ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ

Οι σεφταλιές μοιάζουν εκ πρώτης όψεως με μικρά κεμπάμπ, αλλά στη γεύση είναι κάτι πολύ περισσότερο –και νοστιμότερο- από αυτά. Πρόκειται για μικρά μπιφτεκάκια από αρνίσιο ή χοιρινό κιμά (ή ακόμα και από μίξη των δύο ειδών), ζυμωμένο με μπόλικη κανέλα, μαϊντανό και κρεμμύδι, που στο τέλος τυλίγεται με αρνίσια μπόλια. Ψήνεται ονειρεμένα στα κάρβουνα αλλά και στον φούρνο και είναι από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

.jpg

Συστατικά

  • 100 γρ. ψωμί για τοστ
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. κοφτό κύμινο
  • 1/2 κ.γ. κοφτό κόλιανδρο, σκόνη
  • 1 σκ. σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 500 γρ. κιμά χοιρινό
  • 350 γρ. μπόλια, αρνίσια

Για το σερβίρισμα

  • 4 κυπριακές πίτες
  • 1/4 λάχανο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 ντομάτα
  • τζατζίκι
  • 1 κ.σ. θυμάρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε μία γκριλιέρα στη φωτιά.
  • Βάζουμε στο μπλέντερ το ψωμί κομμένο σε κομμάτια, την κανέλα, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το σκόρδο χοντροκομμένο, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το θυμάρι και χτυπάμε ελάχιστα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το μείγμα από το μπλέντερ και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
  • Πλάθουμε 18-20 μπιφτέκια και τα βάζουμε ένα ένα στη μπόλια. Τυλίγουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε τις σεφταλιές στην καυτή γκριλιέρα. Φροντίζουμε η πλευρά που κλείνει η μπόλια να είναι από κάτω για να μην ανοίξει.
  • Ψήνουμε περίπου 10 λεπτά από όλες τις πλευρές.

Για το σερβίρισμα

  • Ανοίγουμε τις Κυπριακές πίτες στη μέση.
  • Βάζουμε λίγο λάχανο ψιλοκομμένο, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, φέτες ντομάτας, 1-2 κ.σ. τζατζίκι, τις σεφταλιές, θυμάρι και σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ Ο αγαπημένος σεφ των “μαθητών” μας Άκης Πετρετζίκης.Δείτε τη συνταγή και άλλα ενδιαφέροντα στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://akispetretzikis.com/el/categories/kreas/seftalies