Το πιο γνωστό προϊόν φαγητού της Κύπρου δεν είναι άλλο από το χαλούμι.
Όπως και η φέτα, έτσι και το χαλούμι είναι ένα τυρί διεθνώς αναγνωρίσιμο και αγαπητό. Σε πολλές χώρες θα το δούμε ψητό, να «στολίζει» πράσινες σαλάτες ή να γίνεται σαγανάκι και να θεωρείται –όχι και άδικο- εκλεκτό έδεσμα. Είναι το παραδοσιακό τυρί της Κύπρου και τρώγεται συνήθως ψητό, σαγανάκι ή ακόμα και ωμό σε σάντουιτς. Συνοδεύει εξαιρετικά ντόπια λουκάνικα μαριναρισμένα σε κρασί.
Υλικά Συνταγής
- 500 γραµ. χαλούμι
- 100 γραμ. αλεύρι
- 2 αυγά χτυπημένα
- 150 γραµ. φρυγανιά
- λάδι για τηγάνισμα
-
Για το σερβίρισμα
- ντοματίνια ολόκληρα ή ρόδι καθαρισμένο
- φύλλα δυόσμου
- τέταρτα λεμονιού για το σερβίρισμα
- 1 γιαούρτι
- πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.σ ζάαταρ (λιβανέζικο μείγμα μπαχαρικών)
Εκτέλεση
Για τα τραγανά sticks χαλούμι στο τηγάνι (πανέ)
συγκεντρώνουμε πρώτα τα υλικά που θα χρειαστούμε. Στη συνέχεια για το κυπριακό τυρί χαλούμι στο τηγάνι,
- Κόβουμε το χαλούμι οριζόντια σε δύο φέτες και κάθε φέτα την κόβουμε σε τέσσερα λεπτά μπαστούνια. Στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί για το χαλούμι πανέ.
- Βουτάμε τα sticks χαλούμι στο αλεύρι, μετά στο χτυπημένο αυγό, στραγγίζουμε και τέλος το πανάρουμε στην φρυγανιά.
- Αραδιάζουμε τα στικς από το κυπριακό τυρί σε δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Τοποθετούμε το δίσκο με το παναρισμένο χαλούμι στην κατάψυξη να παγώσει τελείως, για περίπου 1 ώρα.
- Σε αυτό το στάδιο θα μπορείτε, αφού παγώσουν, να τα διατηρήσετε σε σακούλα τροφίμων, σφραγισμένη στην κατάψυξη, έτοιμα για οποιαδήποτε στιγμή τα χρειαστείτε.
- Βάζουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι. Όταν ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τηγανίζουμε το χαλούμι για περίπου 1΄ μέχρι να ροδίσει.
- Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.
Για το σερβίρισμα
- Τα σερβίρουμε με ντιπ ντομάτας και γιαούρτι. Δείτε τη συνταγή για το ντιπάκι εδώ.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, την πάπρικα και το ζάαταρ, ανακατεύουμε το ντιπ γιαούρτι.
- Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγες σταγόνες νερό για πιο αραιή σύσταση στο ντιπ.
- Προσθέτουμε ρόδι καθαρισμένο και δυόσμο.
Μυστικά για τέλεια τραγανά χαλούμι sticks
- Ρίχνουμε λίγα λίγα τα κομμάτια χαλούμι στο τηγάνι για να μην πέφτει η θερμοκρασία λαδιού.
- Τα τραγανά sticks χαλούμι μπορείτε να τα τηγανίσετε κατευθείαν, όμως θα κρατήσουν καλύτερα το πανάρισμα πάνω τους αν παγώσουν πρώτα. Έτσι σταθεροποιείται το πανάρισμα και θα κάνει τραγανή κρούστα.
Η τέλεια λιχουδιά για πάρτυ, μπουφέ και τσιμπολόγημα με φίλους!
ΠΗΓΗ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Δείτε τη συνταγή και άλλα ενδιαφέροντα στον παρακάτω σύνδεσμο: