν μία από τις πιο σημαντικές μορφές των μαθηματικών κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα.

Μιλούσε γαλλικά από την ηλικία των πέντε ετών και στα εννέα της χρόνια Λατινικά, Ελληνικά, Εβραϊκά, αλλά και άλλες διαλέκτους της εποχής της. Το σπίτι Agnesi ήταν ένας τόπος συγκέντρωσης των πιο διακεκριμένων πνευματικών ανθρώπων της ιταλικής κοινωνίας.

Το 1738 δημοσίευσε μια συλλογή για τις φυσικές επιστήμες και τη φιλοσοφία που ονομάζεται Propositiones Philosophicae, βασιζόμενη σε αυτές τις συζητήσεις των διανοουμένων που συγκεντρώνονταν στο σπίτι του πατέρα της. Σε πολλά από αυτά τα δοκίμια, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι οι γυναίκες πρέπει να εκπαιδεύονται.

Ετικέτες: ·

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση