spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Δημήτρης Χόρν – Εντίθ Πιάφ

18 Ιανουαρίου 2011 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Εθνικά Θέματα, ιστορία της εκπαίδευσης

Η Εντιθ Πιαφ μπορεί να τραγουδούσε ότι δεν μετάνιωνε για τίποτα, όμως απ’ ό, τι φαίνεται υπήρχε τουλάχιστον ένας λόγος για τον οποίο ερμήνευε με τόσο πάθος τα τραγούδια της… Ενα γράμμα, λοιπόν, που πρόκειται να δημοπρατηθεί στον οίκο Πέτρος Βέργος στις 17 του μηνός και φέρει την υπογραφή της δείχνει ότι η Γαλλίδα ερμηνεύτρια ήταν διατεθειμένη να τα παρατήσει όλα για να βρίσκεται κοντά στον Δημήτρη Χορν. Στο θέμα έδωσε μεγάλη δημοσιότητα και ο βρετανικός Τύπος. Η επιστολή που έφτασε στα χέρια του δημοπράτη και συλλέκτη έργων τέχνης Πέτρου Βέργου από τον οικογενειακό κύκλο του Δημήτρη Χορν, αποκαλύπτει για πρώτη φορά το χρονικό ενός έρωτα, που δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Αυτή η ερωτική επιστολή βγήκε σε δημοπρασία του οίκου «Π. Βέργος» στις 17 Δεκεμβρίου 2008. «Η επιστολή είναι πέρα για πέρα γνήσια, διαφορετικά δεν θα έβγαινε σε δημοπρασία. ΄Οταν τη διάβασα για πρώτη φορά αισθάνθηκα έκπληξη, αλλά και γοητεία. Με γοήτευσε το πάθος αυτής της μεγάλης τραγουδίστριας που δεν έκρυψε το έρωτά της, που δέχτηκε να κάνει υποχωρήσεις. Το βρήκα πολύ χαριτωμένο», λέει στην εφημ.ΕΤ, ο κ. Βέργος.

«Non, je ne regrette rien»… Πρόκειται για ένα τετρασέλιδο γράμμα με παραλήπτη τον Δημήτρη Χορν, μία επιστολή στην οποία τον καλεί απεγνωσμένα να πάει να τη βρει στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο, διαφορετικά «θα έρθω εγώ κοντά σου τον Νοέμβριο, και κανείς στον κόσμο δεν θα με εμποδίσει να έρθω στην Αθήνα». Στο χειρόγραφο σημείωμα της, λοιπόν, η Εντιθ Πιαφ, που ήταν τότε 31 και ήδη στο απόγειο της καριέρας της, εκφράζει την αγάπη της «για τον Τάκη μου». «Σε αγαπώ, όπως δεν έχω αγαπήσει κανέναν, Τάκη, μην ραγίσεις την καρδιά μου», έγραφε ύστερα από την συνάντηση που είχαν στην Αθήνα. [Πρόκειται για την περίοδο που το τραγούδι «La Vie Εn Rose» γνωρίζει μεγάλη επιτυχία].

«Θα ήθελα να ζω πολύ κοντά σου, νομίζω ότι θα μπορούσα να σε κάνω ευτυχισμένο και πιστεύω επίσης ότι σε καταλαβαίνω πολύ καλά. Ξέρω ότι μπορώ να τα παρατήσω όλα για σένα». Στο τηλεγράφημα που έστειλε δύο μήνες μετά, η Εντιθ Πιαφ εκφράζει και πάλι τον έρωτα της, ζητώντας του να της στείλει γράμμα στο όνομα Μαντάμ Μπιγκάρ, στον αριθμό 26 της οδού Berry.

Ο Δημήτρης Χορν λέγεται ότι είχε συναντήσει την Πιαφ μετά την sold-out εμφάνισή της στο θέατρο Κοτοπούλη, στην Αθήνα. Ηταν μόλις 25. [Η Πιαφ ήρθε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1946. Λίγο μετά, δηλαδή, από το τέλος της θυελλώδους σχέσης της με τον Ιβ Μοντάν].  Τα αισθήματά της για τον Δημήτρη Χορν φαίνεται πως έμειναν χωρίς ανταπόκριση. Ο Πέτρος Βέργος δήλωσε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν»: «Δεν θα μάθουμε ποτέ πώς ένιωθε ο Χορν για την Πιαφ, αλλά με το τυφλό τους πάθος αυτά τα χειρόγραφα αποδεικνύουν ότι ήταν κεραυνοβόλος έρωτας από την πλευρά της Πιαφ». Στη δημοπρασία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επιστολές του Αλή Πασά, του Ναπολέοντα, του Κολοκοτρώνη, του Καποδίστρια, ακόμη και της Τζάκι Ωνάση…

Πηγή: εφημ Καθημερινή, 9-12-2008

Συνδεθείτε εδώ

Ετικέτες: ······

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση