ΚΟΥΠΕΠΙΑ & ΚΟΛΟΚΑΣΙ

Κουπέπια λένε στην Κύπρο τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο. Φτιάχνονται περίπου όπως και τα ντολμαδάκια μας, αλλά η γεύση του κύμινου και του λεμονιού είναι αρκετά δυνατή. Τα κουπέπια θα τα βρείτε γεμισμένα μόνε με ρύζι ή και με κιμά, ιδανικά από αρνίσιο κιμά ή χοιρινό. Τρώγονται υπέροχα ζεστά αλλά και κρύα και συνοδεύονται εξαιρετικά από παγωμένο γιαούρτι.

.jpg

Συστατικά

  • 500 γρ. αμπελόφυλλα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 1 κιλό κιμάς χοιρινός
  • 1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 150 γρ. ρύζι γλασέ πλυμένο και στραγγισμένο
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • χυμό από 2-3 λεμόνια
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα δυόσμο ξερό
  • 1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε ζεστό νερό
  • αλάτι
  • κανέλα
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βουτάμε τα κληματόφυλλα για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσουν και να αλλάξουν χρώμα.
  • Έπειτα, τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Για τη γέμιση

  • Σ’ ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε μέσα τον κιμά μέχρι να ροδίσει. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια.
  • Αφού πάρει χρώμα ο κιμάς, τον μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Στο ίδιο τηγάνι και χωρίς να το καθαρίσουμε σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό.
  • Ακολούθως, προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ τελείως.
  • Με το που εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, την τριμμένη ντομάτα, το ρύζι, τον χυμό λεμονιού, τον δυόσμο, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει λίγο τα υγρά.
  • Μόλις γίνει ο κιμάς μας, προσθέτουμε τον μαϊντανό ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη συναρμολόγηση

  • Στρώνουμε λίγα κληματόφυλλα στον πάτο ενός ταψιού για να μην κολλήσουν τα κουπέπια.
  • Παίρνουμε ένα-ένα τα γερά αμπελόφυλλα, τα βάζουμε με την ανάποδη πλευρά προς τα πάνω (αυτήν που δεν είναι γυαλιστερή), με την πλατιά πλευρά τους προς το μέρος μας και αφαιρούμε το κοτσανάκι τους αν έχουν.
  • Ύστερα, βάζουμε στο πλατύ μέρος τους 1 κουταλιά γέμιση, φέρνουμε τα πλευρά του φύλλου από πάνω και τα τυλίγουμε σε κυλινδρικά ρολά.
  • Τα βάζουμε σε στρώσεις στην κατσαρόλα, το ένα σφικτά δίπλα στο άλλο.
  • Περιχύνουμε στα κουπέπια τον ζωμό τόσο ώστε να τα καλύπτει.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180ο C.
  • Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά.

ΠΗΓΗ Ο αγαπημένος σεφ των «μαθητών» μας Άκης Πετρετζίκης.Δείτε τη συνταγή και άλλα ενδιαφέροντα στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://akispetretzikis.com/el/categories/kreas/koypepia

 

 

ΚΟΛΟΚΑΣΙ

Το κολοκάσι είναι μια ρίζα αντίστοιχη της πατάτας, που είναι πολύ αγαπητή στο νησί της Αφροδίτης. Και στην Ελλάδα βρίσκουμε συχνά κολοκάσι Κύπρου, αλλά εδώ δεν το εκτιμούμε και τόσο πολύ ως έδεσμα. Στην Κύπρο, το κολοκάσι καλλιεργείται και μαγειρεύεται από τα ρωμαϊκά ακόμα χρόνια. Συνήθως γίνεται γιαχνί στην κατσαρόλα, μαζί με χοιρινό ή κοτόπουλο, ντομάτα, κρεμμύδι και σέλινο, ενώ πολλές φορές γίνεται και  με πατάτες αντί για κρέας.

.jpg

kolokasi kolokasi 2