kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Ο Υπουργός για τα Θρησκευτικά: το μάθημα είναι υποχρεωτικό αλλά δεν …είναι!!!

Συγγραφέας: kantonopou στις Αύγουστος 23, 2008

Κατά την περιοδεία του στην Κέρκυρα (δεν γνωρίζουμε αν συνδύασε το τερπνό με το ωφέλιμο, ο υπουργός), σε συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους του νησιού, έδωσε για το μάθημα των Θρησκευτικών, χρησμό Πυθίας τον οποίο χαρακτήρισε «ξεκάθαρη απάντηση». Παραθέτουμε το κείμενο της συνέντευξης απομαγνητοφωνημένο και αν καταλάβετε τι εννοεί ο υπουργός πείτε το και στους άλλους:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα κ. Υπουργέ να σας θέσω δυο ερωτήματα τα οποία προέκυψαν από την περιοδεία που κάναμε σήμερα. Η πρώτη αφορά στο παράπονο που εξέθεσε ο μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, όσον αφορά στο μάθημα των θρησκευτικών και την προαιρετικότητά του, θα ήθελα να μας δώσετε σαφώς μια απάντηση ακριβώς δηλαδή τα επιχειρήματα πάνω στα οποία βασιστήκατε για να κάνετε αυτή τη μεταβολή.
YΠΟΥΡΓΟΣ:Πρώτα απ’ όλα για το θέμα των θρησκευτικών θέλω να σας πω ότι δεν υφίσταται ζήτημα. Διότι δεν μεταβάλλεται κάτι σημαντικό όσον αφορά τη διδασκαλία αυτού του μαθήματος. Το μάθημα ήταν και παραμένει υποχρεωτικό και το σύνολο αυτών που επικαλούνταν κατά το παρελθόν λόγω συνείδησης να εξαιρεθούν, το ίδιο ακριβώς σύνολο δικαιούται να επικαλεστεί λόγους συνείδησης για να εξαιρεθεί.
Αυτό το οποίο μεταβάλλεται, είναι ότι κατά την πάγια δήλωση σύμφωνα με την οποία κάποιοι επικαλούνται λόγους συνείδησης, τώρα δεν είναι υποχρεωμένοι να αναλύσουν επ? ακριβώς αυτούς τους λόγους γιατί αυτό προσκρούει στα προσωπικά δεδομένα.
Υπάρχει γι’ αυτό καταδικαστική απόφαση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και υπάρχει και απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής. Αυτές οι αποφάσεις έχουν κοινοποιηθεί στην ελληνική διοίκηση πριν από 2 χρόνια. Όταν παρέλθει η διετία και δεν έχει γίνει μια μορφή προσαρμογής σε αυτά τα δεδομένα τότε κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις και ο διδάσκων και ο διευθυντής του σχολείου που έχει την ευθύνη για τη συλλογή αυτών των δηλώσεων.

Ουσιαστικά με τη μεταβολή που κάνουμε εμείς πρώτον προστατεύουμε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών. Δεύτερον, σεβόμαστε τα προσωπικά δεδομένα των αλλοθρήσκων ή αλλοδόξων που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο μάθημα και καλύπτουμε νομικά τους διδάσκοντες ενόψει των αποφάσεων των ανεξαρτήτων Αρχών και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προστατεύοντας και ενισχύοντας, αν θέλετε, το διεθνές κύρος της χώρας, η οποία είναι μια χώρα δημοκρατική που σέβεται τη διαφορετικότητα.
Μου κάνει εντύπωση η ένταση με την οποία σχολιάζεται από τμήμα του Τύπου η συγκεκριμένη απόφαση. Είναι μια εγκύκλιος η οποία ίσχυε, δεν διαφοροποιείται σε τίποτε. Η υποχρεωτικότητα του μαθήματος παραμένει ως είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαπιστώσατε και την ένταση με την οποία το έθεσε ο Μητροπολίτης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι εύλογη η ανησυχία των Μητροπολιτών και της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου. Εγώ μπορώ να σας πω ότι έχω μια πολύ καλή συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία με σωφροσύνη αντιμετωπίζει το ζήτημα.
Οι ανησυχίες βεβαίως εκφράζονται και ορθώς κατά τη γνώμη μου, αλλά η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μιλά με σαφήνεια και να μιλάει συγκεκριμένα. Η θέση μας λοιπόν είναι αυτή, είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο λέμε και δεν νομίζω ότι επιδέχεται περαιτέρω παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις.
Σχόλιο LamiaNews: αξίζει να θυμηθούμε την εγκύκλιο και το δελτίο τύπου του υπουργείου


1. ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ.