ΑΦΕΛΙΑ & ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ

Το χοιρινό έχει σε γενικές γραμμές εξέχουσα θέση στην κυπριακή κουζίνα, όπως άλλωστε και το αρνί. Για να φτιάξετε αφέλια πρέπει να μαρινάρετε μικρά κομμάτια από χοιρινό χωρίς λίπος μέσα σε κόκκινο κρασί, κύμινο, κανέλα και ξερό κόλιναδρο και να τα σιγοβράσετε σε κατσαρόλα μέχρι να μελώσουν. Συνοδέψτε με ρύζι που θα βρέξετε με την υπέροχη σάλτσα από τα αφέλια και έχετε ένα νόστιμο πιάτο με κυπριακή υπογραφή.

.jpg

 

Αφέλια (χοιρινό με κόκκινο κρασί και κόλιανδρο, από την Κύπρο)

 

 

ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ

Είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα φαγητά της κυπριακής κουζίνας, που σερβίρονται σε εκλεκτά οικογενειακά τραπέζια και καλέσματα. Είναι μικρές πατάτες με τη φλούδα τους, βρασμένες σε άφθονο λάδι και μόλις ροδοκοκκινίσουν, αφαιρείται το λάδι και «τινάζονται» μέσα στην κατσαρόλα μαζί με μπόλικο χοντρό αλάτι και ξερό κόλιανδρο για να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Από εκεί άλλωστε προκύπτει και το όνομα «αντιναχτές».  Πολλοί σβήνουν στο τέλος και με λίγο κόκκινο κρασί για το άρωμα.

αντιναχτες