kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΔΔΑ – Δικαίωση του Πατριαρχείου, καταδίκη της Τουρκίας και νέα απόφαση σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών

Συγγραφέας: kantonopou στις 1 Αυγούστου, 2010

Δικαίωση του Πατριαρχείου

Καταδίκη της Τουρκίας γιατί του στερεί, χωρίς αποζημίωση, ακίνητό του στο νησί B y­kada

Προστασία του δικαιώματος της θρησκείας και των πεποιθήσεων του ατόμου (ΕΔΔΑ Grzelak κατά Πολωνίας, απόφ. της 15/6/2010)

Οι δύο προσφεύγοντες που δηλώνουν «αγνωστικιστές» είναι σύζυγοι και ο τρίτος τέκνο τους· και είναι το παιδί (γεννήθηκε το 1991) που φοιτούσε σε δημοτικό σχολείο από το 1998 και από το έτος 2004 σε σχολείο μέσης παιδείας, σε πόλη της Πολωνίας, όπου κατά την επιθυμία των γονέων του δεν παρακολουθούσε μαθήματα Θρησκευτικών και ήταν ο μόνος μαθητής στην τάξη του που δεν έπαιρνε αυτό το μάθημα. Το σχολείο, παρ’ όλο που ζητήθηκε από τους γονείς, δεν προσέφερε στον γιο τους εναλλακτικό μάθημα «ηθικής». Ετσι, όταν οι άλλοι μαθητές παρακολουθούσαν στην τάξη Θρησκευτικά, το παιδί είτε αφηνόταν ανεπιτήρητο στον διάδρομο είτε περνούσε την ώρα του στη βιβλιοθήκη ή στη λέσχη του σχολείου. Επίσης, αφού δεν παρακολουθούσε το παιδί το μάθημα στη θέση του βαθμού για το μάθημα «θρησκεία/ηθική» το σχολείο σημείωνε μια ευθεία γραμμή και μετέπειτα η λέξη «ηθική» διαγραφόταν και έμενε η λέξη «θρησκεία» και αντί βαθμού η ευθεία γραμμή.

Κατά τους γονείς, το παιδί ήταν εκτεθειμένο σε διακριτική μεταχείριση και σε φυσικές και ψυχολογικές προσβολές από τα άλλα παιδιά, για τον λόγο ότι δεν παρακολουθούσε θρησκευτική διδασκαλία. Παρά τις διαμαρτυρίες του όμως το σχολείο δεν έδωσε λύση στο ζήτημα. Αλλαξαν διαδοχικά σχολεία για το παιδί, αλλά το πρόβλημα εξακολουθούσε να υπάρχει. Ούτε το αρμόδιο υπουργείο ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου απευθύνθηκαν οι γονείς έδωσε λύση στο πρόβλημα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απέρριψε ως αβάσιμη την προσφυγή των γονέων, δεχόμενο ότι με το να μην διατίθεται μάθημα «ηθικής» στο τέκνο τους δεν υπάρχει παραβίαση του άρθρου 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου, κατά το οποίο κάθε κράτος επί του πεδίου της μορφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται το δικαίωμα των γονέων να εξασφαλίζουν τη μόρφωση και την εκπαίδευση αυτή, σύμφωνα προς τις δικές τους θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις.

Ενώ, δέχθηκε την προσφυγή του τρίτου (τέκνου), με το σκεπτικό ότι η απουσία βαθμών για μάθημα «θρησκεία/ηθική» στους τίτλους του για όλη τη σχολική περίοδο εκτιμάται ως μορφή αδικαιολόγητου στιγματισμού του, που αποτελεί παραβίαση του δικαιώματός του να μην φανερώνει τη θρησκεία του ή τις πεποιθήσεις του, που προστατεύεται από το άρθρο 9 σε συνδυασμό με το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Δεν επιδικάζει όμως χρηματική ικανοποίηση, δεχόμενο ότι η διαπίστωση της παραβίασης καθ’ εαυτή συνιστά επαρκή δίκαιη ικανοποίηση.

Προστασία της ιδιοκτησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου από παράνομες δημεύσεις της Αγκυρας (ΕΔΔΑ: Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά Τουρκίας, απόφ. της 15/6/2010)

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με προηγούμενη (την από 8/7/2008) απόφασή του διαπίστωσε ότι η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου, με το να στερήσει, χωρίς αποζημίωση, το Πατριαρχείο από ακίνητό του, στο νησί B y kada της Κωνσταντινούπολης, όπου σε έκταση 23.255 τ.μ., υπήρχε πενταώροφο κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν το Ελληνικό Ορφανοτροφείο αρρένων, οι δε τουρκικές δικαστικές αρχές δεν παρείχαν την αιτηθείσα προστασία.

Με την παρούσα απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να αποκατασταθεί η ζημία του Πατριαρχείου και κατέληξε στην απόφαση ότι ο μοναδικός προσήκων προς τούτο τρόπος είναι η επανακαταχώριση στο Κτηματολόγιο του τίτλου ιδιοκτησίας του ακινήτου στο όνομα του Πατριαρχείου. Επίσης, καταδίκασε την Τουρκία να καταβάλει στο Πατριαρχείο ποσό 6.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και 20.000 ευρώ κ.λπ. για δικαστική δαπάνη.

Προστασία προσωπικών δεδομένων κατά τη διαδικασία απογραφής μισθοδοτούμενων από το Ελληνικό Δημόσιο (Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, απόφ. 43/5.7.2010)

Με τον ν. 3845/2010 «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το ΔΝΤ» ορίσθηκε ότι με κοινή Υ.Α. διενεργείται απογραφή του πάσης φύσεως προσωπικού στο Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, καθώς και ότι το προσωπικό που απογράφεται λαμβάνει τις αποδοχές του μέσω τραπεζικού λογαριασμού από Ενιαία Αρχή Πληρωμής που συστήνεται με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση. Με βάση την ανωτέρω εξουσιοδοτική διάταξη εκδόθηκε η 2/37345/0004/4-6-2010 ΚΥΑ, η οποία καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία απογραφής του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης.

Η Αρχή αποφάνθηκε ότι μόνο στοιχεία αναγκαία και πρόσφορα για τον σκοπό της μισθοδοσίας μπορούν να συλλεχθούν και να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας. Ως τέτοια όμως δεν μπορούν να θεωρηθούν και ο βαθμός και η βαθμολογία του τίτλου σπουδών, το θέμα του διδακτορικού τίτλου, ο βαθμός του μεταπτυχιακού τίτλου και άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου. Τα στοιχεία τα σχετικά με τις ξένες γλώσσες, τις επιμορφώσεις, τους επαίνους – μετάλλια κρίνονται κατ’ αρχήν μη αναγκαία και πρόσφορα για την επίτευξη του σκοπού της μισθοδοσίας των απασχολουμένων στο Δημόσιο, εκτός εάν από ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας τα παραπάνω στοιχεία συνδέονται με την καταβολή επιδομάτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Από τις πειθαρχικές ποινές πρέπει να καταχωρείται μόνο η στέρηση αποδοχών, που συνδέεται με τη μισθοδοσία. Επίσης, κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ότι ο αριθμός φορολογικής δήλωσης, το έτος του εκκαθαριστικού και ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής της ΔΕΗ είναι χρήσιμα για την ταυτοποίηση του απογραφομένου. Τα στοιχεία που αναφέρονται στην περιγραφή καθηκόντων, στις γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή και στην Ε΄ ομάδα της ηλεκτρονικής σελίδας απογραφής, υπό τον τίτλο «Προτιμήσεις» πρέπει να αφαιρεθούν, διότι ούτε προβλέπονται από το Παράρτημα της ΚΥΑ ούτε είναι αναγκαία και πρόσφορα για τη μισθοδοσία των απασχολουμένων του Δημοσίου. Τέλος, η Αρχή συνέστησε προς τον υπεύθυνο επεξεργασία των δεδομένων να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας που του υποδείχθηκαν και να ενημερώσει σχετικά την Αρχή εντός έξι μηνών.

Από:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_31/07/2010_409921

Αφήστε μια απάντηση