Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου: όχι στη ΒΙΑ & την ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ -Υλικό για μικρά και μεγάλα παιδιά

εικόνα Viber 2025 01 31 17 00 02 509

εικόνα Viber 2025 01 31 19 08 40 230

Η “Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου” θεσπίστηκε από την ελληνική Βουλή, την 1η Φεβρουαρίου κάθε έτους, ως ημέρα μνήμης και ευαισθητοποίησης για την καλλιέργεια φίλαθλου πνεύματος.

Η 1η Φεβρουαρίου, θλιβερή επέτειος της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού το 2022, νομοθετήθηκε το 2024 ομόφωνα από τη Βουλή ως «Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου»(σύμφωνα με το άρθρο 24 του νόμου 5085/2024 (Α΄17)).

alkis graffiti

Στόχος, να καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης για όλα τα θύματα οπαδικής βίας, αλλά και ευαισθητοποίησης για την καλλιέργεια του φιλάθλου πνεύματος, με την αλλαγή της οπαδικής κουλτούρας. Γιατί η βία στον αθλητισμό σαν μια άλλη παθογενής κατάσταση που διαπιστώνουμε καθημερινά,   απαιτεί τα σωστά κοινωνικά αντισώματα που αποκτούνται σιγά σιγά με την συνδρομή όλων μας.

«Η μέρα αυτή οφείλουμε από εδώ και εμπρός να είναι γεμάτη με θετικά μηνύματα και παραδείγματα.

Ας  προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια κοινωνία  αγάπης, αλτρουισμού, συνεργασίας και φιλίας με προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την προώθηση ενός υγιούς και αθλητικού πνεύματος στην κοινωνία.

images 18

H «Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου» είναι η ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να στείλουμε ηχηρό μήνυμα υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης, του σεβασμού και της αλληλεγγύης, τόσο στους αγωνιστικούς χώρους όσο και στην καθημερινή μας ζωή.

Το τραγούδι στο σποτ “Το Πάθος Μιας Ζωής” δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της “Πανελλήνιας Ημέρας Φιλάθλου” κι έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει –κυρίως- τους νέους ανθρώπους να μάθουν να αγαπούν την ομάδα τους, χωρίς να «τρομάζουν» τον αντίπαλο με ακρότητες και παραβατική συμπεριφορά.

Στίχοι :
Είναι το πάθος μιας ζωής
Δεν είναι απλώς της Κυριακής
Είναι η καρδιά που μένει ζωντανή
Και οι αναμνήσεις που έχεις από παιδί

Δεν με νοιάζει ούτε η νίκη ούτε η ήττα
Αρκεί το γήπεδο να είναι πάντα “πίτα”
Είναι η αγάπη που όλα τα νικά
Είναι η ομάδα, που φωνάζω δυνατά

Τι ομάδα είσαι; ρωτάς και με φοβίζεις
Μαζί με κάτι λίγους, τις ψυχές μας τις μαυρίζεις
Δώσ’ μου το χέρι και πάρε με αγκαλιά
Στο γήπεδο αυτό δεν χωρούν οπαδικά

Είναι το πάθος μίας ζωής
Δεν είναι απλώς της Κυριακής
Είναι η καρδιά που μένει ζωντανή
Και οι αναμνήσεις που έχεις από παιδί

Το Υπουργείο οργανώνει κάθε χρόνο σειρά δράσεων, για να αναδειχθεί η ανάγκη δημιουργίας ασφαλούς περιβάλλοντος στον χώρο του Αθλητισμού: στα σχολεία όλης της χώρας, καθώς και με τις επαγγελματικές Λίγκες Ποδοσφαίρου, Μπάσκετ και Βόλεϊ, ενώ ιδιαίτερη σημαντική είναι η δημιουργία σποτ κοινωνικής ευθύνης.
Για το 2025 το σποτ έχει  κεντρικό μήνυμα , ‘ένα δυνατό  μήνυμα  κατά  της βίας  στα γήπεδα:
«Η καρδιά του Αθλητισμού είσαι ΕΣΥ, καμιά φανέλα πάνω από τη ΖΩΗ».

IMG 2333

Με αυτό το μήνυμα, η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.), στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες για τις αξίες του αθλητισμού, όπως η τίμια συμμετοχή, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη.

«Ο Αθλητισμός Ενώνει, είναι Ζωή»…

Τα ΣΥΝ του Αθλητισμού:

ΣΥΝεργασία – ΣΥΝεννόηση – ΣΥΝύπαρξη – ΣΥΝαδέλφωση – ΣΥΝθεση

«O αθλητισμός ενώνει, δεν σκοτώνει! Είναι χαρά, αγάπη, αφοσίωση, πειθαρχία, σεβασμός. Πάνω από τη ζωή μας, καμία φανέλα, κανένα κασκόλ! Αγαπάμε την ομάδα μας, φωνάζουμε, χειροκροτάμε.
Είμαστε η “καρδιά” της, δίνουμε παλμό και στήριξη χωρίς να την “πληγώνουμε”.
Εχθρός μας είναι το μίσος και η βία, όχι ο αντίπαλος» δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2024 είχε αποδεχθεί  τη σχετική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέσπιση Πανελλήνιας Ημέρας Φιλάθλου, κατά τη διάρκεια της ψήφισης του ν.5085.

Ας μιλήσουμε για την επιθετικότητα στον αθλητισμό



Λήψη αρχείου


Όλοι γνωρίζουμε πως  χώρα μας έχει να επιδείξει μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά με βαθιές ιστορικές, πολιτιστικές και αθλητικές ρίζες. Είναι χορηγός του ολυμπιακού πνεύματος, που αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πολυτιμότερα αποστάγματα της αρχαία ελληνικής κοσμοαντίληψης. Αρμονία νου και σώματος: αυτό είναι το υψηλό ιδανικό του Έλληνα. Το Αθλητικό ιδεώδες είναι το σύνολο των αξιών με τις οποίες ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός εμπλούτισε τον αθλητισμό, προάγοντάς τον σε μέσο εξάσκησης του σώματος, καλλιέργειας του πνεύματος, εξευγενισμού της ψυχής και σύσφιξης των ανθρώπινων σχέσεων: ευγενής άμιλλα (ευ αγωνίζεσθαι), συναδέλφωση, αλληλεγγύη, ηθικές απολαβές.

Tι είναι το ευ αγωνίζεσθαι ή Fair Play;

 Tο Fair play είναι μια σύνθετη έννοια που ενσωματώνει κάποιες αξίες και ιδανικά που δεν σχετίζονται αποκλειστικά με τα σπορ αλλά και με την καθημερινή ζωή.

Ο τίμιος ανταγωνισμός, ο σεβασμός, η φιλία, το ομαδικό πνεύμα, η ισότητα στην πράξη, τα σπορ χωρίς φάρμακα και αναβολικά, ο σεβασμός σε γραπτούς αλλά και σε άγραφους κανόνες όπως η ακεραιότητα, η αλληλλεγγύη, η ανεκτικότητα, η φροντίδα κλπ, όλα αυτά είναι τα συστατικά στοιχεία του Fair Play τα οποία μαθαίνονται και εξασκούνται μέσα στους στίβους των αθλημάτων. 

images 4

Δυστυχώς εδώ και αρκετές δεκαετίες το πανανθρώπινο αγαθό του αθλητισμού που μας κληροδότησαν οι αρχαίοι Έλληνες , κατάντησε  << άρτος και θέαμα >> και εκφράζεται  μέσα από τα Μ.Μ.Ε. και  μέσα από τον τζόγο, διαμορφώνοντας μόνο οπαδούς και όχι φιλάθλους, και το κυριότερο όχι αθλούμενους .

εικόνα Viber 2025 01 31 15 46 42 197

Στη σημερινή εποχή , τα αρνητικά δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους απόλυτους πρωταγωνιστές του αθλητισμού που είναι οι αθλητές, αλλά και με τους οπαδούς, οι οποίοι αποτελούν επίσης ένα μελανό σημείο για τον σύγχρονο αθλητισμό. Σε όλα τα αθλήματα και σε όλες τις ομάδες, υπάρχουν οπαδοί οι οποίοι θα δημιουργήσουν προβλήματα είτε εντός αθλητικών χώρων, είτε εκτός αθλητικών χωρών, αλλά επίσης και αυτοί που κάνουν επιθέσεις σχολιάζοντας μέσω διαδικτύου. Οπαδοί που πάνε στα γήπεδα και καταστρέφουν όχι μόνο ξένη περιουσία, αλλά και τη διάθεση των υπολοίπων θεατών με την κακή τους συμπεριφορά. Οπαδοί που σκοπός τους είναι να μπουν στα κοινωνικά δίκτυα για να βρίσουν ένα αθλητή ο οποίος δεν απόδωσε όπως οι ίδιοι ήθελαν μία συγκεκριμένη μέρα ή απλά για να βρίζουν ο ένας την ομάδα του άλλου, δεν ανήκουν στον χώρο του αθλητισμού. Είναι ομάδες ανθρώπων που όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό, αλλά ούτε και για τους συνανθρώπους τους.
Η προβληματική αυτή συμπεριφορά πλήττει καταρχήν τον ίδιο τον αθλητισμό , αφού ολοένα και περισσότεροι υγιώς  σκεπτόμενοι άνθρωποι απομακρύνονται από τους αθλητικούς χώρους.

Το Εκπαιδευτικό Πρόβλημα

Στο προαύλιο του σχολείου μας καθημερινά, είτε στο παιχνίδι του διαλείμματος είτε στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, όλοι οι μαθητές πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουν και χωρίς ίσως να το θέλουν δεν μπορούν να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα του συμμαθητή τους. Το αποτέλεσμα είναι με λόγια ή με πράξεις να τους απομονώνουν και να τους πληγώνουν.

Δυστυχώς  ή  ευτυχώς,  τα  τελευταία  χρόνια  το  σχολικό  περιβάλλον  είναι  συνυφασμένο µε την καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Συνεπώς, η κινητική ικανότητα του παιδιού προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ατομική του συμμετοχή είτε στις σχολικές είτε στις ψυχαγωγικές  δραστηριότητες.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  το «στιγματισμό» και  κατά  συνέπεια,  τον  αποκλεισμό  των «αδέξιων» και  χωρίς  την απαιτούμενη  κινητική  συναρμογή  παιδιών  από  ένα μεγάλο  κομμάτι  της  εκπαιδευτικής  διαδικασίας.

Επίσης, οι ραγδαίες εξελίξεις στην κοινωνία, που συνδέονται µε την κατάργηση των συνόρων, την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, οδήγησαν σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες όπου εντρυφούν τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Ήδη από τη δεκαετία του 1970 πολλές πολυπολιτισμικές κοινωνίες χρησιμοποίησαν τον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή ως μέσο καταπολέμησης του ρατσισμού. ∆ε θα πρέπει να µας διαφεύγει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Αθλητισμός είναι οι μόνες κοινωνικές δραστηριότητες που έδωσαν από την πρώτη στιγμή τη δυνατότητα συμμετοχής όλων, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας ή γλώσσας. Η φυσική αγωγή, επιπλέον, βοηθά στην κοινωνική ένταξη των αλλοδαπών παιδιών, αφού το παιχνίδι και η άσκηση ενσωματώνουν ισότιμα όλα τα µέλη της ομάδας. Εξάλλου, το πρόβλημα της γλώσσας δεν επηρεάζει την απόδοση των αλλόγλωσσων παιδιών, όπως συμβαίνει σε άλλα μαθήματα. Στο παιχνίδι τα λόγια περιττεύουν.

εικόνα Viber 2025 01 31 10 23 17 693

Η εικόνα αποτελεί μαθητική δημιουργία από τα παιδιά του 7ου ΔΣ Καλαμαριάς που πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2025 σε δράση με την εκπαιδευτικό Φυσικής αγωγής Τσιμοπούλου Αντιγόνη.

Στη σημερινή λοιπόν  κοινωνία και  εποχή που ο όρος αθλητισμός έχει διαστρεβλωθεί και που τα φαινόμενα ρατσισμού, βίας και χουλιγκανισμού έχουν πάρει τρομακτικά μεγάλες διαστάσεις είναι χρέος όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας να συμβάλλει με την κατάλληλη αγωγή ώστε να δημιουργήσει το φίλαθλο πνεύμα στους μαθητές, να τους μεταδώσει τα ιδανικά του αθλητισμού και να αντιμετωπίσει τα αίτια που δημιουργούν το φαινόμενο του χουλιγκανισμού και του ρατσισμού.
Μέσα από αυτές τις σκέψεις ο αθλητισμός θα διαφυλάξει την ομορφιά του και τη σπουδαία σημασία του για τον άνθρωπο με την ιδεολογία του “Ευ αγωνίζεσθαι”,  για την προώθηση ενός υγιούς και αθλητικού πνεύματος στην κοινωνία.

Παρακάτω γίνεται μια προσπάθεια να αναλυθεί το πρόβλημα και να δοθούν εκπαιδευτικά εργαλεία προς την κατεύθυνση της καταστολής όλων των αρνητικών φαινομένων που πλήττουν το χώρο του Αθλητισμού.

Στόχος του άρθρου είναι τα παιδιά:

• να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα της βίας .

• να μάθουν να την αντιμετωπίζουν.

• να καταλάβουν πως όλοι μαζί μπορούμε να προσπαθήσουμε τα την εξαλείψουμε

Ο αθλητισμός είναι παιχνίδι. Είναι ζωή.

paidi2 1024x684 1

 

Από τα αρχαία χρόνια, είναι γνωστό ότι ο αθλητισμός αποτελεί μια πολύ θετική δραστηριότητα που μόνο οφέλη έχει να δώσει στον άνθρωπο. Μέσα από αυτόν, κερδίζουμε τόσο σε καλή φυσική κατάσταση, όσο και σε ευεξία και ψυχική ηρεμία.

Στο παρακάτω βίντεο Βάλτε Ελληνικούς υπότιτλους

Προάγει ,την ομορφιά και την υγεία του σώματος , την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας ,την διαύγεια του πνεύματος και το να ζούμε με ήθος.
Προσφέρει ωραίες στιγμές και χαρές. Δημιουργεί δεσμούς φιλίας και συναδέλφωσης. Δεν χωρίζει τους ανθρώπους, δεν τραυματίζει και δεν δολοφονεί.

Πάρα πολύ συχνά μας γεμίζει με χαρά και υπερηφάνεια, όταν καμαρώνουμε τις νίκες των αθλητών μας και τα επιτεύγματά τους.

Για ποιον είναι ο αθλητισμός;

Ο αγώνας είναι η ζωή μας. Χάνει μόνο όποιος δεν αγωνιστεί.

Never Give Up (Award Nominated Short Film) 

Στο παρακάτω βίντεο ένας νεαρός με αναπηρία αγωνίζεται να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να ασχοληθεί πάλι με τον αθλητισμό

 

Τι πραγματικά αντιπροσωπεύει ο συναγωνισμός και ο αγώνας;

Παίζοντας μαθαίνουμε για τις αξίες του αθλητισμού:

  • Σεβασμός.
  • Ισότητα.
  • Κουράγιο.
  • Αποφασιστικότητα.
  • Φιλία.
  • Έμπνευση.

 

Η συμμετοχή στον αθλητισμό ωφελεί ό,τι και να γίνει.


Καλωσήρθατε στη μέρα σχολικού αθλητισμού
Θα περνάμε πιο ωραία με την άθληση παντού!
Ποδήλατο, μπάλα, ή μια βόλτα μικρή,
Το σώμα μας μαθαίνει αποκτά δύναμή.
Με φίλους πάντα δίπλα, γελάμε δυνατά,
Η άθληση μας δίνει φτερά πραγματικά! [chorus]
Ο αθλητισμός είναι υγεία, είναι χαρά
Το σώμα δυναμώνει, μεγαλώνουμε σωστά
Νους υγιής, εν σώματι υγιεί
όπως λέγαν κ οι αρχαίοι, η άθληση είναι ζωή!
Χορεύοντας, ή κάνοντας αθλήματα πολλά
οι δραστηριότητες μας, μας γεμίζουν με χαρά
Άκουσε λοιπόν αυτή τη συμβουλή:
Βάλε τον αθλητισμό στη δική σου ζωή.
Ο αθλητισμός είναι υγεία, είναι χαρά
Το σώμα δυναμώνει, μεγαλώνουμε σωστά
Νους υγιής, εν σώματι υγιεί
όπως λέγαν κ οι αρχαίοι, η άθληση είναι ζωή!


εικόνα Viber 2025 01 31 16 10 15 858

«Ευ αγωνίζεσθαι» – Fair play σημαίνει: παίζω, αγωνίζομαι έντιμα

Το « ευ αγωνίζεσθαι » βασίζεται στο Ολυμπιακό πνεύμα, το οποίο και εκπέμπει ο όρκος του αθλητή: «υπόσχομαι να πάρω μέρος στον αγώνα,  σεβόμενος τους κανονισμούς που τον διέπουν,  σύμφωνα με το αληθινό πνεύμα της ευγενούς  άμιλλας, για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή  της πατρίδος μας»


Αναγνωρίζω τους  κανόνες του “ευ αγωνίζεσθαι”

εικόνα Viber 2025 02 01 00 45 35 134

εικόνα Viber 2025 02 01 00 40 37 810

Αναγνωρίζετε τις  σωστές αθλητικές συμπεριφορές;
Συζητήστε για την κάθε πρόταση παρακάτω για τις σωστές και  τις λάθος συμπεριφορές.

1.Γνωρίζω τους κανονισμούς και τους εφαρμόζω. Δέχομαι τις αποφάσεις των διαιτητών.
2.Κοροϊδεύω  όσους και όσες δεν τα καταφέρνουν.
3.Διαμαρτύρομαι συνέχεια στους διαιτητές.
4.Αρνούμαι κάθε λεκτική ή σωματική βία.
5.Προσπαθώ να κάνω τους αντίπαλους να θυμώσουν.
6.Προσπαθώ σκληρά στο παιχνίδι και είμαι πάντα δίκαιος.
7.Είμαι τίμιος και ειλικρινής μόνο όταν είναι και οι αντίπαλοι με μένα.
8.Καθήκον μου είναι να προστατεύω τα συμφέροντα της ομάδας μου .Προσπαθώ να κλέψω εάν είμαι σίγουρος ότι δεν θα με πιάσουν.
9.Παλεύω για τη χαρά του αθλητισμού. Προσπαθώ να προοδεύω.
10.Δέχομαι τη νίκη με μετριοπάθεια. Φέρομαι  ευγενικά είτε κερδίζω είτε χάνω.
11.Βοηθάω τους συμπαίκτες του που δεν τα καταφέρνουν καλά στο παιχνίδι.
12.Δίνει το χέρι μου στον αντίπαλο ανεξάρτητα από την έκβαση του αγώνα.
13.Είμαι χαιρέκακος όταν κερδίζω και κατσουφιάζω όταν χάνω.

Κατευθυντήριες γραμμές για σωστή συμπεριφορά από τους αθλητές και αθλήτριες



Λήψη αρχείου


ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ…«ΔΕΔΟΜΕΝΟ ή  ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ»;



Λήψη αρχείου


Η επιθετικότητα στον αθλητισμό

 

Και τώρα ας δούμε τι μάθαμε παίζοντας….


Το παρακάτω υλικό αφορά μεγαλύτερα παιδιά

 

 

Ρίξτε μια ματιά και στα επόμενο βίντεο για να καταλάβετε την έννοια της φράσης:
”Ευ Αγωνίζεσθαι

Ιστορίες ”Fair Play” από στιγμιότυπα του αθλητισμού.  

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε μερικά δείγματα , με ξεχωριστές αθλητικές ιστορίες για να σκεφτούμε και να συζητήσουμε γι’ αυτές γιατί ο αθλητισμός μπορεί να μας διδάξει σημαντικά πράγματα.

Αθλητική ιστορία 1: 

Δεν τα παρατάω. Ποτέ!

Ο τερματισμός της Gabriela Andersen-Schiess, στον Μαραθώνιο δρόμο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν το 1984, στο Λος Άντζελες των Η.Π.Α., όταν για πρώτη φορά μπήκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το αγώνισμα του Μαραθώνιου γυναικών. Είχαν περάσει περίπου 3 ώρες από την έναρξη του αγωνίσματος και 20 λεπτά από τον τερματισμό της πρώτης αθλήτριας. Τότε έκανε την εμφάνισή της η 39χρονη Ελβετίδα μαραθωνοδρόμος Γκαμπριέλα Άντερσεν-Σάις. Είχε πάθει ηλίαση και το σώμα της είχε αφυδατωθεί. Όμως είχε τις αισθήσεις της και μια τεράστια καρδιά μέσα της που δεν την άφηνε να εγκαταλείψει και της έλεγε ότι έπρεπε να τερματίσει.

Παρακολουθήστε το συγκλονιστικό βίντεο … γιατί πολλές φορές είσαι νικητής χωρίς να τερματίσεις πρώτος.

 

Κάνοντας αθλητισμό μαθαίνουμε ότι αποτυχία δεν είναι όταν πέφτεις, αλλά όταν αρνείσαι να σηκωθείς ξανά! Η ιστορία μας δε τελειώνει με μια ατυχία ή αποτυχία. Πάντα θα έχουμε και άλλη ευκαιρία. Aν δεν τα παρατάς… αποκλείεται να αποτύχεις!  Η κούρσα του Derek Redmond, στο τελικό των 400μ. Ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, 1992.

Ο συνεχής αγώνας μιας μικρής πρωταθλήτριας για να πετύχει το τέλειο……

Αθλητική ιστορία 2:

Ένας μικρός που θέλει να παίξει μπάσκετ συναντά την άρνηση των άρνηση των μεγαλύτερων στο σχολείο που τον θεωρούν …. κοντό. Κάποιος όμως άγνωστος που θα γνωρίσει θα τον βοηθήσει να δώσει ένα καλό μάθημα σε όσους τον σνομπάρουν!!!

ένα παιδί με ειδικές ανάγκες αποφασίζει να τρέξει στον τοπικό σχολικό αγώνα…” Θέλουμε απλώς να μας επιτρέπεται να συμμετέχουμε στη ζωή! Το να κερδίζεις  και να είσαι πρώτος δεν είναι τόσο σημαντικό- αυτό που μετρά είναι  να σου δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχεις και να εμφανίζεσαι.

Κάποιος θα πίστευε ότι χρειάζεσαι κότσια για να ενθαρρύνεις κάποιον αλλά  πραγματικά το μόνο που χρειάζεσαι είναι να έχεις μια μεγάλη και ανοιχτή  καρδιά…


Αθλητική ιστορία 3: 

α. Ευ αγωνίζεσθαι (να αγωνίζεσαι τίμια και με σεβασμό)…  η νίκη δεν είναι πάντα το αποτέλεσμα. Να σεβόμαστε τον αντίπαλό μας και να ακολουθούμε τους κανόνες που υπάρχουν για όλους.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την πιο όμορφη στιγμή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο στη Βραζιλία. Ο ορισμός του Fair Play. 

Αθλητική ιστορία 4: 

Τι υπάρχει πίσω από τον θρίαμβο; Ο αθλητισμός δεν ενδιαφέρεται για το ποιος είσαι…

Μπορεί μια προπόνηση να αλλάξει τις αντιλήψεις και τη συμπεριφορά μας; Καμιά φορά, τα φαινόμενα απατούν…

Αθλητική ιστορία 5: 

Ισπανία: Αποθέωση του «ευ αγωνίζεσθαι» – Αθλητής τριάθλου σταμάτησε στην τελική ευθεία για να τον περάσει αντίπαλος που έκανε λάθος (Video)

Ο Ισπανός αθλητής τριάθλου Ντιέγκο Μεντρίντα, σε μια σπάνια επίδειξη αθλητικού ήθους, σταμάτησε προκειμένου να τον προσπεράσει ο Βρετανός Τζέιμς Τιγκλ στην τελική ευθεία του αγώνα που διεξήχθη στο Σανταντέρ. Ο λόγος που ο Μεντίνγκα σταμάτησε ήταν ότι ο Τιγκλ, ο οποίος μέχρι τότε ήταν στην τρίτη θέση, έκανε λάθος στη διαδρομή δίνοντας το δικαίωμα στον Ισπανό να τον περάσει. Όπως φαίνεται στο βίντεο ο Ισπανός αθλητής σταμάτησε όταν αντιλήφθηκε το λάθος του συναθλητή του.

Αθλητική ιστορία 6: 

Λουτς Λονγκ, ο αθλητής πρότυπο του «ευ αγωνίζεσθαι»

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου ο Λονγκ έπρεπε να αποδείξει την ανωτερότητα της Άριας φυλής και να  κερδίσει τον του Τζέσε Όουενς. Oι προκριματικοί ήταν μια πολύ αγχωτική διαδικασία για τον Όουενς. Ο Αμερικανός είχε ήδη δύο άκυρα άλματα και αν έκανε άλλο ένα άκυρο, θα αποκλειόταν από τον τελικό.

Ο Λονγκ, που είχε προκριθεί στον τελικό άνετα, κάνοντας και ρεκόρ Ευρώπης, είχε κάθε λόγο να επιθυμεί τον αποκλεισμό του Όουενς, του μεγάλου του αντιπάλου για το χρυσό.

Σε μια συγκινητική και σπάνια επίδειξη ευγενούς άμιλλας βοήθησε τον Όουενς να μην κάνει άκυρο, τοποθετώντας μια πετσέτα λίγο πριν από τη βαλβίδα, ώστε να τη βάλει σημάδι ο αντίπαλός του και να πραγματοποιήσει έγκυρο άλμα. Όντως, ο Όουενς προκρίθηκε στον τελικό και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Αθλητική ιστορία 7: 

ΤΖΕΣΕ ΟΟΥΕΝΣ-ΛΟΥΤΖ ΛΟΝΓΚ: ΜΙΑ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ ΦΙΛΙΑ 

 Ο αθλητισμός βοηθά στην  δημιουργία υπεύθυνων πολιτών, που στηρίζονται στις δυνάμεις τους και προετοιμάζονται για τον σημαντικότερο αγώνα τους, τον αγώνα της ζωής. Το να κρατήσεις ζωντανό το τρίπτυχο «ΧΕΡΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΑΣΚΑ» είναι μόνο μια πλευρά του ζητήματος και ίσως είναι η εύκολη.

Είναι η μεγάλη ευκαιρία οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν, πως ο μοναδικός τρόπος για να κρατήσεις τον εαυτό σου πραγματικά θωρακισμένο σε μια τέτοιας μορφής ιογενούς ασθένειας είναι να διατηρήσεις σε υψηλό επίπεδο τη φυσική σου κατάσταση και ό,τι αυτό προϋποθέτει και συνεπάγεται. Ακούς τους ειδικούς, τρέφεσαι σωστά, ενυδατώνεσαι, γυμνάζεσαι, αποφεύγεις οποιαδήποτε σπατάλη ενέργειας και επικεντρώνεσαι στον στόχο σου, που για μας τώρα είναι το πέρασμα μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, ενεργεία ομαδικά, στηριζόμενος στις δυνάμεις των άλλων και προσφέροντας τις δικές σου σε όσους τις έχουν ανάγκη, ξεπερνάς τα εμπόδια και χρησιμοποιείς την εμπειρία από τα λάθη ως παρακαταθήκη για καλύτερη συνέχεια, διατηρείς τη συνέπειά σου και προχωράς μπροστά και όλο και πιο ψηλά

«Όλα τα μετάλλια και τα κύπελλα που κέρδισα, θα τα έλιωνα και δεν άξιζαν τίποτα μπροστά στη φιλία αξίας 24 καρατίων που είχα εκείνη την εποχή με τον Λουτς Λονγκ» είχε πει συγκινημένος για τον φίλο του ο Τζέσε Όουενς.

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι πάντα ο εαυτός μας και αυτόν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη δεδομένη στιγμή.

Αθλητική ιστορία 8: 

Ναι, μπορώ! (Yes, I can!)
– Τι λέγαμε ότι μας εμποδίζει να φτάσουμε ό,τι ονειρευόμαστε;

MOST BEAUTIFUL MOMENTS OF RESPECT IN SPORTS 2


ΤΟ ΦΙΛΑΘΛΟ ΠΝΕΥΜΑ ΝΙΚΑ

Τα παρακάτω παραδείγματα συμπεριφορών “φιλάθλου πνεύματος”, που δόθηκαν από τόσο νεαρά άτομα, είναι μια πολύτιμη ενθάρρυνση για όλους εκείνους που πιστεύουν ότι σήμερα τα παιδιά εξακολουθούν να έχουν βαθιά αίσθηση της δικαιοσύνης και της γενναιοδωρίας.

  • 🏆 Ο Μίκα Σόρενσεν παρασύρεται από το αλτρουιστικό του πνεύμα για να βοηθήσει συμπαίκτη.

Σουηδία – Προσανατολισμός (1976)
Ο Μίκα Σόρενσεν συμμετέχοντας σε αγώνα προσανατολισμού στο Τρόνας βλέπει ένα δρομέα να πέφτει σοβαρά τραυματισμένος στο γόνατο. Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Μίκα σταματάει την προσπάθεια του και σπεύδει προς βοή­θεια, ενώ οι άλλοι αγωνιζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους.

  • 🌊 Ο Κρις Ρίπαρντ διακηρύσσει την αλήθεια για έναν αντίπαλο, προσπερνώντας τον εγωισμό.

Μάλτα – Ιστιοπλοΐα (1976)
Ο Κρις Ρίπαρντ, ένα δωδεκάχρονο αγόρι που συμμετείχε σε διεθνή αγώνα, συμφωνεί με τον κριτή ότι ο αντίπαλος του δε θα έπρεπε να αποκλειστεί. Αρχικά ο κριτής είχε την αντίθετη άποψη, γιατί πίστευε ότι ο αντίπαλος του Κρις είχε παραβεί τους κανόνες.
Ο Κρις, λέγοντας την αλήθεια, ήξερε πολύ καλά ότι θα χάσει την πρώτη θέση, η οποία θα του επέτρεπε να συμμε­τάσχει σε διεθνή αγώνα λεμβοδρομιών στο εξωτερικό. Τον ενδιέφερε όμως περισσότερο να αγωνιστεί τίμια παρά να νικήσει κρύβοντας την αλήθεια.

  • 🏃‍♂️ Ο Βίκτωρ Μπόρι διακόπτει τον αγώνα για να βοηθήσει έναν συναγωνιστή του που έπεσε , ακολουθώντας τις αρχές του ” ευ αγωνίζεσθαι” .

Κλασσικός αθλητισμός (1983)
Ο ενδεκάχρονος Βίκτωρ Μπόρι παίρνει μέρος στα 800μ. σε αγώνες που διοργάνωσε το σχολείο του στη Βουδαπέστη. Ξαφνικά βλέπει κάποιον αγωνιζόμενο να πέφτει. Σταματάει τον βοηθάει να σηκωθεί και τότε μόνο συνεχίζει τον αγώνα του. Η τελική του επίδοση, όπως ήταν επόμενο, δεν ήταν καλή. Παρ’ όλα αυτά ο μικρός Μπόρι ξέρει ότι έκανε το σωστό.

  • 🎯 Ο Γιώργος Λούις Σετόλα αποκαλύπτει  την αλήθεια για ένα δεκάρι στη σκοποβολή, αγνοώντας την προσωπική του  προβολή.

Αργεντινή – Σκοποβολή (1984)
Στο εθνικό πρωτάθλημα σκοποβολής ένας νεαρός μαθητής, ο Τζωρτζ Λούις Σετόλα, είπε στους κριτές ότι ένα “δε­κάρι”, που είχε επιτευχθεί στο στόχο του δεν είχε επιτευχθεί από τον ίδιο.
Εάν δεν είχε μιλήσει, θα είχε πετύχει το μεγαλύτερο σκορ, αλλά προτίμησε την ειλικρίνεια. Η Εθνική Ομοσπονδία του απένειμε ειδικό βραβείο και η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του απένειμε μια ειδική διάκριση με την ευκαιρία του εορτασμού της Ολυμπιακής Ημέρας.
Τι θρίαμβος, τα μικρά αυτά παιδιά να ξεπεράσουν την επιθυμία της προσωπικής προβολής τους μπροστά στην αγάπη για τον αθλητισμό και το σεβασμό προς τους αντιπάλους τους.

  Θέματα για συζήτηση

– Τι απέδειξαν οι παραπάνω νεαροί αθλητές;

Η  ειλικρίνεια και η αλληλεγγύη είναι πολύτιμες στον αθλητισμό.
– Ποιες οι ομοιότητες στη συμπεριφορά τους;

Οι συμπεριφορές τους έδειξαν ομοιότητες στο να προτιμούν την αλήθεια και την ανθρωπιά πάνω από τη νίκη.
– Με αφορμή την αφήγηση των παραπάνω ιστοριών αφηγήσου στους   συμμαθητές σου τις προσωπικές εμπειρίες σου με στοιχείο το “Ευ   αγωνίζεσθαι”.


 

Αρνητικά φαινόμενα στο χώρο του αθλητισμού

gipedo kapnogona 0.jpg

Στην εποχή μας, εποχή του καταναλωτισμού και της διαφήμισης, ο αθλητισμός έχει μετατραπεί σε πηγή πλουτισμού. Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και κυρίως του πρωταθλητισμού έχει επιφέρει σημαντικές αλλοιώσεις στο πνεύμα του συναγωνισμού και της ευγενούς άμιλλας (κρίση του αθλητικού ιδεώδους).

Ο αθλητισμός στην εποχή μας απέχει πολύ από το Ολυμπιακό ιδεώδες: η είσοδος των πολυεθνικών στον αθλητισμό, τα αναβολικά, οι δωροδοκίες, ο παραγοντισμός, οι προκαθορισμένοι αγώνες, η νίκη με αθέμιτα μέσα αποτελούν συχνά φαινόμενα που παραπέμπουν στη διάβρωση του αθλητικού ιδεώδους.

Οι φίλαθλοι έχουν μετατραπεί σε φανατισμένους οπαδούς αφαιρώντας από τις αθλητικές συναντήσεις τον ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα. Καταφεύγουν σε μία ομάδα προσπαθώντας να καλύψουν την ανάγκη τους να ανήκουν κάπου και μεταφέροντας στο γήπεδο τα προσωπικά τους αδιέξοδα. Έχοντας νοοτροπία αρένας φανατίζονται και παρεκτρέπονται σε βιαιοπραγίες. Οι αγώνες διεξάγονται σε κλίμα εχθρότητας και μισαλλοδοξίας. Οι πραγματικοί φίλαθλοι αποφεύγουν την παρακολούθηση των αγαπημένων τους αθλημάτων εξαιτίας του φόβου των επεισοδίων.
Επιπλέον, η ανεργία και τα ποικίλα αδιέξοδα προκαλούν εκτονωτική βία στα γήπεδα.

βια στα γηπεδα.2 1024x576 1

Ο χουλιγκανισμός μετατρέπει το θεατή σε φανατικό οπαδό. Οδηγεί σε διαστρέβλωση του ιδεώδους που διδάσκει την άμιλλα, τη συνεργασία, το σεβασμό στον συναθλητή. Οι ομάδες συχνά ανέχονται ή και ενθαρρύνουν τις παρεκτροπές των οπαδών τους.


Επιθετικότητα – βία και η εμφάνισή τους

violence

Η  βία αποτελεί  μία συνήθη πρακτική που θα συνεχίζει να υπάρχει και να καταστρέφει την ομορφιά του αθλητισμού. Δυστυχώς το πρόβλημα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που πλέον κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές . Σε μια περίοδο που η βία μέσα και έξω από τα σχολεία έχει πια σταθερή θέση στους τίτλους των ειδήσεων, με τα περιστατικά που καταγράφονται από άκρη σε άκρη της χώρας να γίνονται όλο και πιο έντονα, η πολιτεία σπεύδει να λάβει νέα, πιο αυστηρά μέτρα με στόχο τον περιορισμό τους.

Είναι αρκετά, όμως, τα μέτρα αυτά για να αντιστραφεί η κατάσταση;

 Το φαινόμενο της αθλητικής βίας δεν  μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μέτρα κατασταλτικού χαρακτήρα , τα οποία οφείλει να πάρει η πολιτεία . Τα μέτρα πρόληψης θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα , έστω και σε βάθος χρόνου ,αν κατορθώσουμε να  συντελέσουν στην απόκτηση μιας σωστής νοοτροπίας και θα θέσουν το αγαθό του αθλητισμού στις σωστές του διαστάσεις.

Ως πρόληψη καταρχήν εννοείται το δίπτυχο << κάνω αθλητισμό-αποκτώ αθλητική παιδεία >>, χωρίς ωστόσο να παραβλέπουμε την σπουδαιότητα της εισαγωγής του μαθήματος της Ολυμπιακής Παιδείας – Αθλητικής Αγωγής στα σχολεία που αποτελούν τον πλέον ασφαλή χώρο για μια σωστή , διαρκή και αποτελεσματική παρέμβαση, ώστε στην πιο κρίσιμη και ευαίσθητη ηλικία να διαμορφωθούν, δια βίου, στάσεις και συμπεριφορές, υψηλής κοινωνικής, παιδαγωγικής , ανθρωπιστικής και αθλητικής ευθύνης.


Διάκριση των εννοιών:  επιθετικότητα, επιθετική συμπεριφορά και βία

Αν και είναι αλληλένδετα, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των εννοιών της επιθετικότητας, της επιθετικής συμπεριφοράς και της βίας (Liu, 2004a).

Η επιθετική συμπεριφορά μπορεί να εκληφθεί ως η παρατηρήσιμη εκδήλωση επιθετικότητας, η οποία ορίζεται ως κάθε πράξη που προορίζεται να προκαλέσει βλάβη, πόνο ή τραυματισμό (Zirpoli, 2008).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν και η επιθετική συμπεριφορά και η βία συχνά θεωρούνται συνώνυμα, δεν είναι.

Η βία είναι μια μορφή σωματικής επίθεσης, ενώ η επιθετική συμπεριφορά είναι μια ευρύτερη κατασκευή που περιλαμβάνει σωματικά, λεκτικά, ψυχολογικά και άλλα μέσα πρόκλησης βλάβης, δηλαδή η βία δεν είναι παρά μία μορφή επιθετικής συμπεριφοράς.

Η επιθετική συμπεριφορά είναι ένα συσχετισμένο σύμπτωμα πολλών ψυχιατρικών διαταραχών και μπορεί να εκδηλωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, από τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) σε παιδιά και εφήβους, έως την ενδοοικογενειακή βία στους ενήλικες ή την άνοια στους ηλικιωμένους.

Η επιθετικότητα είναι ένας πολύ μελετημένος τομέας στην ψυχοκοινωνική βιβλιογραφία και μοιάζει να εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο ανά ηλικιακή ομάδα.

Νήπια & παιδιά προσχολικής ηλικίας

Η επιθετική συμπεριφορά κατά την παιδική ηλικία θεωρείται μέρος της φυσιολογικής αναπτυξιακής διαδικασίας.

Πριν τα παιδιά αναπτύξουν λεκτικές δεξιότητες, η επιθετική συμπεριφορά εκδηλώνεται σωματικά. Αργότερα, οι λεκτικές δεξιότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς σκοπούς, αλλά και για τη διάχυση επιθετικής συμπεριφοράς μέσω της επικοινωνίας αναγκών που δεν θα μπορούσαν να εκφραστούν σωματικά.

Τα νήπια εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά κλαίγοντας, ουρλιάζοντας, δαγκώνοντας, κλωτσώντας, ρίχνοντας και σπάζοντας αντικείμενα. Οι εκρήξεις θυμού συνήθως κορυφώνονται στους 18 έως 24 μήνες και σιγά σιγά μειώνονται κατά την ηλικία των 5 ετών. Διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των παιδιών έφτασε για πρώτη φορά στην εμφάνιση της επιθετικής συμπεριφοράς πριν από την ηλικία των 2 ετών, σε ηλικία περίπου 17 μηνών.

Παιδιά σχολικής ηλικίας

Καθώς τα παιδιά ωριμάζουν και μπαίνουν στο σχολείο, μπορεί να συνεχίσουν να εμφανίζουν πολλές από τις ίδιες επιθετικές συμπεριφορές όπως κατά την προσχολική ηλικία. Καθώς αυτά τα παιδιά σχολικής ηλικίας αρχίζουν να έχουν περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και αναπτύσσουν περισσότερες σχέσεις, ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί επιθετική συμπεριφορά προς τους συνομηλίκους.

Επιπλέον, μπορεί να παρατηρηθούν συμπεριφορές όπως πειράγματα, ευερεθιστότητα, εκφοβισμός, καυγάδες, ακόμη και σκληρότητα σε ζώα ή πυρπόληση.

Το παιδί επίσης, μπορεί να μιμηθεί επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά που βλέπει στην καθημερινή του ζωή. Μπορεί να λάβουν προσοχή για αυτό από τα μέλη της οικογένειας, τους δασκάλους ή τους συνομηλίκους τους.

Τα παιδιά μπορεί επίσης να ενεργούν επιθετικά όταν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους.

Αυτό είναι κοινό σε παιδιά που έχουν διαταραχή φάσματος αυτισμού ή γνωστικές διαταραχές. Εάν απογοητευτούν, μπορεί να μην μπορούν να διορθώσουν ή να περιγράψουν την κατάσταση που προκαλεί την απογοήτευσή τους.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ ή άλλες διαταραχές μπορεί να δείχνουν έλλειψη προσοχής ή κατανόησης. Μπορεί επίσης να φαίνονται παρορμητικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να θεωρηθούν επιθετικές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπου οι συμπεριφορές τους είναι κοινωνικά απαράδεκτες.

Έφηβοι

Προχωρώντας, πιο σοβαρή επιθετική συμπεριφορά και ακόμη και βία εμφανίζονται συχνά κατά την εφηβεία, με αποτέλεσμα την αύξηση του τραυματισμού. Η πρώιμη βία περιλαμβάνει τη χρήση μαχαιριών, με τη χρήση όπλων να αυξάνεται στα τελευταία χρόνια της εφηβείας. Η αύξηση της σωματικής δύναμης και η υιοθέτηση όπλων μπορεί επίσης να ενδυναμώσει τους εφήβους να επιδείξουν μεγαλύτερη τάση προς την κατεύθυνση επιθετικής συμπεριφοράς σε πρόσωπα εξουσίας.

Οι σχέσεις μεταξύ συνομηλίκων φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιθετική συμπεριφορά των εφήβων. Η επιθετική συμπεριφορά μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αποκτηθεί δημοτικότητα ή υψηλή κοινωνική θέση επιδεικνύοντας δύναμη ή έλεγχο. Η πίεση των συνομηλίκων μπορεί να οδηγήσει σε επιδείξεις επιθετικής συμπεριφοράς από φόβο απομόνωσης ή απώλεια κοινωνικής θέσης (Lopez & Emmer, 2002).

Υπάρχει επίσης αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς μεταξύ κοριτσιών και αγοριών καθώς αναπτύσσονται σχέσεις μεταξύ των ομότιμων μεταξύ των δύο φύλων.

Καθώς ξεκινούν οι γνωριμίες, η επιθετική συμπεριφορά μεταξύ των φύλων αυξάνεται και μπορεί να περιλαμβάνει βίαιες μορφές επιθετικής συμπεριφοράς, όπως βιασμό με ραντεβού και σεξουαλική επίθεση.


Βία στα γήπεδα

rwsiaep3

Το περίεργο είναι πως ο αθλητισμός γενικά μπορεί να ενισχύει από την μια πλευρά  μια ιδεολογία ενσωμάτωσης και από την άλλη πλευρά μια ιδεολογία αντιπαλότητας-έχθρας (συχνά επιθετικού/βίαιου χαρακτήρα). Επιτελεί ταυτόχρονα τις δύο αυτές κοινωνικές λειτουργίες οι οποίες και ενεργοποιούνται στο κοινωνικό περιβάλλον, ανάλογα µε τις συνθήκες, ανάλογα µε την κοινωνική, πολιτισμική κ.λπ.  συγκυρία.

Να μην ξεχνάμε βέβαια ‘ότι στον αθλητισμό είναι η αντιπαλότητα που λειτουργεί ως καταλύτης και  που ενδέχεται πολλές φορές να είναι έντονου και εκρηκτικού χαρακτήρα.

  1. Τι είναι καλύτερο να κάνουμε όταν διαφωνούμε με κάποιον;
  2. Πώς θα αντιδρούσες αν ερχόταν κάποιο νέο παιδί στην τάξη σου;
  3. Έχεις νιώσει ποτέ να σε απορρίπτουν; Πότε έχεις νιώσει;
  4. Θα ήθελες να πας να ζήσεις σε έναν πλανήτη όπου οι άνθρωποι θα είναι διαφορετικοί από εσένα;

Οι Μικροί Αθλητές Μαθαίνουν για το Ντόπινγκ

Το επόμενο βιβλίο έχει σαν θέμα την ενημέρωση των παιδιών , για το ντόπινγκ.

Δίνουμε έμφαση στην ύπαρξη των κανονισμών στον αθλητισμό αλλά και την εφαρμογή τους. Επίσης, κατανοούμε ότι η επιθυμία για την πρωτιά και την νίκη, μπορεί να μας οδηγήσει στην παραβίαση των κανονισμών αλλά και τη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Στόχος του βιβλίου είναι η κατανόηση της αξίας της προσπάθειας και της καθαρής νίκης, όπως επίσης ο σεβασμός στους κανονισμούς.



Λήψη αρχείου

© Οι μικροί αθλητές προστατεύουν τον εαυτό τους



Λήψη αρχείου


Η όμορφη  εικόνα του αθλητισμού συχνά αλλοιώνεται από τους φανατικούς οπαδούς των ομάδων, καθώς συχνά εμφανίζονται φαινόμενα βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Δυστυχώς, αυτό το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως στους αθλητικούς χώρους του ποδοσφαίρου.

εικόνα Viber 2025 01 31 13 32 09 140

 

Στο πνεύμα αυτό πολλοί νέοι άνθρωποι δια μέσου των πράξεων βίας νοιώθουν να επιβεβαιώνονται και να καταξιώνονται δια μέσου της προσοχής την οποία απολαμβάνουν από τα ΜΜΕ.  Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο ο οποίος χαρακτηρίζεται από αύξηση της ετοιμότητας από την πλευρά των οπαδών για βίαιες και πολλές φορές αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ τους. 

screen shot 2017 07 30 at 10.37.09.png

Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού αλλάζει τον πραγματικό χαρακτήρα του, η δε ύπαρξη του «επαγγελματικού αθλητισμού» δηλητηριάζει και υπονομεύει κάθε ηθική βάση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Με την εμπορευματοποίηση που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον αθλητικό κόσμο του σήμερα, ο αθλητισμός έχει εξελιχθεί από μία «δραστηριότητα» σε μία «μεγάλη επιχείρηση». Η βιομηχανία του αθλητισμού είναι σήμερα από τις πλέον ισχυρές οικονομικές επιχειρήσεις που εντάσσονται στο σύγχρονο μάρκετινγκ. Όταν λοιπόν η αθλητική ομάδα θεωρείται επιχείρηση, η ίδια και οι χορηγοί της θέτουν ως στόχο την αύξηση των κερδών και επομένως, η πάση θυσία και με κάθε μέσο νίκη του αθλητή αποτελεί σκοπό για τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Η επίτευξη των χρυσών μεταλλίων έχει αποκτήσει υψηλή αξία και η ανάγκη για επιτυχία πιέζει πολύ τους αθλητές, να γίνουν πρωταθλητές. Η φράση »ο δεύτερος δεν είναι τίποτα, ο πρώτος είναι τα πάντα» περιγράφει το σύγχρονο τρόπο σκέψης σε πολλές περιπτώσεις. Τελικά, η ανάγκη για επιτυχία οδήγησε σε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης περιστατικών κατάχρησης ουσιών και σε πολυάριθμες περιπτώσεις το ντόπινγκ σχετιζόταν και  με θανάτους αθλητών. Ακόμη η πρόσφατη έκρηξη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τα μεγάλα συμβόλαια χορηγίας οδήγησε σε αύξηση των πιέσεων προς τους αθλητές και τον περίγυρό τους και τους ωθεί να καταφύγουν στη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Όμως, εδώ ωφελούνται πολλοί και πολλαπλά. Ο προπονητής έχει και αυτός αμοιβή από τη διάκριση του αθλητή του. Οι Ομοσπονδίες, προτάσσοντας τις επιτυχίες, διεκδικούν αυξημένη χρηματοδότηση από την πολιτεία. Η χώρα έχει όφελος από τη χρηματοδότηση από τη ΔΟΕ.

επεisodiagipeda

Οι χούλιγκαν δεν είναι όλοι τύποι περιθωριακοί με ξυρισμένα κεφάλια, τατουάζ, αλυσίδες και σβάστικες. Είναι οι περισσότεροι παιδιά της διπλανής πόρτας που επιζητούν τη βία επειδή την απολαμβάνουν. Για πολλούς λόγους. Είναι οι στενοί ορίζοντες, η βαρεμάρα, η μοναξιά, η οικονομική δυσπραγία ή αστάθεια, η διάψευση ονείρων, οι διαρρηγμένοι οικογενειακοί δεσμοί, η καταπιεσμένη οργή, η αντικατάσταση του σεβασμού προς τους άλλους με την αντιπαλότητα, της διάθεσης για συνεργασία με τον ατομισμό, η τρικυμία που φέρνουν οι ουσίες σε σώμα και πνεύμα, ή απλά η ορμή των νιάτων που δεν βρίσκει άλλη διέξοδο από το άγριο ξύλο μέχρι να χυθεί αίμα… Μια μονοδιάστατη παλινδρόμηση ανάμεσα στην απάθεια και την εμπάθεια, τον μηδενισμό και στον ξέφρενο ανταγωνισμό.

 

epeisodia1 επεισοδια

Υπό αυτές τις συνθήκες και στις  κοινωνίες δυτικού τύπου του σήμερα … εύκολα μπορεί μια μερίδα της νεολαίας  να υιοθετήσει βίαιες συμπεριφορές…οι οποίες τυγχάνουν ευρύτερης ανοχής στην αθλητική υποκουλτούρα!
Πρωταρχικός στόχος της αθλητικής εκπαίδευσης αποτελεί  η αναγκαιότητα να ενστερνιστούν τα παιδιά – αθλητές το << ευ αγωνίζεσθαι>>γιατί αυτά είναι τα αυριανά αστέρια του αθλητισμού αλλά και οι αυριανοί φίλαθλοι.

ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΑΣ

Η βία στα γήπεδα εκδηλώνεται με δύο βασικές μορφές :
Βία που προκαλείται ανάμεσα στους αθλητές και σε όσους συμμετέχουν άμεσα στον αγώνα (παίκτες, παράγοντες, προπονητές, διαιτητές)
Βία που προκαλείται από τους θεατές, είτε μεταξύ τους, είτε εναντίον σε όσους συμμετέχουν άμεσα στον αγώνα .

Εξέλιξη του φαινομένου

τίτλο6849

Η βία στον αθλητισμό δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, τη συναντάμε και παλαιότερα.
Όπως στην αρχαία Ρώμη( μονομάχοι στην αρένα)στο Βυζάντιο ( ιππόδρομος)στο Μεσαίωνα (αγώνες ιπποτών)αλλά και στην πρώτη μορφή του ποδοσφαίρου (Αγγλία τον 13ο αι.)

Στην αρχαία Ελλάδα το φαινόμενο των βίαιων ξεσπασμάτων εντός κάποιον
αθλημάτων θεωρούνταν σχεδόν κάτι το δεδομένο, μάλιστα υπήρχαν πολλά
Ολυμπιακά αθλήματα τα οποία είχαν πολύ βίαιο περιεχόμενο και ψυχαγωγούσαν
τους φίλαθλους που “διψούσαν” για βία και αιματηρά επεισόδια (π.χ. Παγκράτιο,
Πυγμαχία κτλ). Εκτός αυτού πολλοί αθλητές ήταν υπερήφανοι που συμμετείχαν σε
τέτοιου είδους αθλήματα και έθεταν την ζωή τους σε κίνδυνο. Ακόμη και στην
αρχαία Ρώμη οι μονομάχοι που πάλευαν μέχρι θανάτου φώναζαν στον Καίσαρα

“Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν”.

Έτσι μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε πως το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα
οι οπαδοί θέλουν να δουν εξάρσεις βίας και την επικράτηση της ομάδας τους μέσω
αυτής είναι φυσιολογικό, πόσο μάλλον όταν δεν λαμβάνονται τα σωστά μέτρα για
να αποφθεχθούν τέτοια σκηνικά, αφού οι ρίζες τέτοιων φαινομένων είναι βαθιές
στον ελληνικό χώρο και στα ελληνικά αθλήματα.
στα γηπεδα 1

Όμως σε οργανωμένο επίπεδο, η βία στον αθλητισμό εμφανίζεται στα τέλη του 19ου αι. , δηλαδή με την εμφάνιση της σύγχρονης μορφής ποδοσφαίρου στην Αγγλία και την εξάπλωσή της στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης. Βέβαια, πρέπει να αναφερθεί ότι οι ιστορικές έρευνες σχετικά με την προέλευση και την προϊστορία του ποδοσφαίρου, το οποίο πρωτοεμφανίζεται τον 13ο αιώνα στην Αγγλία,καταδεικνύουν ότι, ήδη από τους μεσαιωνικούς χρόνους, ήταν συνδεδεμένο με βίαιες εκδηλώσεις, ακόμη και με θανατηφόρα επεισόδια οφειλόμενα σε τοπικισμό,σε χρήση αλκοόλ ή σε φανατισμούς – εχθρότητες εκτός γηπέδων.
Το φαινόμενο παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις στις δεκαετίες του 1950-1960

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στην Ελλάδα διαπιστώνεται ότι η αύξηση των φαινομένων βίας στα γήπεδα συμπίπτει χρονικά με την επαγγελματική οργάνωση του αθλητισμού και κυρίως του ποδοσφαίρου. Αυτό τοποθετείται χρονικά περίπου στο 1979-1980.

Από την στιγμή που το πανανθρώπινο αγαθό του αθλητισμού που μας κληροδότησαν οι αρχαίοι Έλληνες, δείχνοντας μας πώς να προάγουμε, την ομορφιά και την υγεία του σώματος, την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, την διαύγεια του πνεύματος και το να ζούμε με ήθος, κατάντησε «άρτος και θέαμα» και εκφράζεται μέσα από τα Μ.Μ.Ε. και μέσα από τον τζόγο, διαμορφώνοντας μόνο οπαδούς και όχι φιλάθλους, και το κυριότερο όχι αθλούμενους, η βία θα είναι μία πρακτική που θα συνεχίζει να υπάρχει και να καταστρέφει την ομορφιά του αθλητισμού. Δυστυχώς το πρόβλημα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που πλέον κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Η προβληματική αυτή συμπεριφορά πλήττει καταρχήν τον ίδιο τον αθλητισμό, αφού ολοένα και περισσότεροι υγιώς σκεπτόμενοι άνθρωποι απομακρύνονται από τους αθλητικούς χώρους.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Κοινωνικοπολιτικό σύστημα αξιών
Πιεστικές- σκληρές συνθήκες ζωής, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, Απώλεια στενών διανθρώπινων σχέσεων, Ανεργία

Στημένα παιχνίδια Κρίση θεσμών και αξιών
Ελλιπής κοινωνικοποίηση του ατόμου, Εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, Στημένα παιχνίδια


Η αγωγή του< < ευ αγωνίζεσθαι>> μπαίνει πια ως αναγκαία εκπαιδευτική πρακτική που  έχει ως  βασική του αρχή το ότι οι ηθικοί παράγοντες που οδηγούν στο τίμιο παιχνίδι είναι αναπόσπαστα και όχι προαιρετικά στοιχεία κάθε αθλητικής δραστηριότητας , αθλητικής πολιτικής και διοίκησης.

 Η  έννοια του   < < ευ αγωνίζεσθαι>> ορίζεται ως κάτι πολύ πιο πέρα από το να αγωνίζεται κανείς σύμφωνα με τους κανόνες . Περιλαμβάνει τις έννοιες της φιλίας ,του σεβασμού προς τους άλλους  και του να αγωνίζεται κανείς με το φίλαθλο πνεύμα. Είναι στην ουσία τρόπος σκέψης που οδηγεί σε μια καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ “ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ” 

εικόνα Viber 2025 01 31 15 45 33 656

Μια αφίσα για τον ρόλο της φυσικής αγωγής στην εκπαιδευτική διαδικασία



Λήψη αρχείου

  Η κατάλληλη Αθλητική Παιδεία  αποτελεί το καλύτερο μέτρο κατά της βίας στους αθλητικούς χώρους 

Μέσα από την διδασκαλία του τίμιου παιχνιδιού οι νέοι εκπαιδεύονται να είναι όχι μόνο καλοί αθλητές αλλά και καλοί προπονητές , διαιτητές και θεατές . Η ανάπτυξη ηθικών , κοινωνικών χαρακτηριστικών μέσα από τη Φυσική Αγωγή μπορεί , με κατάλληλες τεχνικές, να συμβάλλει και στην γενικότερη βελτίωση του ατόμου στην κοινωνία.

Δείχνοντας καλή πρόθεση από την αρχή του παιχνιδιού παίζουμε όλοι καλύτερα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

  1. Να ξεκαθαρίσουμε στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής ποιες θεωρούνται επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές και ποιες όχι.
  2. Σε καμία περίπτωση δεν επιβραβεύουμε ή δικαιολογούμε επιθετικές ή βίαιες συμπεριφορές.
  3. Να επιβάλλουμε κάποιου είδους ποινή σε αυτούς που επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές, ώστε να αποτρέπεται η επανάληψή τους.
  4. Να συμμετέχουμε στα παιχνίδια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής για την ευχαρίστηση που πηγάζει από το ίδιο το παιχνίδι. Η «νίκη με κάθε μέσο» δεν εκφράζει το αθλητικό ήθος.
  5. Να επιβραβεύουμε αυτούς που έπαιξαν τίμια και δίκαια ακόμη και αν έχασαν και όχι αυτούς που νίκησαν με ανέντιμα μέσα.
  6. Να βλέπουμε την αντίπαλη ομάδα ως απαραίτητη για να παίξουμε και να διασκεδάσουμε και όχι ως εχθρούς μας τους οποίους πρέπει να νικήσουμε.
  7. Να οργανώνουμε αθλητικές εκδηλώσεις όπου θα προβάλλεται το τίμιο παιχνίδι και το «ευ αγωνίζεσθαι» με σλόγκαν, πόστερ, συνθήματα στην κερκίδα.
  8. Να οργανώνουμε μία επίσκεψη ή συνέντευξη από αθλητές που έχουν επιδείξει εξαίρετες αθλητικές συμπεριφορές.
  9. Να μαθαίνουμε τρόπους ελέγχου του θυμού μας (π.χ. όταν είμαστε πολύ θυμωμένοι με κάποιον, μετράμε μέσα μας μέχρι το 10 αργά και μετά σκεφτόμαστε πως είναι σωστό να αντιδράσουμε).
  10. Να συζητάμε με φίλους και συμμαθητές τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης θέματα σχετικά με βία και επιθετικότητα στον αθλητισμό.
  11. Να γνωρίζουμε τους λόγους που προκαλούν βία και επιθετικότητα και να προσπαθούμε να προλάβουμε τέτοιες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, ενημερωνόμαστε και ακολουθούμε τους κανόνες των αθλημάτων.

 

 


Ας δούμε κάποιους από τους σημαντικότερους παράγοντες που όταν συνδυάζονται φαίνεται να συμβάλλουν στην εμφάνιση της βίας και της παραβατικότητας στα παιδιά.

«Σε αυτούς τους παράγοντες συγκαταλέγονται το ιστορικό επιθετικότητας, καθώς η βία κλιμακώνεται με τον καιρό, τα θύματα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, τα θύματα εκφοβισμού, η έκθεση σε βία στο σπίτι, στο κοινωνικό περιβάλλον ακόμη και στην τηλεόραση, η χρήση ουσιών ή και αλκοόλ, η ύπαρξη όπλων στο σπίτι και η ενασχόληση με αυτά, η κακοποίηση παιδιών ή ζώων, ο ενθουσιασμός με τις φωτιές, η κληρονομικότητα, η εγκεφαλική βλάβη από τραυματισμό στο κεφάλι, ο χαρακτήρας του παιδιού και η σχέση του με τους γονείς του.

Επιπρόσθετα τα παιδιά σήμερα ……   (η λεγόμενη Generation Z)….  βιώνουν την κοινωνική πραγματικότητα κατά κύριο λόγο στην εικονική της εκδοχή…ως εικονική πραγματικότητα… όπου πέραν των άλλων…. κυριαρχούν τα παιχνίδια βίας.
Αυτή η παιγνιώδης μορφή βίας στο πλαίσιο της εικονικής πραγματικότητας, μπορεί εύκολα µε το χαρακτήρα του παιγνιώδους….. της μίμησης…. να περάσει και το κατώφλι της κοινωνικής πραγματικότητας, στο πλαίσιο της βιωματικής κοινωνικής εμπειρίας δια της φυσικής παρουσίας, ως παιχνίδι στο οποίο κερδίζει αυτός που θα εξολοθρεύσει, θα αφανίσει τον αντίπαλο. Με τη διαφορά ότι στην ‘’φυσική’’ (?) κοινωνική πραγματικότητα ο αντίπαλος όταν δολοφονηθεί  δεν …….. επανέρχεται στη ζωή, δεν ‘ανασταίνεται’, όπως κατά την επανεκκίνηση του ηλεκτρονικού παιχνιδιού!

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μια βίαιη συμπεριφορά δεν επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα κακό παιδί. Υπάρχουν λόγοι και αιτίες για αυτήν, όπως η έλλειψη του ανήκειν, της προσοχής, η εξωτερίκευση δύσκολων συναισθημάτων.

Εν κατακλείδι, η  βία στα γήπεδα είναι ένα βαθιά κοινωνικό φαινόμενο με συγκεκριμένες αιτίες.
Αποτελεί ένα κοινωνικό πεδίο δραστηριότητας και ως εκ τούτου επηρεάζεται και
επηρεάζει πολιτικά, πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά συμβάντα.
Όσο αυξάνεται η επιθετικότητα στην κοινωνία με αντίστοιχο αναλογικό τρόπο θα
αυξάνεται και στον αθλητισμό. Η ρεαλιστική αντιμετώπιση του αρνητικού αυτού
κοινωνικού φαινομένου όμως δεν μπορεί να προέλθει μέσα από μια κατασταλτική
στρατηγική, αλλά μέσα από την κοινωνικό – προληπτική δράση και την αντιμετώπιση
των γενεσιουργών παραγόντων του.
Θα πρέπει όλοι μας να φροντίσουμε να αλλάξουμε κακές νοοτροπίες, ώστε ο Αθλητισμός να είναι πραγματικά η χαρά της ζωής, μακριά από κάθε μορφή βίας.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΟΧΙ ΒΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

ce9dce9fΤραγούδι και Βίντεο για τον Αθλητισμό και το Ρατσισμό
του Καθηγητή Μουσικής Κου Οδυσσέα Σαγρέδου

Μην κάνεις διακρίσεις

Ανθρώπινο δικαίωμα αρ. 2

Όχι στις διακρίσεις

Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που προβλέπει η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χωρίς καμία απολύτως διάκριση, π.χ. ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.

Επιπλέον δε θα πρέπει να γίνεται καμία διάκριση εξαιτίας του πολιτικού, νομικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας ή επικράτειας από την οποία προέρχεται κανείς, είτε αυτή είναι ανεξάρτητη είτε υπό κηδεμονία ή βρίσκεται υπό οποιονδήποτε άλλο περιορισμό κυριαρχίας.

ΚΑΝ’ ΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΜΠΕΚΑΜ! – Ρατσισμός στον Αθλητισμό

Διδακτικό σενάριο από την πλατφόρμα Αίσωπος
Δημιουργός Σεναρίου:
 Κωνσταντίνα Πλακούδα (Εκπαιδευτικός)

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να το επισκεφθείτε

e99822486973b842ad673c1900e74b29


«Σέβομαι τη διαφορετικότητα – Γνωρίζω τον Αθλητισμό».



Λήψη αρχείου

O «χάρτης» δικαιωμάτων των παιδιών στον αθλητισμό:

τίτλο 70

Μέσα στη σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, περιλαμβάνεται και ο χάρτης των δικαιωμάτων των παιδιών στον αθλητισμό. Σε αυτά τα δικαιώματα αντιστοιχούν ανάλογες υποχρεώσεις από την πλευρά των ενηλίκων, οι οποίοι πρέπει να εγγυηθούν:

1) Το δικαίωμα στη διασκέδαση και το παιχνίδι. Όλα τα παιδιά πρέπει να παίζουν και να διασκεδάζουν και δε θα πρέπει εμείς οι ενήλικες να πηγαίνουμε κόντρα στη φύση του παιδιού. Το παιδί είναι «καταδικασμένο» να παίζει.

2) Το δικαίωμα να αθλείται. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στον αθλητισμό και στις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, στην ενασχόληση με ψυχαγωγικά παιχνίδια και δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για την ηλικία του.

3) Το δικαίωμα να έχει τον κατάλληλο χρόνο ξεκούρασης. Πρέπει το παιδί να ξεκουράζεται και να αναπληρώνει την ενέργειά του. Πρέπει να αφήνουμε τον εγκέφαλο να ηρεμήσει και να εκκρίνει όλες τις παραίτητες ορμόνες για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση όλων των λειτουργικών συστημάτων.

4) Το δικαίωμα να επωφεληθεί από ένα υγιές περιβάλλον. Με την έννοια περιβάλλον εννοείται το γήπεδο, οι συναθλητές, οι γονείς, οι προπονητές, οι ιδιοκτήτες της εγκατάτασης κλπ. Θα πρέπει οι εγκαταστάσεις, γήπεδο και αποδυτήρια, να είναι καθαρά. Οι συναθλητές να σέβονται και να μην βρίζουν κανέναν. Οι γονείς να είναι ευπρεπείς στις εκδηλώσεις τους, να εμψυχώνουν τα παιδιά, να σέβονται τους αντίπαλους παίκτες, να μη βρίζουν, να μη φωνάζουν και το σημαντικότερο από όλα: ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ!!! Οι ιδιοκτήτες της κάθε εγκατάστασης να μην επεμβαίνουν στην εκπαίδευση και διαταράσσουν τις ισορροπίες.

5) Το δικαίωμα στο να αθλείται με ασφάλεια προς διαφύλαξη της δικής του. Πρέπει τα παιδιά να αθλούνται με ασφάλεια. Να μην υπάρχουν επικίνδυνα αντικείμενα, σταθερά ή μεταφερόμενα στον χώρο άθλησης, τα υλικά της προπόνησης και των παιχνιδιών (μπάλλες, κωνάκια, τέρματα) να είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα, τα ρούχα να έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές για αθλητισμό, τα παπούτσια να είναι ανατομικά για τα πόδια του και τα κατάλληλα για το άθλημα. Οι γονείς να είναι υπεύθυνοι να παρέχουν στα παιδιά όλα τα απαραίτητα προστατευτικά, όπως επικαλλαμίδες, γάντια τερματοφύλακα κλπ.

6) Το δικαίωμα να περιβάλλεται και να προετοιμάζεται από εξειδικευμένο προσωπικό. Πρέπει οι ενήλικες που ασχολούνται με την αθλητική εκπαίδευση του παιδιού, να είναι εξειδικευμένοι και να έχουν τις απαραίτητες παιδαγωγικές γνώσεις.

7) Το δικαίωμα να παρακολουθεί προπονήσεις προσαρμοσμένες στους σωστούς ρυθμούς. Κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην ηλικία του παιδιού. Κάθε ηλικιακή κατηγορία χαρακτηρίζεται από τα βιολογικά, σωματικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά των παιδιών. Αυτά καθορίζουν και τα περιεχόμενα της εκπαίδευσης, αλλά και τις απαιτήσεις.

8) Το δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς προσαρμοσμένους στις διάφορες ηλικίες, ακολουθώντας προπονήσεις που αντιστοιχούν σε σωστούς ρυθμούς εκμάθησης. Ανάλογα με την ηλικία θα πρέπει να είναι και διαμορφωμένα όλα τα συναγωνιστικά παιχνίδια μεταξύ των διαφόρων ομάδων, τόσο από άποψη ηλικίας όσο και από άποψη κανονισμών.

9) Το δικαίωμα να αντιμετωπίζει άλλους νέους που έχουν τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας. Είναι ξεκάθαρο: ΙΔΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ!!! Το παιδί πρέπει να το αισθάνεται αυτό. Να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνσμός.

Για παράδειγμα στην κατηγορία των Pro Junior και βασιζόμενοι στο ηλικιακό μοντέλο της ΕΠΟ, σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία ανήκουν όσα παιδιά είναι 7 και 8 ετών δηλαδή γεννημένα το 2009-2010. Φανταστείτε λοιπόν ένα φυσιολογικά ανεπτυγμένο παιδάκι που θα πρέπει να παίζει σε ένα πρωτάθλημα οργανωμένο με αυστηρούς ηλικιακούς όρους συμμετοχής, το οποίο έχει γεννηθεί Δεκέμβριο του 2010 και συναγωνίζεται παιδιά που έχουν γεννηθεί Ιανουάριο του 2009!!! Δύο χρόνια διαφορά…

Πολλά παιχνίδια στις μικρές κατηγορίες τελειώνουν με μεγάλη διαφορά τερμάτων, ενώ πολλοί γονείς παραπονιούνται στο τέλος για το μεγάλο σωματότυπο των αντίπαλων παιδιών. Κι όμως αυτά τα παιδιά δε φταίνε. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, αλλά ο “προπονητής” προκειμένου να πάρει τη νίκη χρησιμοποίησε τα πιο σωματώδη και πιο προχωρημένα.

Πολλές ακαδημίες μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, για να εγγυηθούν τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας των δικών τους αθλητών, συμμετέχουν σε πρωταθλήματα χωρίς βαθμολογίες και χωρίς διαφορές τερμάτων, προκειμένου να αποτρέψουν τέτοιου είδους φαινόμενα.

10) Το δικαίωμα στο να ΜΗΝ είναι πρωταθλητής. Αμάν πια με τον πρωταθλητισμό! Θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας πρωταθλητές και παίκτες της αγαπημένης μας ομάδας, ίσως και με ακριβό συμβόλαιο που θα μας λύσει τα οικονομικά μας προβλήματα. Το παιδί θέλει να παίζει και όχι να ικανοποιεί τα όνειρα του ματαιόδοξου γονιού ή “προπονητή”.

Απλές και χρήσιμες συμβουλές που δεν πρέπει να ξεχνάνε οι εμπλεκόμενοι ενήλικες γύρω από ένα παιδί που αποφασίζει να ασχοληθεί ή ασχολείται με τον αθλητισμό :

  1. Το δικαίωμα να παίζει ως παιδί και όχι ως ενήλικος
  2. Το δικαίωμα να συμμετέχει σε αθλήματα, άσχετα με το επίπεδο της ικανότητας του
  3. Το δικαίωμα να παίρνει μέρος σε επίπεδο αντίστοιχο με το επίπεδο ανάπτυξής του
  4. Το δικαίωμα της ισότιμης ευκαιρίας να αγωνιστεί για την επιτυχία
  5. Το δικαίωμα να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια από όλους τους εμπλεκομένους
  6. Το δικαίωμα να διασκεδάζει με το αθλητισμό

Ο  ρατσισμός στον Αθλητισμό



Λήψη αρχείου

Ο τύπος του αθλητισμού –επαγγελματικός, ερασιτεχνικός-
Ο ρόλος των ΜΜΕ –καλλιέργεια φανατισμού-Ο σκοπός των αθλητών είναι οι μεγάλες επιδόσεις και η νίκη

Διαβάστε περισσότερα στην παρακάτω ερευνητική εργασία



Λήψη αρχείου

Τα φαινόμενα βίας θα συνεχίζουν να πλήττουν τον αθλητισµό, αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα για τον περιορισμό τους. Υπάρχουν κάποια αίτια που συμβάλλουν στην εκδήλωση της βίας, τα οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, για να επιτευχθεί η καταπολέμησή της.
Σαφώς, θα ήταν προτιμότερο να δοθεί βαρύτητα σε μέτρα προληπτικά και όχι τόσο σε κατασταλτικά, γιατί τα κατασταλτικά μέτρα απλώς μεταφέρουν το πρόβλημα της βίας κάπου αλλού, όπως για παράδειγμα σε διάφορες συναθροίσεις. Η προσπάθεια καταστολής της βίας µέσα στα γήπεδα δεν την αντιμετωπίζει, αλλά την ωθεί έξω από αυτά. Επίσης, τα μέτρα θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από όλους τους φορείς που σχετίζονται µε τον αθλητισμό, καθώς δεν ευθύνονται µόνο οι οπαδοί για τα επεισόδια που
λαμβάνουν χώρα στα γήπεδα.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω



Λήψη αρχείου

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
Ο αθλητισμός είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας και όσο αυξάνεται η βία και η επιθετικότητα στην κοινωνία τόσο θα αυξάνεται και στον αθλητισμό. Συνεπώς θα πρέπει να στραφούμε εναντίον των αιτιών που την δημιουργούν με μέτρα κατασταλτικά αλλά και κυρίως προληπτικά!

Το φαινόμενο της αθλητικής βίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μέτρα κατασταλτικού χαρακτήρα, τα οποία οφείλει να πάρει η πολιτεία. Τα μέτρα πρόληψης θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα, έστω και σε βάθος χρόνου, γιατί θα συντελέσουν στην απόκτηση μιας σωστής νοοτροπίας και θα θέσουν το αγαθό του αθλητισμού στις σωστές του διαστάσεις.
Ως πρόληψη καταρχήν εννοείται το δίπτυχο «κάνω αθλητισμό – αποκτώ αθλητική παιδεία», χωρίς ωστόσο να παραβλέπουμε την σπουδαιότητα της εισαγωγής του μαθήματος της Ολυμπιακής Παιδείας – Αθλητικής Αγωγής στα σχολεία που αποτελούν τον πλέον ασφαλή χώρο για μια σωστή, διαρκή και αποτελεσματική παρέμβαση, ώστε στην πιο κρίσιμη και ευαίσθητη ηλικία να διαμορφωθούν, διά βίου, στάσεις και συμπεριφορές, υψηλής κοινωνικής, παιδαγωγικής, ανθρωπιστικής και αθλητικής ευθύνης.

Είναι ευθύνη όλων μας ξεκάθαρα να διαχωρίσουμε τον αθλητισμό από το φανατισμό και την τυφλή βία. Να διδάξουμε ότι ο αθλητισμός δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε περιβάλλον βίας και σε όλες και όλους και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους ότι η αντιπαλότητα αφορά μόνο τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και την προσπάθεια να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, να γίνουμε καλύτεροι.

ΠΡΟΣΘΕΤΟ  ΥΛΙΚΟ για ΓΟΝΕΙΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Κάνοντας τον αθλητισμό ελκυστικό για τα παιδιά

kids with sports balls 1024x683 1

Τα παιδιά χρειάζονται σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα καθώς η άσκηση οδηγεί σε βελτιωμένη σωματική και συναισθηματική υγεία. Έχει αποδειχθεί ότι ο αθλητισμός συμβάλλει επίσης σε υψηλότερους βαθμούς και στην ακαδημαϊκή πορεία και διδάσκει στα παιδιά πολύτιμα μαθήματα που θα τους βοηθήσουν στο χώρο εργασίας. Πολλές ακαδημαϊκές αναφορές επισημαίνουν πώς ο αθλητισμός βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν χαρακτήρα και να μάθουν σημαντικές κοινωνικές και νοητικές δεξιότητες για την επίλυση προβλημάτων, ανθεκτικότητα, επιμονή, αυτοπεποίθηση και πνεύμα συνεργασίας. Μια ομάδα δεν μπορεί να πετύχει αν δεν συνεργαστεί, οπότε ο αθλητισμός διδάσκει στα παιδιά αυτό το σημαντικό μάθημα. Πρέπει να συνεργαστείς για να την επίτευξη ενός στόχου.

Μερικά παιδιά ενδιαφέρονται για τη σωματική τους δραστηριότητα, ενώ άλλα δεν έχουν τόσο ενδιαφέρον. Τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν ένα άθλημα που απολαμβάνουν όταν έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών αθλημάτων. Επίσης, πολλοί μαθητές θεωρούν ότι απολαμβάνουν τα περισσότερα αθλήματα που τους δίνουν την ευκαιρία να ανταγωνίζονται ατομικά και όχι ως ομάδα. Στα αθλήματα όπως ο στίβος ή η κολύμβηση, οι αθλητές μπορούν να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τους χρόνους και τις αποδόσεις τους χωρίς να χρειάζεται να γίνουν μέλη μιας ομάδας και να αποφύγουν αυτήν την πίεση. Κάθε παιδί έχει διαφορετικό στόχο ή προσανατολισμό όταν συμμετέχει σε ένα άθλημα.

Μερικές φορές τα παιδιά αισθάνονται πιεσμένα όταν ακολουθούν ένα άθλημα που δεν τους ενδιαφέρει. Άλλα αισθάνονται πιεσμένα να επικεντρωθούν σε ένα μόνο άθλημα, το οποίο μπορεί να έχει περιορισμούς τόσο σωματικά όσο και κοινωνικά. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά ενσωματώνουν την άσκηση στη ζωή τους. Οι γονείς, τα σχολεία και οι σύλλογοι πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά να ανακαλύψουν το πάθος τους, αντί να προσπαθούν να το καθορίσουν. Το κλειδί είναι δύο λέξεις: Διασκέδαση και ενθάρρυνση 

Δίκαιο παιχνίδι

Με τον αθλητισμό, τα παιδιά μαθαίνουν για αθλητικότητα, σεβασμό, πειθαρχία. Μαθαίνουν να συγχαίρουν άλλους για την προσπάθεια και τις νίκες τους. Μαθαίνουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό αλλά και να εκτιμούν την προσπάθεια των άλλων. Μαθαίνουν να σέβονται τον αντίπαλο και να προσπαθούν σκληρά για να επιτύχουν. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν ο αθλητισμός απαιτεί περισσότερο χρόνο. Είναι γνωστό ότι το 70% των παιδιών εγκαταλείπουν τα οργανωμένα αθλήματα μέχρι την ηλικία των 13 ετών. Είναι μια εποχή που το σχολείο και άλλα ενδιαφέροντα μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο και τα παιδιά δεν θέλουν να δεσμευτούν σε τόσες πολλές ώρες για προπόνηση. Εδώ είναι όπου η οικογένεια παίζει έναν βασικό ρόλο για να ενθαρρύνει τον αθλητισμό ως διασκέδαση.

Ωστόσο, ορισμένοι γονείς αναρωτιούνται αν ο αθλητισμός είναι καλή ιδέα όταν τα παιδιά τους δεν έχουν χρόνο για τις διάφορες εργασίες τους. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: μακροπρόθεσμα, τα οφέλη υπερτερούν των ενοχλήσεων και προετοιμάζουν τα παιδιά να υπερέχουν εντός και εκτός γηπέδων. Ένα ακόμα όφελος είναι πως τα παιδιά που συμμετέχουν στον αθλητισμό γίνονται πιο εύκολα αποδεκτά από τα παιδιά της ηλικίας τους. Τέτοια παιδιά έχουν συνήθως καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες.

Η αποτυχία δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Ο πρωταρχικός στόχος των γονέων και των προπονητών είναι να βοηθήσουν τα παιδιά να βρουν την επιτυχία στον αθλητισμό για να τους κάνουν να νιώσουν πολύτιμοι και επιθυμητοί. Οι σπουδαίοι παίκτες όμως, αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα όπου δεν φοβούνται τα λάθη, όπου ενθαρρύνονται να προσπαθούν και να αποτυγχάνουν, και γνωρίζουν ότι η αποτυχία είναι απαραίτητο μέρος της διαδικασίας της ανάπτυξης. Όταν παρακολουθείτε επομένως, τα παιχνίδια του παιδιού σας, είτε ευθυγραμμιστείτε θετικά μετά από το παιχνίδι είτε μην πείτε τίποτα. Φωνάζοντας στα παιδιά δεν θα βοηθήσει καθόλου.

Υπενθυμίζεται εδώ, στους προπονητές και τους γονείς ότι ενώ η ήττα πονάει, η αποτυχία δεν πρέπει πάντα να γίνεται αντιληπτή σαν μια αρνητική κατάσταση. «Αν θέλουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν ανθεκτικότητα, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις διάφορες αντιξοότητες που θα συναντήσουν».

Κάθε παιδί μπορεί να είναι καλό σε ένα άθλημα ή σε κάποιο άλλο. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να βρείτε τα αθλήματα που είναι κατάλληλα για κάθε παιδί και να τους ενθαρρύνετε να συνεχίσουν να «παίζουν».

Μαθαίνοντας τα παιδιά να αντιστέκονται στην βία
(υλικό για γονείς)

 

aggresive child

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου ασκεί βία; Και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;

Ενας γονιός πρέπει να θορυβηθεί όταν παρατηρεί συνεχείς και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές επιθετικότητας, όταν αυτές αρχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητα του παιδιού του και τις σχέσεις του με τους άλλους ή όταν γίνονται επικίνδυνες, είτε για το ίδιο το παιδί είτε για τους άλλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να αναζητηθεί επαγγελματική βοήθεια από κάποιον παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο ώστε να γίνει έγκαιρη παρέμβαση».

🆘 Τα σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν ως γονείς

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, είναι σημαντικό οι γονείς να μην προσπεράσουν τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί τους έχει υποπέσει σε βίαιη συμπεριφορά, τονίζουν οι ειδικοί. Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος Ιωάννης Κεχαγιάς αναφέρει  τα προειδοποιητικά σήματα που θα πρέπει να γίνουν εγκαίρως αντιληπτά.

❗Υπερβολική αντίδραση σε καταστάσεις

😡 Συνεχής επιθετικότητα και έντονες εκρήξεις θυμού

🙁 Aδυναμία να διαχειριστεί την απογοήτευση

😶 Aδυναμία να εκφράσει τα συναισθήματά του με υγιείς τρόπους

🐾 Kακοποιητική συμπεριφορά προς τα ζώα

👊 Σωματική ή λεκτική βία προς άλλα παιδιά

🔨  Σπάσιμο και καταστροφή αντικειμένων

👤 Aπομόνωση από φιλικό περιβάλλον και άρνηση κοινωνικοποίησης

🎮 Yπερβολική έκθεση ή εμμονή με βίαια βιντεοπαιχνίδια και ταινίες

🤳 Aναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν πρόθεση παραβατικής συμπεριφοράς

👬 Παρέα με άλλα βίαια παιδιά

😮 Ενθουσιασμός ή θαυμασμός για άλλους θύτες

✏️ Χαμηλή επίδοση στο σχολείο

🤕 Αυτοτραυματισμοί

Στα σημάδια αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, προστίθεται «το σπάσιμο και η καταστροφή αντικειμένων με επιθετικό τρόπο, η απομόνωση κατά την οποία το παιδί αρχίζει να απομακρύνεται από φίλους, να αρνείται την κοινωνικοποίηση ή να δείχνει περιθωριοποιημένο από το σχολικό περιβάλλον ύστερα από μπούλινγκ ή αδυναμία κοινωνικής προσαρμογής. Επίσης, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η υπερβολική έκθεση ή η εμμονή με βίαια βιντεοπαιχνίδια και ταινίες, καθώς και η ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς στην περίπτωση που ένα παιδί χάνει την ήρεμη και φιλική συμπεριφορά του και αρχίζει να αντιδρά με επιθετικότητα».

Σε όλα αυτά μπορούμε να προσθέσουμε μερικά ακόμη πρώιμα σημάδια δυνητικά βίαιης συμπεριφοράς, όπως είναι η συχνή απώλεια ελέγχου, ο ακραίος παρορμητισμός, η παρέα με άλλα βίαια παιδιά, η χαμηλή επίδοση στο σχολείο, οι αυτοτραυματισμοί, οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα που δείχνουν πρόθεση παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και ο ενθουσιασμός ή θαυμασμός για άλλους θύτες. 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μια βίαιη συμπεριφορά δεν επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα κακό παιδί. Υπάρχουν λόγοι και αιτίες για αυτήν, όπως η έλλειψη του ανήκειν, της προσοχής, η εξωτερίκευση δύσκολων συναισθημάτων», λέει η κ. Θεοδωρακοπούλου και αναφέρει ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης, ξεκινώντας από την κατανόηση των αιτιών που την προκαλούν.

🙍‍♂️ Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Μην το τιμωρείτε. Ακούστε το και προσπαθήστε να το καταλάβετε.

👨‍👦 Παρατηρήστε τη δική σας συμπεριφορά με ειλικρίνεια. Μήπως του δίνετε το κακό παράδειγμα;

💭 Βοηθήστε το να σκεφτεί ωφέλιμους τρόπους αντίδρασης σε αυτά που το στεναχωρούν.

🤔 Δώστε του ευκαιρίες για να επανορθώσει για κάποια επιθετική του συμπεριφορά.

🚫 Ορίστε συνέπειες και περιορίστε δραστηριότητες που εντείνουν τη βίαιη συμπεριφορά.

👩‍🏫 Ζητήστε τη συνεργασία του σχολείου.


Δείτε και τα παρακάτω άρθρα :
20 Νοεμβρίου Παγκόσμια ημέρα εορτασμού των δικαιωμάτων των παιδιών(δημοτικό)

Πατήστε στον τίτλο ή στην παρακάτω εικόνα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΣΤΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

10 Δεκεμβρίου :Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων/”Καλυμμένοι, όχι φιμωμένοι … η φωνή μας έχει δύναμη” για μεγάλα παιδιά

Πατήστε στον τίτλο ή στην παρακάτω εικόνα

hartis dikaiomaton paidioy sto nosokomeio

Επιπλέον υλικό για την διδασκαλία των δικαιωμάτων παιδιού και ανθρώπου
Διδάσκοντας μέσα από Ιστορίες
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΑΦΝΗ ΙΙΙ»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
ΤΗΣ ΕΚΦΟΒΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Ασφάλεια στο Σπίτι και στο Σχολείο, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Μαθητές - εκπαιδευτικό υλικό. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.