spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Σχολείο στο Kimende

17 Νοεμβρίου 2008 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Γενικά, ιστορία της εκπαίδευσης

miti-mingi-primary-school-kenya.jpgΈνα οικόπεδο 28000 στρεμμάτων στο Kimende της Κένυα, έξω από το Ναϊρόμπι για να κτισθεί ένα σχολείο που θα στεγάσει 160 μαθητές, αγόρασε η μη κερδοσκοπική εταιρία “Σωκράτης“. Ιδρύθηκε από Πανεπιστημιακούς του Αριστοτελείου και φαίνεται ότι βρίσκει ισχυρή ανταπόκριση από ομογενειακούς πυρήνες. Στην Κένυα, μόνο δύο στα πέντε παιδιά έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν στο σχολείο και τα περισσότερα παρακολουθούν τα μαθήματα σε υπαίθριους χώρους, σε αυτοσχέδιες καλύβες. Από τον κ. Σαμουήλ Ντούγκου, αναπληρωτή καθηγητή Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μαθαίνουμε ότι η στη χώρα του δεν παρέχεται δωρεάν σχολική στέγη, αν και ο πληθυσμός ανέρχεται σε σαράντα περίπου εκατομμύρια ανθρώπων. Το όνειρό του είναι η Ελλάδα να συνδράμει την Κένυα σε αυτό τον τομέα. Έτσι με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη η αστική, μη κερδοσκοπική Ελληνική Πολιτιστική Εταιρία Ανέγερσης Σχολικών Κτηρίων στην Κένυα, «Σωκράτης», της οποίας προεδρεύει, έχοντας “συμπαραστάτες αξιόλογους ανθρώπους”, όπως δηλώνει. Απαραίτητα εφόδια τής Εταιρείας είναι η κοινωνική ευαισθησία και η αλληλεγγύη, αφού “μόνη πηγή εσόδων της είναι οι χορηγίες φορέων και απλών καθημερινών ανθρώπων“.
Κενυάτης στην καταγωγή, ο κ. Ντούγκου ήρθε στην Ελλάδα το 1967. Όπως δηλώνει, δε θα ξεχάσει ποτέ ότι για να πάει στο σχολείο, περπατούσε ξυπόλητος 18 μίλια κάθε μέρα, πολλές φορές χωρίς φαγητό. Εικόνες εξωπραγματικές για το δυτικό κόσμο, που όμως βιώνουν καθημερινά, ακόμη σήμερα, λαοί της αφρικανικής ηπείρου.
«Αγαπούσα τα γράμματα, όπως και άλλοι συνομήλικοί μου. Κάναμε το παν για να μάθουμε γράμματα, δεν είχαμε όμως όραμα και αυτό είναι χειρότερο κι από την πείνα. Η κατάσταση σήμερα δεν έχει αλλάξει πολύ. Το χειρότερο που μπορεί να βιώσει ένα παιδί είναι η άγνοια, που σκοτώνει. Και αν δεν υπάρχουν σχολεία, με τι εφόδια να προχωρήσει στη ζωή;», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ντούγκου και προσθέτει: «Στην Κένυα, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι λειτουργοί του κράτους και πληρώνονται από αυτό, όπως και τα βιβλία διανέμονται δωρεάν. Οι δαπάνες όμως για την ανέγερση σχολικής στέγης βαρύνουν τους γονείς, με αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά να μην έχουν δικαίωμα στη μόρφωση. Και όταν ακόμη αποκτούν πρόσβαση στην παιδεία, οι συνθήκες είναι άθλιες».
Σημειώνει ότι το έργο, που θα επιτελεσθεί, πρέπει να έχει διάρκεια και να θυμίζει σε όλους την προσφορά των Ελλήνων, ως μία ακόμη συμβολή στην εδραίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πατρίδων του, της Ελλάδας και της Κένυας.
Έτσι όπως έπραξαν και οι Έλληνες που μετανάστευσαν κάποτε στην Κένυα, που όπως τονίζει ο κ. Ντούγκου, δεν πήγαν να πάρουν, αλλά να προσφέρουν. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο σήμερα νοσοκομείο στο Ναϊρόμπι οικοδομήθηκε στη δεκαετία του ΄50 από έναν Έλληνα, Καστοριανό, ονόματι Γαλανό.
Στα σχολεία που θα οικοδομηθούν με τη συνδρομή του «Σωκράτη», εκτός από τη σουαχίλι και τα αγγλικά, τις δύο επίσημες γλώσσες στην Κένυα, θα διδάσκεται και η ελληνική γλώσσα.  

Ετικέτες: ······

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση