kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

“Στην Πατμιάδα δεν θα γίνεται δεκτός μαθητής που θα ζητήσει να εξαιρεθεί από το μάθημα των Θρησκευτικών”

Συγγραφέας: kantonopou στις 24 Αυγούστου, 2008

[Δημοσιεύτηκε στις  21/8/2008

 [Συντάκτης:Σμαράγδα Μουλιάτη ]

   

Έγινε και αυτό.
Με υπουργική απόφαση το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται προαιρετικό για τους μαθητές. Όποιος δεν θέλει να το παρακολουθήσει αρκεί να προσκομίσει μία υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα του στον διευθυντή του σχολείου.Αυτό με λίγα λόγια αναφέρει η εγκύκλιος που έστειλε το υπουργείο Εθνικής παιδείας και Θρησκευμάτων στις διευθύνσεις των σχολείων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο σχολάρχης της Πατμιάδος Εκκλησιαστικής Σχολής και πρώην δήμαρχος κ. Ματθαίος Μελιανός απάντησε άμεσα και έντονα ενοχλημένος ως εξής.

Αξιότιμε κ. Προϊστάμενε.

Μόλις έλαβα την εγκύκλιο με θέμα: «Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων», την οποία προ ολίγου μας διαβιβάσατε. Δεν ξέρω τι θα πράξει η Δ/νση Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, δηλαδή αν θα συμμορφωθεί με την εντολή αυτή, ή θα αντιδράσει διαφορετικά.
Σας γνωρίζω ότι στην Πατμιάδα, δεν θα γίνεται δεκτός μαθητής του οποίου ο Κηδεμόνας ή ο ίδιος, θα ζητήσει να εξαιρεθεί από το μάθημα των Θρησκευτικών. Ποιο πλέον το νόημα ύπαρξης της ιστορικής σχολής μας;
Σας ευχαριστώ
Μελιανός Ματθαίος
Σχολάρχης της Π.Ε.Σ.

Η εγκύκλιος του υπουργείου, η οποία προφανώς θα έχει ενοχλήσει και άλλους εκπαιδευτικούς και Έλληνες πολίτες εκτός από τον κ. Μελιανό έχει ως εξής:

« Σε συνέχεια της υπ΄ αριθμ. 91109/Γ2/10-07-2008 εγκυκλίου μας και προκειμένου να αποσαφηνισθούν τυχόν παρερμηνείες που δημιουργήθηκαν με αφορμή τη διαδικασία απαλλαγής κάποιων μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, διευκρινίζονται τα εξής:
Το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά Αναλυτικά και Ωρολόγια Προγράμματα που έχουν καθορισθεί από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Για τους γονείς των ανηλίκων μαθητών ή τους ίδιος μαθητές, εάν είναι ενήλικοι, που για λόγους συνείδησης δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών, δεν είναι αναγκαία η αιτιολόγηση της άρνησης στην υπεύθυνη δήλωση που απαιτείται. Διαδικασία άλλωστε που ακολουθείται στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση για πάρα πολλά χρόνια.

 Πηγή:http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=26377&type=23

Αφήστε μια απάντηση