Παιδικές ταινίες για την θεματική ενότητα ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ

C34F4F8A B57A 4413 959A A28E146F5710

human rights anthropina dikaiomataΠαρακάτω θα βρείτε σε μορφή άρθρων παιδικές ταινίες με κινούμενα σχέδια animation, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν περιβάλλοντα πολυμεσικής μάθησης κρατώντας  ζωντανό το ενδιαφέροντων μαθητών  , να τους ενθαρρύνουν  να αναπτύξουν τις ιδέες τους, να μιλήσουν και να συζητήσουν για ένα θέμα που προβάλλεται, αποκτώντας επικοινωνιακές δεξιότητες και να συζητήσουν  τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των στρατηγικών με σκοπό τη λύση ενός προβλήματος.
Οι ταινίες εφοδιάζουν το κοινό με πληροφορίες και γνώσεις, ενσωματώνουν τις στάσεις και τις αξίες, ενθαρρύνουν σκέψεις και συναισθήματα φιλικά προς το τον υγιεινό τρόπο ζωής , προωθούν μια ορθή διαιτολογική στάση και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ικανοτήτων για κριτική αξιολόγηση και ενεργή δράση, είτε ατομικά είτε συλλογικά. Μια προσεκτική παιδαγωγική ενσωμάτωσή τους στο εκπαιδευτικό πλαίσιο  προγραμμάτων αγωγής Υγείας μπορεί να αποτελέσουν ένα άριστο συμπλήρωμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.Design D 8

Σχετικά άρθρα με ταινίες

©The Croods / Οι Κρουντς (2013) & Οι Κρουντς 2: Νέα Εποχή (The Croods: A New Age2020) Μια πρωτόγονη δυσλειτουργική οικογένεια μαθαίνει τον άγνωστο Κόσμο & την αξία της συνεργασίας

 

© Μια ταινία ύμνος στη συναισθηματική νοημοσύνη:Over the Moon / Φεγγάρι, σου’ρχομαι (2020)

 

©“The Bird & The Whale” της Carol Freeman… ένα animation για τη φιλία

 

 © “Λούκα” (2021)/ Ένα παραμύθι για τη φιλία και τα τέρατα που κρύβουμε όλοι μέσα μας

 

© ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ (UP) – Ταινία για την παιδική αθωότητα & τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας

 

©Η Μέθοδος των Γουίλιαμς (King Richard)-Ένα οικογενειακό πλάνο επιτυχίας

 

© Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο / Η δύναμη του να πιστεύεις στον εαυτό σου

 

©Ενκάντο… Ένας Κόσμος Μαγικός – Encanto (2021)- η μοναδική αξία του καθενός μας


© 
Ο Μικρός Νικόλας (2009)…. Μια ταινία για τις προκλήσεις στη ζωή μας

 

© Ο Μικρός Νικόλας Πάει Διακοπές (2014)/ Nicholas on Holiday

 

© Μαλλιά Κουβάρια ~ (Tangled) -2010..Μια ταινία για την αξία της ελευθερίας του ανθρώπου

 

©Billy Elliot – Γεννημένος Χορευτής(ταινία για το δικαίωμα στην ελευθερία και στην έκφραση)


© «ΘΑΥΜΑ» μια συγκλονιστική ταινία για τον εκφοβισμό και την αυτοεκτίμηση

 

© Πάντινγκτον (Paddington) -Το κλασσικό αρκουδάκι της Βρετανίας σε μια ταινία αντάξια του μύθου του.


©Το άλογο του πολέμου / War Horse _ Μια οδύσσεια χαράς και λύπης & παθιασμένης φιλίας


©Like Stars on Earth (2007)- Ινδική ταινία για την δυσλεξία (Η αξία της διαφοροποιημένης διδακτικής παρέμβασης)


©«Το κόκκινο μπαλόνι» μια ταινία για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης

 


© Η μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τη ματιά του Κινηματογράφου

 

©Το αγόρι και ο κόσμος.
(Ταινία και Φυλλάδιο Διδακτικής αξιοποίησης)

 

©A brilliant young mind… «Ένα λαμπρό νεανικό μυαλό»-Mια εξαιρετική ταινία για τον αυτισμό

©MY NAME IS KHAN (ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ)

©Ο Ρον Χάλασε – Ron’s Gone Wrong (2021)(Το νόημα της φιλίας-Ταινία και ανάλυσή της)

©Φιλιά στα κρυφά (Hidden kisses, 2015) μια ταινία για τον σχολικό εκφοβισμό και την  ομοφοβία

Design D 8

Fireheart / Η Μικρή Πυροσβέστης 2022

Η μικρή πυροσβέστης” είναι μία διασκεδαστική ταινία κινουμένων σχεδίων που συνδυάζει την κωμωδία, το συναίσθημα και τη δράση. Στην καρδιά της ιστορίας βρίσκεται ένα δυναμικό κορίτσι, που κάνει τα πάντα προκειμένου να εκπληρώσει το όνειρό της. Μια περιπέτεια που μιλάει στα παιδιά για τους στόχους, την αποφασιστικότητα, την επιμονή, την ενθάρρυνση, την αυτογνωσία και την αξία της συνεργασίας.

*Η ταινία είναι αφιερωμένη σε γυναίκες πυροσβέστες της πραγματικής ζωής .*
Μια απολαυστική ταινία κινουμένων σχεδίων με πολλά θετικά μηνύματα και ένα ισχυρό έφηβο κορίτσι ως πρωταγωνιστής.

Η Τζόρτζια (με τη φωνή της Olivia Cooke ), είναι ένα 16χρονο κορίτσι στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1920 που θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του πρώην πυροσβέστη πατέρα της και να ενταχθεί στη δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας– κάτι που απαγορεύεται εκείνη την εποχή–.

*Σύνοψη της ταινίας*
Η δεκαεξάχρονη Τζόρτζια Νόλαν ονειρεύεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πυροσβέστης στον κόσμο. Όταν όμως οι πυροσβέστες της πόλης εξαφανίζονται μυστηριωδώς ένας προς ένα σε μια μεγάλη φωτιά που κατακαίει το Θέατρο Μπρόντγουεϊ, μια χρυσή ευκαιρία παρουσιάζεται για την Georgia. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης καλεί τον πατέρα της Τζόρτζια Σον από τη σύνταξη για να ηγηθεί της έρευνας για τις εξαφανίσεις. Απελπισμένη να βοηθήσει τον πατέρα της και να σώσει την πόλη της, η Τζόρτζια μεταμφιέζεται σε νεαρό άνδρα που ονομάζεται «Τζο» και ενώνεται με μια μικρή ομάδα ακατάλληλων πυροσβεστών που προσπαθούν να σταματήσουν τον εμπρηστή. Η Georgia πρέπει να διατηρήσει κρυμμένη την αληθινή της ταυτότητα, ειδικά επειδή ο πατέρας της αναλαμβάνει να ηγηθεί αυτής της έρευνας.

© Nicostratos le pélican /Νικόστρατος: Ενα Ξεχωριστό Καλοκαίρι (2011) Μεταγλωτισμένο

Οσο παράξενο και αν σας φανεί, αυτή η φαινομενικά ανώδυνη και δήθεν καλόψυχη παιδική ταινία είναι ο πιο καθαρός καθρέφτης της ελληνικής κρίσης.
Η ταινία είναι μια σύγχρονη κοινωνική ιστορία που παρακολουθεί την σχέση ενός χήρου Ψαρά ( Εμίρ Κουστουρίτσα) και του 14χρονου υιού του που ζουν σε ένα ήσυχο ελληνικό νησί. Ο πρόωρος θάνατος της συζύγου του ψαρά έχει πικράνει τον πατερά ο οποίος έχει αποξενωθεί από τον υιό του και από το υπόλοιπο χωριό. Η εμφάνιση και η σωτηρία ενός μικρού πελεκάνου που θα δεθεί με φιλία με τον υιό του ψαρά θα φέρει “αναστάτωση” στην μικρή τοπική κοινωνία και θα είναι καταλυτική στη εξέλιξη της σχέσης πατέρα – υιού. Ουσιαστικά πρόκειται για μια βαθιά ανθρώπινη και τρυφερή νεανική ιστορία που καταγράφει τη ζωή ενός έλληνα έφηβου, μέσα από τη φιλία του με έναν πελεκάνο, τη σχέση με τον πατέρα του (Emir Kusturica), αλλά και τον πρώτο του έρωτα. Η ματιά της ταινίας είναι ρομαντική και ανθρώπινη, η δε αισθητική της είναι ένα μίγμα της λιτής, ζεστής και φιλόξενης Ελλάδας του ΄70 που όμως διαδραματίζεται στο παρόν.
Ο «Νικόστρατος» απεικονίζει τους σημερινούς Ελληνες, ακόμη κι αν αυτοί είναι κάτοικοι ενός μικρού νησιού «αλώβηου από τη λαίλαπα του τουρισμού». Αναπαράγοντας στεγνά και χωρίς καμία διάθεση έρευνας στερεότυπα που συνεχίζουν να συνθέτουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, οι ήρωες της ταινίας του Ορλέ δεν είναι παρά μια συρραφή από καρικατούρες (ο γκαφατζής Παπάς, η μονίμως έγκυος παπαδιά, ο φιλοχρήματος καφετζής, ο μοναχικός ψαράς, η τσαχπίνα πρωτευουσιάνα – θέλετε κι άλλα;) που όταν είναι καλοί είναι τόσο καλοί και όταν είναι κακοί είναι πάλι τόσο καλοί.

ΒΡΑΒΕΙΑ: TIFF Kids International Film Festival 2012 Golden Sprocket Award Best Feature Film (Ages 11-13)

Laura’s Star (2021) / ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΛΑΟΥΡΑ

Μια ζωντανή μεταφορά βασισμένη στο Laura’s Star του Klaus Baumgart.
Ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά για τη Laura: Μαζί με τους γονείς της και τον αδερφό της Tommy, μετακομίζει σε ένα νέο σπίτι. Αλλά στην αρχή το κορίτσι δεν μπορεί πραγματικά να συνηθίσει στη νέα πόλη και δυσκολεύεται να κάνει φίλους και να κοινωνικοποιηθεί. Ένα βράδυ βλέπει ένα αστέρι να πέφτει από τον ουρανό. Η Λάουρα σπεύδει να βοηθήσει τον τραυματισμένο σταρ και τον φροντίζει.Το παρηγορεί και περιποιείται προσεκτικά το σπασμένο κομμάτι του με μια κορδέλα. Αυτή είναι η αρχή μιας υπέροχης και μαγικής φιλίας. Πάντα παρακολουθούμενη από το αστέρι της, μαθαίνει να βλέπει τα πράγματα με νέους τρόπους και κάνει εκπληκτικά ταξίδια στα όνειρά της.Η σταρ οδηγεί τη Λόρα σε πολλές συναρπαστικές περιπέτειες που κάνουν τα πιο τρελά της όνειρα πραγματικότητα.Το μικρό αστέρι έχει ειδικές δυνάμεις και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να πετούν ή να ζωντανεύουν άψυχα αντικείμενα. Αλλά όσο περισσότερο μένει στη Γη, τόσο πιο αδύναμη γίνεται και τα χρώματά της σβήνουν και οι δυνάμεις της αρχίζουν να αποτυγχάνουν. Η Λόρα πρέπει να βρει έναν τρόπο να στείλει το μικρό αστέρι πίσω στο διάστημα. Μαζί με τον αδερφό της και το αγόρι της διπλανής πόρτας, η Λόρα θέλει να βοηθήσει την σταρ να επιστρέψει στο διάστημα.

Συνιστάται για ηλικίες 5 ετών και άνω

*A Man Called Otto (2022)*

(ταινία του Hannes Holm)
_Μια απολαυστική ταινία για την δύναμη της ενσυναίσθησης της αγάπης και της φιλίας. με εξαιρετικές ερμηνείες και πολύ μείγμα χιούμορ και πάθους, όπως και η ζωή!_

Η δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Fredrik Backman (Φρέντρικ Μπάκμαν) «του 2012 «A Man Called Ove», ένα κωμικό και συγκινητικό μπεστ σελερ, η ταινία “Ένας Άνθρωπος Που Τον Έλεγαν Όττο” (A Man Called Otto) αφηγείται την ιστορία του Otto Anderson (Tom Hanks), ενός γκρινιάρη μεσήλικα που έχει πρόσφατα χηρεύσει. Η συγκινητική ιστορία ενός ανθρώπου που είχε σχεδόν εγκαταλείψει τη ζωή όταν νέοι γείτονες μετακομίζουν και τον κάνουν να το ξανασκεφτεί.

*ΠΛΟΚΗ*

Ο γκρινιάρης 60χρονος Ότο επιλέγει να αυτοκτονήσει αφού η γυναίκα του πεθαίνει και αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη σχεδόν 40χρονη δουλειά του. Οι προσπάθειές του, ωστόσο, συχνά εκτροχιάζονται από τους θορυβώδεις νέους γείτονές του, κάτι που οδηγεί σε έναν περίεργο δεσμό.

Ο σχολαστικά οργανωμένος και μοναχικός κόσμος του δέχεται ένα δυνατό ταρακούνημα από αυτή τη νέα ζωηρή οικογένεια .Ο Όττο συναντά το ταίρι του στην πολύ έξυπνη κι ακόμη πιο πολύ έγκυο Marisol κι οδηγούνται σε μια απίθανη φιλία που θα ανατρέψει την καθημερινότητά του.
*Μια αστεία και συγκινητική ιστορία με πολλά συναισθήματα και μαθήματα ζωής!!!!!*
Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε ακόμη και στα πιο απροσδόκητα μέρη.
Η καλοσύνη και η αγάπη μπορεί να κάνει τη διαφορά στη κλειστή ζωή κάποιου.
Το να είμαστε ευγενικοί και συμπονετικοί μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή των άλλων, ειδικά των ηλικιωμένων.
Μην κρίνετε τους ανθρώπους μέχρι να περπατήσετε με τα παπούτσια τους ή να μάθετε την ιστορία της ζωής τους!
Μερικές φορές αυτό που βλέπουμε εξωτερικά είναι ένα κέλυφος και είναι σημαντικό να φτάσουμε πιο βαθιά για να γνωρίσουμε το πραγματικό πρόσωπο κάποιου/ας.
Δεν υπάρχουν σούπερ ήρωες στη ζωή μας, αλλά απλοί σπουδαίοι άνθρωποι με αξιοσημείωτες ζωές.

© Ρόμπιν, η Φτερωτή / Robin Robin (2021) Μεταγλωτισμένο

Είναι δύσκολο να κάνεις μια καλή ταινία για τα τρωκτικά, πόσο μάλλον μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Μέχρι σήμερα, το μόνο που έχουμε είναι Ratatouille . Ωστόσο, κλίνοντας στην κλεπτομανία ο Ρόμπιν Ρόμπιν φαίνεται εκπληκτικά αγαπητός. Η έμφαση που δίνει στη σημασία του να αποκτήσεις αυτό που είσαι θα Συγκινήσει την  καρδιάς σας. Για μια ταινία μικρού μήκους 30 λεπτών, υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν εδώ.το Robin Robin είναι μια πραγματικά υπέροχη και εντυπωσιακά φιλόδοξη ταινία stop-motion που φτιάχτηκε για τις γιορτές — αλλά είναι εξίσου εύκολα απόλαυση όλο το χρόνο

