Γιαπάνης Φίλιππος

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 8 Ιανουαρίου 1957.  Ήταν το μεσαίο παιδί του Τάκη Γιαπάνη από την Αμμόχωστο και της Δέσποινας Πουλλή από τους Στύλλους. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Λεμεσό.

1615473582 03161

Μεγάλωσε σε μια οικογένεια που η κύρια ασχολία της ήταν η φροντίδα του περιβολιού στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Το 1974 τέλειωσε την πέμπτη τάξη στο Β’ Γυμνάσιο και τον Ιούλιο γίνεται το πραξικόπημα και η εισβολή. Κατατάγηκε εθελοντής και πήρε μέρος στις μάχες έξω από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου και στο Τούρκικο σχολείο. Στις 14 Αυγούστου όταν ξεκίνησε η δεύτερη φάση της εισβολής εγκατέλειψε το σπίτι του και πήγε στα Κοκκινοχώρια.  Στις 17 Αυγούστου,  μετά την παραπλανητική ανακοίνωση από το ραδιόφωνο ότι μπορούν να επιστρέψουν στην Αμμόχωστο, ο Φίλιππος μαζί με τον πατέρα του και ένα ξάδελφο του αποφάσισαν να επιστρέψουν.  Όμως μόλις πέρασαν την Δερύνεια, στον δρόμο προς την Αμμόχωστο τους περίμεναν οι Τούρκοι στρατιώτες.  Ο Φίλιππος κρατήθηκε αιχμάλωτος για  38 μέρες στις φυλακές της Αμάσιας και των Αδάνων.

Όταν επέστρεψε στην Κύπρο τέλειωσε την έκτη γυμνασίου στο Β’ Γυμνάσιο Λεμεσού το 1975 και το 1976 πήγε στην Αθήνα για σπουδές στην Σχολή Ναυπηγών.   Όταν τελειώνει τις σπουδές του επιστρέφουν στην Λεμεσό όπου ο Φίλιππος εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση του πεθερού του.

Από το 1994 ασχολείται αποκλειστικά με την γλυπτική, χρησιμοποιώντας σαν κύριά του υλικά τον ορείχαλκο (μπρούντζος) και το μάρμαρο. Έκτισε το πρώτο καλλιτεχνικό χυτήριο στην Κύπρο.

Έχει παρουσιάσει το έργο σε διάφορες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο. Γλυπτά του έργα και μνημεία κοσμούν δημόσια κτίρια και πάρκα στη Κύπρο, την Δανία και την Ελβετία. Δημιούργησε στη Φασούλα Λεμεσού, το δικό του υπαίθριο πάρκο γλυπτικής με ένα μικρό αμφιθέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμμοχώστου, το οποίο ονόμασε ‘Μικρή Σαλαμίνα’ (Βλέπε Βίντεο).

Το 2007 προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην 6η Μπιενάλε Φλωρεντίας με τρία έργα του. Επίσης έργο του επιλέγηκε μεταξύ των πρώτων 112 έργων σε παγκόσμιο διαγωνισμό του Συνδέσμου Γλυπτών Κίνας, του Μουσείου Jin Tai και της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, 2008, και εκτέθηκαν παγκόσμια ξεκινώντας από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη το 2006.

Στις 15 Οκτωβρίου 2008 μετά από πρόσκληση έλαβε μέρος στην Διεθνή έκθεση τέχνης Contemporary Istanbul 2008 στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι μέλος του Ε.ΚΑ.ΤΕ. από το 2004

«… Το όνειρο μου ήταν πάντα η γλυπτική. Πιστεύω ότι η προσφυγοποίηση και η κατάληψη της πόλης μου ήταν οι λόγοι που με οδήγησαν να ξεκινήσω. Ήταν ένας τρόπος να εκφράσω τα συναισθήματα μου. … ‘Ηθελα να δημιουργώ τα έργα μου σε υλικό που να είναι ανεξίτηλο στο χρόνο, γι’ αυτό διάλεξα το μπρούντζο, και δημιούργησα το δικό μου χυτήριο. Τελευταία ξεκίνησα να δημιουργώ και σε μάρμαρο…

Γλυπτά του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό.  Επίσης γλυπτά του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Λεμεσό, Λάρνακα και Αγία Νάπα.  Προτομές και ανδριάντες ηρώων έχουν τοποθετηθεί σε μνημεία σε διάφορους χώρους σε όλη την Κύπρο (Βλέπε βίντεο).

Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους είναι:

Το «Καράβι» αφιερωμένο στους αγνοούμενους του 1974 σε πλατεία του συνοικισμού στον Άγιο Αθανάσιο στη Λεμεσό.

Τα «Πουλιά» στο Κάβο Γκρέκο στην Αγία Νάπα, ύψους 6 μέτρων, για τον ερχομό του 21ου αιώνα.

Το «Πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων» στην είσοδο του κτιρίου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, στο Ολυμπιακό Μέγαρο.

Ο «Περπατητής» στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού.

Ο «Φοίνικας» στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος στην Λάρνακα.

Ο «Γρηγόρης Αυξεντίου» στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, στην είσοδο της βιομηχανικής περιοχής Αγ. Αθανασίου στη Λεμεσό.

Ο «Ψαράς» στην πλατεία στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας αφιερωμένο στους ψαράδες της Αγίας Νάπας αλλά και στους ψαράδες όλου του κόσμου.

Η «Γοργόνα» στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας.  Η Γοργόνα του Σεφέρη με δύο ουρές.

Η «Γοργόνα» στο Πόρτο Μπέλο, στην είσοδο της Μαρίνας Λεμεσού.

«Ειρήνη και Φιλία των Λαών» στον πεζόδρομο δίπλα από την θάλασσα στην Λεμεσό.

ΠΗΓΗ: http://www.polignosi.com/cgibin/hweb?-A=43850&-V=limmata

Διαβάστε αυτό και άλλα ενδιαφέροντα : Polignosi είναι η πρώτη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια της Κύπρου