Ενκάντο… Ένας Κόσμος Μαγικός – Encanto (2021)- η μοναδική αξία του καθενός μας

τίτλο 28

encanto 6155b59250ba7 1
Η πρώτη, φαντασμαγορική  «μαγεμένη» ταινία  «Encanto» από την Ντίσνεϊ μοιάζει σαν ένα όνειρο, με πολύ τραγούδι και λάτιν χορό.Η ταινία  µάς ταξιδεύει στην πολύχρωµη Κολοµβία, για να γνωριστούµε µε τη χαρισµατική και αξέχαστη οικογένεια των Μαδριγάλ.
Με πρωταγωνίστρια µια όχι και τόσο προικισµένη Μαδριγάλ, την κατά τα άλλα απίθανη Μιραµπέλ, η διασκεδαστική ταινία κινουµένων σχεδίων µιλάει για τη µοναδικότητα του καθενός από εµάς.

 Η ιστορία μιας εξαιρετικής οικογένειας, των Madrigals, που ζουν κρυμμένοι στα βουνά της Κολομβίας σε ένα μαγικό σπίτι, σε μια ζωντανή πόλη, σε ένα υπέροχο, γοητευτικό μέρος που ονομάζεται Encanto.-στα ισπανικά σημαίνει «μαγεμένος».

Όλα τα παιδιά της οικογένειας έχουν μαγικές ικανότητες, εκτός από την Μιραμπέλ, η οποία, όμως, όταν ανακαλύπτει ότι η μαγεία που περιβάλλει το Encanto βρίσκεται σε κίνδυνο,  αποφασίζει ότι αυτή, η μόνη συνηθισμένη Madrigal, μπορεί να είναι απλώς η τελευταία ελπίδα της εξαιρετικής οικογένειάς της.

encanto

Το «Encanto» -η 60ή ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney Animation Studios- στέλνει ένα πολύ γλυκό μήνυμα με τη βοήθεια της πρωταγωνίστριας Μιραμπέλ: «Είτε έχω γεννηθεί με δώρο είτε όχι, είμαι εξίσου ξεχωριστή μαζί με την οικογένειά μου». Παρόλο που η οικογένειά της είναι αξιοσημείωτη, η μοναδικότητα της πρωταγωνίστριας θα ξεχωρίσει όταν ανακαλύψει το δικό της «δώρο»

Δείτε την ταινία μεταγλωτισμένη

scale

Δείτε την ταινία με υποτίτλους

Encanto 2021 4

Ανάλυση της ταινίας

Πυρήνας της ταινίας: η οικογένεια και οι περίπλοκες οικογενειακές σχέσεις. «Θέλαμε να πούμε µια ιστορία σε σχέση µε µία μεγάλη οικογένεια» λέει ο σκηνοθέτης Byron Howard. «Θέλαμε να τιμήσουμε και να κατανοήσουμε τις δυναμικές των μεγάλων οικογενειών. Πόσο καλά ξέρουμε τις οικογένειές µας; Πόσο καλά µας ξέρουν οι συγγενείς µας;».
Ο συν-σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος Jared Bush προσθέτει: «Είναι µια ιστορία για το πώς οι άνθρωποι που είναι κοντά µας, ειδικά οι συγγενείς, δεν µας ξέρουν ή δεν µας καταλαβαίνουν. Αντίστοιχα, δεν αποκαλύπτουμε τα συναισθήματά µας σε αυτούς που αγαπάμε για πολλούς λόγους. Η ιστορία µμας δείχνει πώς ένα µέλος της οικογένειας, η Μιραµπέλ, που νιώθει απαρατήρητη, µμαθαίνει να παρατηρεί η ίδια την οικογένειά της και εν τέλει τον ίδιο της τον εαυτό».

Σύμφωνα µε τον Howard, κάθε παιδί της οικογένειας Μαδριγάλ δέχεται το χάρισμά του σε µια ειδική τελετή. «Όταν ένα παιδί γίνει 5 χρονών», λέει, «µια πόρτα στο σπίτι τους ανοίγει και οδηγεί σε έναν µμαγεμένο κόσμο. Η πόρτα αποκαλύπτει το µμαγικό χάρισα και τον ρόλο τους στην οικογένεια και πώς θα υπηρετήσουν την κοινότητα»
images 2

Η µεσαία αδελφή της Μιραµπέλ, η Λουίσα, για παράδειγµα, είναι δυνατή, ο βράχος της οικογένειας στην υπηρεσία των άλλων, όταν χρειάζεται να µεταφέρουν τα κοπάδια τους, ένα ολόκληρο κτίριο ή να αλλάξουν την πορεία ενός ποταµιού. Η Ισαµπέλα, η µεγαλύτερη αδελφή της Μιραµπέλ, είναι το χρυσό κορίτσι της οικογένειας, η τέλεια κόρη που κάνει τα φυτά να µεγαλώνουν και τα λουλούδια να ανθίζουν σε κάθε της βήµα. Η χάρη και η οµορφιά της Ισαµπέλα µαγεύουν τους πάντες, µε εξαίρεση την Μιραµπέλ, που προσπαθεί να σταθεί επάξια δίπλα της. «Η Μιραµπέλ είναι µία από εµάς» λέει ο Bush. «Είναι το µοναδικό κανονικό µέλος της οικογένειας, ανάµεσα σε εκπληκτικούς και µαγικούς ανθρώπους. Πολλοί από εµάς νιώθουµε ότι περιτριγυριζόµαστε από σούπερ-σταρς, µπορεί να ντρεπόµαστε ή να αισθανόµαστε σκάρτοι. ∆εν έχει σηµασία ποιος είσαι ή τι έχεις καταφέρει, υπάρχει πάντα κάποιος που τα καταφέρνει καλύτερα. Η Μιραµπέλ είναι ένας οικείος σε όλους µας χαρακτήρας». Για χρόνια, η Μιραµπέλ χαµογελάει και αποδέχεται ότι για κάποιον λόγο, στα πέµπτα της γενέθλια, δεν της χαρίστηκε κάποια µαγική δύναµη.

Η συν-σκηνοθέτιδα και συν-σεναριογράφος Charise Castro Smith λέει: «Η Μιραµπέλ θέλει να ευχαριστεί τους πάντες, τους αποζηµιώνει για το γεγονός ότι δεν έχει κάποιο χάρισµα. Υποτίθεται ότι έχει συµφιλιωθεί µε τη δυναµική της οικογένειάς της, αλλά κατά βάθος, δεν είναι συµφιλιωµένη. Θέλει να κάνει την αλλαγή. Το ταξίδι της είναι να αναγνωρίσει την αξία που έχει το ένστικτό της και να βρει τη θέση της στην οικογένεια».
Τα µαγικά χαρίσµατα των χαρακτήρων έχουν κάτι το ρεαλιστικό. «Ο σκοπός µας ήταν αυτοί οι χαρακτήρες να είναι εξίσου ενδιαφέροντες ακόµα και αν λέγαµε µια ιστορία για µια οικογένεια χωρίς χαρίσµατα. Θέλαµε να δείξουµε οικογενειακά αρχέτυπα είτε είναι το τέλειο παιδί, είτε ο βράχος της οικογένειας, είτε το µαύρο πρόβατο. Εµείς προσθέσαµε λίγη µαγεία» λέει ο Bush.

encanto 6155b59250ba7

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Με φόντο την Κολοµβία, η ταινία ασπάζεται τη διαφορετικότητα, την κουλτούρα, τον λαό και φυσικά τη µουσική της χώρας. Η Λατινική Αµερική είναι ένας συνδυασµός αυτοχθόνων και αφρικανικής και ευρωπαϊκής κληρονοµιάς. Η Κολοµβία είναι το σταυροδρόµι της Λατινικής Αµερικής κι αυτό αποτυπώνεται στην οικογένεια των Μαδριγάλ.
Οι δηµιουργοί της ταινίας ταξίδεψαν στην Κολοµβία το 2018 για να εξερευνήσουν τη χώρα. Ήρθαν σε επαφή µε ειδικούς στον κολοµβιανό πολιτισµό, την ανθρωπολογία, τη λαϊκή ενδυµασία, τη βοτανολογία, τη γλώσσα και την αρχιτεκτονική της χώρας.
Το χωριό όπου ζουν οι Μαδριγάλ έχει εµπνευστεί από πραγµατική περιοχή της Κολοµβίας, την λεγόµενη περιοχή του καφέ (Eje Cafetero). Η περιοχή φηµίζεται για τους πιο ψηλούς φοίνικες του κόσµου, που ζουν για εκατοντάδες χρόνια. Είναι τεράστιοι και εµβληµατικοί.
Η ταινία εµπνέεται από το στοιχείο του µαγικού ρεαλισµού, που είναι το σήµα κατατεθέν του Κολοµβιανού συγγραφέα Gabriel Garcia Marquez. Έτσι, στην ταινία κάνει την εµφάνισή του το µοτίβο της πεταλούδας που είναι, άλλωστε, άµεσα συνδεδεµένο µε την κουλτούρα της Κολοµβίας.

Σενάριο: Jared Bush, Charise Castro
Σκηνοθεσία: Jared Bush, Byron Howard, Charise Castro Smith

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 3 :ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ, Κινηματογραφική παιδεία, Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός- διαφορετικότητα, Ψηφιακή βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.