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από ένα πουλί — έναν κοκκινολαίμη που εύστοχα ονομάζεται Robin. Η ταινία ακολουθεί τη Ρόμπιν καθώς υιοθετείται από μια οικογένεια ποντικών που μεγαλώνει μαθαίνοντας πώς να γίνει ύπουλος οδοκαθαριστής σαν αυτούς. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα όμως. Δεν ταιριάζει. Δεν έχει να κάνει ούτε με το γεγονός ότι είναι ένα εντελώς διαφορετικό είδος. Ενώ η υπόλοιπη αγέλη της είναι τόσο ικανή στο να μπαίνει σε σπίτια “who-man” όπως τα αποκαλούν, δυσκολεύεται να ακολουθήσει τον κώδικα ή τους “κανόνες της κλοπής” που πρέπει να ζήσουν για να γίνουν επιτυχημένοι λαθρέμποροι. Με άλλα λόγια, είναι τρομεροί κλέφτες. Αντί να είναι ευκίνητη και γρήγορη, είναι θορυβώδης, αφήνει ψίχουλα και έχει διώξει την οικογένειά της από σχεδόν κάθε τοπικό σπίτι.

Ανυπόμονα να προσπαθήσει να ταΐσει την οικογένειά της και απελπισμένη να αποδείξει ότι δεν είναι τόσο τρομερή στο να είναι ποντίκι, η Ρόμπιν ξεκινά μια μικρής κλίμακας ληστεία μόνη της σε ένα από τα τελευταία κοντινά σπίτια. Στην πορεία συναντά ένα συνάδελφο πουλί που είναι εξίσου υλιστικό όσο και ναρκισσιστικό, καθώς και μια ενοχλητική γάτα που απειλεί να καταστρέψει τα πάντα και να φάει αυτήν και την οικογένειά της.

Δεν ανέφερα καν το μέρος για το χριστουγεννιάτικο αστέρι που προσπαθεί να κλέψει η Ρόμπιν γιατί πιστεύει ότι έχει τη μαγική δύναμη να εκπληρώσει ευχές. Η ομορφιά της ταινίας είναι ότι έχει τόσο τέλειο ρυθμό που κανένα σημείο της πλοκής δεν αισθάνεται ποτέ μπερδεμένο ή μπερδεμένο στην ιστορία.

© Clifford the Big Red Dog / Κλίφορντ – Ο Κόκκινος Σκύλος (2021) -Mε υπότιτλους

Η νεαρή Έμιλι Ελίζαμπεθ θα ήθελε να ήταν πιο μεγάλη και δυνατή ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες  της ζωής και το bullying που υφίσταται το νέο της σχολείο. Όταν η μητέρα της αναγκάζεται να φύγει σε επαγγελματικό ταξίδι, τη φύλαξη της αναλαμβάνει ο καλοπροαίρετος μα ανεύθυνος θείος της, ο Κέισι. Η Έμιλι επισκέπτεται τη σκηνή ενός διασώστη ζώων, ο οποίος της προτείνει να υιοθετήσει ένα μικρό, κόκκινο κουτάβι. Αν και ο Κέισι, προσπαθώντας να συμπεριφερθεί υπεύθυνα, της το αρνείται, το μικρό σκυλάκι καταλήγει στο σπίτι τους και χάρη στην αγάπη του κοριτσιού μεγαλώνει σε έναν γιγαντιαίο σκύλο. (96 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Οι απλές ιστορίες των βιβλίων για την καλοσύνη και τη φιλία εδώ μετατρέπονται σε μία συχνά ξέφρενη περιπέτεια με θέματα την εταιρική απληστία, τον σχολικό εκφοβισμό και τα πειράματα σε ζώα.
Τα μηνύματα επικεντρώνονται στη σημασία του να είναι κανείς διαφορετικός, αλλά και γενναίος ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί τις δικές του διαφορές και όσων δεν μπορούν να πράξουν το ίδιο για τον εαυτό τους. Η ιστορία προωθεί την ιδέα πως οι μοναδικοί άνθρωποι είναι αυτοί που τελικά αλλάζουν τον κόσμο. Επιπλέον θετικά στοιχεία είναι μια αναφορά στην αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και οι εθνικά ποικίλοι χαρακτήρες.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.