spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Αφήστε ήσυχους τους μαθητές. Όχι άλλο 1990

14 Σεπτεμβρίου 2013 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · ιστορία της εκπαίδευσης

Επανέφερα στη μνήμη μου την αναλγησία των διαφόρων «αρμοδίων» και ποικίλων υπευθύνων (να μας  χειραγωγούν και να μας εμπαίζουν ως εύπιστο και ευάλωτο κλάδο, το 1988 και το 1990, σε μεγάλες και αιματηρές, οικονομικά, κινητοποιήσεις) και ανατρίχιασα καθώς θυμήθηκα το εγκληματικό εκείνο «σύνθημα – προτροπή» στις συνελεύσεις: «Αποτύχαμε, επειδή δεν είχαμε μαζί μας τους μαθητές μας». Μετά από αυτό τον χειμώνα, άρχισαν οι καταλήψεις των σχολείων. Και σιγά σιγά, όλοι το έβρισκαν φυσικό να καταλαμβάνεται ένα σχολείο, λες και επρόκειτο για το απέναντι ύψωμα σε καιρό πολέμου, να ασκούνται σε εθισμό πράξεων βίας  15χρονα (και όχι μόνο) παιδιά, να λάμπει από αγωνιστικότητα (;) το μάτι τους και να «θεμελιώνουν» αρχές καλών πολιτών και «ισορροπημένων» γονέων. …

Γι’αυτό κι όταν είδα το άρθρο που ακολουθεί σκέφθηκα να το μοιραστώ μαζί σας. Χωρίς υπογραφή, από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα, (12/09/2013 06:34)

Τις τελευταίες δεκαετίες, κόμματα και πολιτικοί, κατάφεραν να αποδιοργανώσουν το χώρο της παιδείας, μεταφέροντας όλες τις παθογένειες μιας στείρας και αναποτελεσματικής κομματικής αντιπαράθεσης. Χρησιμοποίησαν τον ευαίσθητο χώρο της νέας γενιάς για κάθε λογής κομματικά παιγνίδια, αλλά και ως προνομιακή ομάδα πίεσης στις αναμετρήσεις τους με τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Δημιούργησαν νεολαίες αλλά και συνδικαλιστικές παρατάξεις που αναπαρήγαγαν με το χειρότερο τρόπο όλες τις αδυναμίες και όλες τις δυσλειτουργίες των κομματικών καρεκλοκένταυρων. 

Παρά τη ραγδαία αποπολιτικοποίηση ενός μεγάλου μέρους της νέας γενιάς, που γύρισε την πλάτη όχι μόνο στα κόμματα αλλά και την πολιτική γενικότερα, συνεχίζουν τις ίδιες πρακτικές τις ίδιες μεθοδεύσεις, αποσκοπώντας σε πρόσκαιρα κομματικά οφέλη, αδιαφορώντας για τις γενικότερες συνέπειες της πολιτικής τους. Όπως ο κ.Τσίπρας, που θεώρησε σκόπιμο χθες πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, να κάνει αντικυβερνητικό προσκλητήριο, καλώντας τους μαθητές σε ανένδοτο αγώνα ανατροπής και αντίστασης. Ξέχασε προφανώς … το σύνθημα της νεολαίας, από την οποία ξεκίνησε που καλούσε τους μαθητές και τους σπουδαστές να είναι πρώτοι στα μαθήματα και πρώτοι στον αγώνα. Τώρα η έμφαση για τον ηγέτη του κόμματος που θέλει να αλλάξει την Ελλάδα είναι ο αγώνας, η αντίσταση, η ανατροπή κι ας πάνε περίπατο τα μαθήματα. Άλλωστε όπως είπε ο ίδιος το πιο σπουδαίο μάθημα το δίνει η ζωή. Η γνώση, η προσπάθεια,η συνέπεια ,η επιστημοσύνη,είναι δευτερεύουσας σημασίας θέματα, όταν προέχει ο αγώνας για την ανατροπή της κυβέρνησης…

 Προφανώς …  μόλις πετύχει το στόχο του και βρεθεί στην πολυπόθητη εξουσία, όλα τα άλλα προβλήματα θα λυθούν δια μαγείας. Τα σχολεία θα γεμίσουν καθηγητές αφοσιωμένους στη μεταλαμπάδευση της γνώσης και οι μαθητές με την εμπειρία των αγώνων τους, θα είναι έτοιμοι για το νέο ξεκίνημα που θα τους οδηγήσει σε ένα λαμπρό και ανέφελο μέλλον. Δυστυχώς το έργο αυτό έχει παιχτεί πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Και τα αποτελέσματα του τα γνωρίζουν όλοι και πρώτοι από όλους η νέα γενιά. Ας την αφήσουμε λοιπόν στην ησυχία της και είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα από παλαιούς και νέους κομματικούς δασκάλους και στα μαθήματα και στον αγώνα.

 

Ετικέτες: ··

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση