kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Επιστημονικές μαρτυρίες για το παθητικό κάπνισμα

Συγγραφέας: kantonopou στις 7 Δεκεμβρίου, 2009

tsigaro.jpg «Ο δευτερεύων καπνός είναι καρκινογόνος», αναφέρει επικαλούμενος επιστήμονες ο Στέλιος Γ. Συκαλλίδης. Από το 1982, όταν ο Αρχίατρος των ΗΠΑ (U.S.Α. Surgeon General) ανακοίνωσε ότι «ο δευτερεύων καπνός (second hand smoke) είναι επικίνδυνος για την υγεία» μέχρι και το 2006 ανακοινώθηκαν οι παρακάτω επιστημονικές τοποθετήσεις για το θέμα:

Το 1986 το Διεθνές Ερευνητικό Γραφείο για τον Καρκίνο (Ι.Α.R.C.) ο Αρχίατρος των ΗΠΑ και το Εθνικό Ερευνητικό Ιατρικό Συμβούλιο Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι «Έκθεση στο δευτερεύοντα καπνό αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο».

Το 1988 η Ανεξάρτητη Επιστημονική Επιτροπή για το Κάπνισμα ή την Υγεία, του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε ότι «Περισσότερη δημοσιότητα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι ο δευτερεύων καπνός συνδέεται με τον καρκίνο του πνεύμονα».

Το 1992, το Γραφείο Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι «ο δευτερεύων καπνός είναι καρκινογόνος Ομάδας Α».

Το 1997, το Εθνικό Ερευνητικό Ιατρικό Συμβούλιο της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι «ο δευτερεύων καπνός προκαλεί αναπνευστικές ασθένειες και συμπτώματα άσθματος στα παιδιά. Στους ενήλικες προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα».

Το 1998 Επιστημονική Επιτροπή για το Κάπνισμα ή την Υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι «ο δευτερεύων καπνός είναι αιτία ισχαιμικών καρδιακών ασθενειών. Δεδομένα ερευνών υποβάλλουν ότι αυτός (δευτερεύων καπνός) αποτελεί δημόσιο κίνδυνο για την υγεία».

Το 1999 ο Παγκόσμιος Οργανανισμός Υγείας (WΗΟ) ανακοίνωσε ότι «ο δευτερεύων καπνός αποτελεί ουσιώδη απειλή για την υγεία των παιδιών προκαλώντας ταυτόχρονα θάνατο και νοσηρότητα ανά το παγκόσμιο».

Το 2002 το Διεθνές Ερευνητικό Γραφείο για τον Καρκίνο (ΙΑRC) ανακοίνωσε ότι «ο δευτερεύων καπνός είναι αιτία καρκίνου του πνεύμονα στον άνθρωπο».

Τον ίδιο χρόνο η Αρχή για την Υγεία και Ασφάλεια στην Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι «η ψήφιση νομοθεσιών για την προστασία των εργαζομένων από τις βλαβερές συνέπειες του περιβαλλοντικού καπνού είναι απαραίτητη».

Το 2004 το Διεθνές Ερευνητικό Γραφείο για τον Καρκίνο (ΙΑRC) ανακοίνωσε ότι «ο δευτερεύων καπνός αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα κατά 20-30% των δε καρδιακών προσβολών κατά 25-35%».

Το 2006 ο Αρχίατρος των ΗΠΑ (U.S.Α. Surgeon General) ανακοίνωσε: «Δεν υπάρχουν επίπεδα ασφαλείας στην έκθεση των ανθρώπων στον περιβαλλοντικό καπνό. Η επιστημονική μαρτυρία είναι τώρα αδιάψευστη».

Πηγή:http://www.philenews.com

Αφήστε μια απάντηση