spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή

3 Ιουνίου 2010 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Εθνικά Θέματα, ιστορία της εκπαίδευσης

index15_02.jpg «Κύριοι, ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς σας όμως δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Και για να μην σας κουράσω, σας το λέω έτσι απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, στον οποίο, εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας, χρωστάμε τα πάντα» (Albert Ainstein).

karatheodori.jpg Για τον Καραθεοδωρή, δεν μας μίλησε κανείς στο σχολείο. Φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει το περιθώριο να ξεχνά τέτοιους Έλληνες … Ας αναλάβουμε λοιπόν εμείς οι ίδιοι τις ευθύνες μας. Ας διαλέξουμε εμείς με ποια Ελλάδα θα ασχολούμαστε και ίσως τότε να είμαστε περήφανοι για πολλούς λόγους που είμαστε Έλληνες κι όχι μονάχα για τα πολεμικά έπη του 1821 και του 1940. Υπάρχει η Ελλάδα του Καραθεοδωρή, του Παπανικολάου, του Εl Greco και δεκάδων άλλων Ελλήνων που δεν βρήκαν θέση στα σχολικά βιβλία.

Η ανάρτηση περιέχει στοιχεία από κείμενο που έφθασε ηλεκτρονικά. Δείτε περισσότερα τον Καραθεοδωρή, για την προσωπικότητα και τις σπουδές του, τις μελέτες του και την οικογένειά του, εδώ. Επίσης πρέπει να αποκαταστήσουμε το λάθος που κάνουν κάποιοι αναφέροντας ότι ο Καραθεοδωρή που απεικονίζεται στον γνωστό πίνακα «Το Συνέδριο του Βερολίνου, 1878» δεν είναι ο Κωνσταντίνος, αλλά ο Αλέξανδρος, συγγενής του μεγάλου θετικού επιστήμονα. Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στο Βερολίνο (1873), ασχολήθηκε με τις σπουδές του και την επιστήμη και πέθανε στο Μόναχο σε ηλικία 76, ενώ ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στο Βερολίνο (1833), διετέλεσε διπλωματικό στέλεχος της Πύλης, μετέσχε στο Συνέδριο του Βερολίνου (1878) και πέθανε στη Σάμο (1906), όπου ζούσε, ως Διοικητής του νησιού, μετά την αυτονομία που παρεχώρησαν (σε αυτό) οι Τούρκοι.

Ετικέτες: ········

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση