kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Υπάρχει παράδεισος;

Συγγραφέας: kantonopou στις 4 Οκτωβρίου, 2009

ufgik.jpg

Ο απ. Παύλος διηγείται στο σημερινό αποστολικό του ανάγνωσμα (Β΄ Κορινθ. ια΄ 31-33, ιβ΄ 1-9) τα όσα υπέφερε για το έργο του Θεού και τα της αρπαγής του «έως τρίτου ουρανού». Το γεγονός αυτό μας βεβαιώνει ότι υπάρχει μια ζωή πέραν του τάφου, ένας πνευματικός και νοητός κόσμος υπερουράνιος, όπου ο Θεός αποκαλύπτει όλο το μεγαλείο και τη δόξα του και όπου συμμετέχουν οι χοροί των δικαίων.

Μα άλλα λόγια υπάρχει και άλλος κόσμος πέραν από τον δικό μας υλικό και ορατό. Υπάρχει παράδεισος, αλλά και κόλαση. Μας το βεβαιώνει αυτό όχι μόνο η αγία γραφή και η εκκλησιαστική ιστορία, αλλά και η ιστορία όλων των λαών της γης, αρχαίων και νεωτέρων, αλλά ότι υπάρχει Παράδεισος (και κόλαση) μας το βεβαιώνει πρωτίστως το αδιάψευστο στόμα του Κυρίου και Θεού ημών Ιησού Χριστού. Αυτός επανειλημμένα μίλησε για τον Παράδεισο, την Βασιλεία του Θεού, την ετοιμασμένη για τους δικαίους και αγίους «από καταβολή κόσμου» (Ματθ. Κε΄ 34). Είναι η αιωνία πατρίδα μας και ο τόπος της αναπαύσεως, όπου δεν υπάρχει πόνος, λύπη ή στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος.

Βεβαίως κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να μας περιγράψει τον Παράδεισο, αφού αυτός ο απ. Παύλος, που τον είδε δεν μπόρεσε να το κάμει. Περιορίστηκε μόνο να μας πει ότι είδε «εκείνα που οφθαλμός ουκ είδε και ους ουκ ήκουσε και επί Ανθρώπου ουκ ανέβη». Μου είναι αδύνατο να σας πω αυτά που είδα και άκουσα, λέγει. Και όμως αυτά ετοίμασε ο Θεός για όσους τον αγαπούν.

Είμαστε, λοιπόν, αγαπητοί μου, μικροί και περιορισμένοι, ζούμε σε κόσμο αισθητό και μόνο υλικές παραστάσεις και εικόνες έχουμε, με τις οποίες είναι αδύνατον να σχηματίσουμε κατ’ αναλογίαν πλήρη αντίληψη των υπεραισθητών, δηλ. του Παραδείσου. Έχουμε όμως καθήκον να πιστεύουμε ότι «ημών το πολίτευμα εν ουρανοίς υπάρχει». (Φιλιπ. γ΄ 20) και ότι μόνιμη και αιωνία πατρίδα μας, είναι ο ουρανός, όπου πρόδρομος εισήλθε ο Ιησούς Χριστός, του οποίου είμαστε «συγκληρονόμοι».

Η ΕΡΕΥΝΑ 04 Οκτωβρίου 2009

Αφήστε μια απάντηση