spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Η οπτική της γλώσσας και της αξιοπρέπειας

7 Φεβρουαρίου 2011 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Εθνικά Θέματα, πολιτική

Έχουμε χάσει εντελώς το μέτρο και την ντροπή. Αλλά προφανώς θα έχει χαθεί και η Δίκη (κατά Πλάτωνα), οπότε δεν υπάρχει φάρμακο. Δεν έχουμε το αίσθημα της ντροπής, ώστε να μην κάνουμε κοινωνούς των οικογενειακών μας, τους γείτονες, βρίζοντας παιδιά μας, τους γονείς και τ’ αδέλφια μας,  αρκεί να μην αναλάβουμε εμείς την ευθύνη για τις πράξεις τους. Υποδυόμαστε τους ήρωες, επειδή θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα λάθη τους και διεκδικούμε αριστείο! Αφού όμως τα δικά μας συναισθήματα είναι τόσο ρηχά, πώς θα διδάξουμε τα παιδιά μας: μέτρο, αιδώ και δίκη;  Ανακάλυψα ένα κείμενο που επιβεβαιώνει αυτές τις διαπιστώσεις, ξεχασμένο από καιρό στα χαρτιά μου, που κρίνοντας από τις σημειώσεις στα περιθώριά του, με είχε αφήσει άναυδη, όταν το πρωτοδιάβασα.

Διαβάστε κι εσείς και κρίνετε: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να … τονίζει ο υπουργός … σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal, με τον τίτλο «Το ελληνικό πρόβλημα[2]» (βλ. ΑΠΕ, 1-12-2009). Ο κ. … αναφέρει ότι … η «αναστήλωση της ελληνικής αξιοπιστίας δεν θα γίνει σε μία νύκτα», καθώς «οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται σήμερα θα παράγουν[1] αποτελέσματα στο μέλλον … Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη … με μία νοσηρή δημοσιονομική κατάσταση… Επιπρόσθετα(!) η ελληνική στατιστική υπηρεσία αλλά και η ελληνική πολιτική αντιμετωπίζουν πρόβλημα αξιοπιστίας, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση υποστήριξε ότι το έλλειμμα βρισκόταν στο μισό αυτού όπου τελικά είναι. … Προσπαθούμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, να την καταστήσουμε ανεξάρτητη και να την απαλλάξουμε από πολιτικές παρεμβάσεις. Επίσης, έως το τέλος του έτους αναμένουμε μία έκθεση από ανεξάρτητους ειδικούς οι οποίοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για αναζωογόνηση του προϋπολογισμού, ενώ μέσω αυτών η μέθοδος κατάρτισής του θα είναι μακροχρόνιας διάρκειας και για πρώτη φορά οι χρηματοδοτήσεις θα συνδέονται με συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα»[3]

 


[1], Βλ. το ορθό: «θα παραγάγουν».
[2] . Οι επισημάνσεις με έντονα γράμματα σημαίνουν ότι ο λόγος θα μπορούσε να είναι ηπιότερος και ευγενής. Αλλά προς τούτο χρειάζεται  κοπιώδης προσπάθεια και αγαθότητα χαρακτήρος.
[3]. «Τόσα χρόνια τι έκανες;» σκέφτεται ο γείτονας και γελάει. 

Ετικέτες: ····

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση