ΧΑΛΟΥΜΙ

Το πιο γνωστό προϊόν φαγητού της Κύπρου δεν είναι άλλο από το χαλούμι.

Όπως και η φέτα, έτσι και το χαλούμι είναι ένα τυρί διεθνώς αναγνωρίσιμο και αγαπητό. Σε πολλές χώρες θα το δούμε ψητό, να «στολίζει» πράσινες σαλάτες ή να γίνεται σαγανάκι και να θεωρείται –όχι και άδικο- εκλεκτό έδεσμα. Είναι το παραδοσιακό τυρί της Κύπρου και τρώγεται συνήθως ψητό, σαγανάκι ή ακόμα και ωμό σε σάντουιτς. Συνοδεύει εξαιρετικά ντόπια λουκάνικα μαριναρισμένα σε κρασί.

XALOYMI

Υλικά Συνταγής

  • 500 γραµ. χαλούμι
  • 100 γραμ. αλεύρι
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 150 γραµ. φρυγανιά
  • λάδι για τηγάνισμα
  • Για το σερβίρισμα
  • ντοματίνια ολόκληρα ή ρόδι καθαρισμένο
  • φύλλα δυόσμου
  • τέταρτα λεμονιού για το σερβίρισμα
  • 1 γιαούρτι
  • πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.σ ζάαταρ (λιβανέζικο μείγμα μπαχαρικών)

 

Εκτέλεση

Για τα τραγανά sticks χαλούμι στο τηγάνι (πανέ)

συγκεντρώνουμε πρώτα τα υλικά που θα χρειαστούμε. Στη συνέχεια για το κυπριακό τυρί χαλούμι στο τηγάνι,

  • Κόβουμε το χαλούμι οριζόντια σε δύο φέτες και κάθε φέτα την κόβουμε σε τέσσερα λεπτά μπαστούνια. Στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί για το χαλούμι πανέ.
  • Βουτάμε τα sticks χαλούμι στο αλεύρι, μετά στο χτυπημένο αυγό, στραγγίζουμε και τέλος το πανάρουμε στην φρυγανιά.
  • Αραδιάζουμε τα στικς από το κυπριακό τυρί σε δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Τοποθετούμε το δίσκο με το παναρισμένο χαλούμι στην κατάψυξη να παγώσει τελείως, για περίπου 1 ώρα.
  • Σε αυτό το στάδιο θα μπορείτε, αφού παγώσουν, να τα διατηρήσετε σε σακούλα τροφίμων, σφραγισμένη στην κατάψυξη, έτοιμα για οποιαδήποτε στιγμή τα χρειαστείτε.
  • Βάζουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι. Όταν ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τηγανίζουμε το χαλούμι για περίπου 1΄ μέχρι να ροδίσει.
  • Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.

Για το σερβίρισμα

Μυστικά για τέλεια τραγανά χαλούμι sticks

  • Ρίχνουμε λίγα λίγα τα κομμάτια χαλούμι στο τηγάνι για να μην πέφτει η θερμοκρασία λαδιού.
  • Τα τραγανά sticks χαλούμι μπορείτε να τα τηγανίσετε κατευθείαν, όμως θα κρατήσουν καλύτερα το πανάρισμα πάνω τους αν παγώσουν πρώτα. Έτσι σταθεροποιείται το πανάρισμα και θα κάνει τραγανή κρούστα.

Η τέλεια λιχουδιά για πάρτυμπουφέ και τσιμπολόγημα με φίλους!

 

ΠΗΓΗ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.  Δείτε τη συνταγή και άλλα ενδιαφέροντα στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.argiro.gr/recipe/chaloumi-sto-tigani/