ΜΟΥΣΙΚΗ

Παραδοσιακή Κυπριακή Μουσική, Χοροί και Τραγούδια

Η Κύπρος είναι Ελλάδα. Απ’ όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, απ’ όπου κι αν το σκεφτεί. Μπορεί η Αγγλική κυριαρχία να έδωσε κάποιες διαφορετικές συνήθειες (όπως την οδήγηση αριστερά) και κάποια διαφορετική κρατική οντότητα και οργάνωση, αλλά η Κύπρος ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα ένα κομμάτι της Ελλάδας.

Η παραδοσιακή της μουσική δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Οι κύριες επιρροές της ανήκουν στα νησιώτικα τραγούδια και χορούς, που απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη αίγλη μετά τις εκτελέσεις του Γιάννη Πάριου. Για την Κύπρο λίγο πιο ιδιαίτερη επιρροή είχε η δωδεκανησιακή παραδοσιακή μουσική.

Χοροί σαν τον συρτό, τη σούστα, την τατσία και φυσικά το ζεϊμπέκικο και τον καρσιλαμά θα τα βρει κανείς οπουδήποτε στην Κύπρο όπως και οπουδήποτε στην Ελλάδα. Για τον καρσιλαμά ιδιαίτερα υπάρχουν τέσσερις παραλλαγές, με διαφορετικούς χορούς για τους άντρες και τις γυναίκες και μετρικές αγωγές διαφορετικές του κλασσικού μέτρου των 9/8.

Το κύριο όργανο που χρησιμοποιείται στην Κυπριακή παραδοσιακή μουσική είναι το βιολί, το οποίο συνοδεύεται συνήθως από λαούτο και πιο σπάνια από ταμπούτσια και πιθίαυλο. Μια λίγο πιο προσεκτική εξέταση του Κυπριακού Μουσικού ιδιώματος αποκαλύπτει ότι έχει τις ρίζες του στον Βυζαντινό Ήχο (ένα από τα κομμάτια του οκτάηχου).

Σε μια παραλλαγή της Κρητικής μαντινάδας οι Κύπριοι έχουν τα αντιφωνικά τσιατίστα που είναι αυτοσχεδιασμοί που παίζονται σε γιορτές, πανηγύρια και οικογενειακές συγκεντρώσεις με σκοπό τη σάτιρα και την διακωμώδηση άλλων μελών της οικογένειας ή των παρόντων στην εκδήλωση. Αυτά τα τραγούδια τα έκανε διάσημα ο Γιάννης Δελφινογάμης, ο οποίος έχει κερδίσει πολλούς διαγωνισμούς στη σειρά.

Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να συνδυαστεί η παραδοσιακή Κυπριακή μουσική με την πιο μοντέρνα ποπ. Η πιο πετυχημένη προσπάθεια ανήκει μακράν στον Μιχάλη Βιολάρη, ενώ οι τωρινοί Monsieur Doumani προσπαθούν να γράψουν καινούργια παραδοσιακή μουσική η οποία να περιλαμβάνει και πολλά στοιχεία εναλλακτικής μουσικής και τζαζ.

Είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο ο ήχος της παραδοσιακής μουσικής είναι ο ίδιος. Και παίζεται σε κάθε γωνιά του νησιού.

ΠΗΓΗ:http://nrg.com.cy/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CE%BA/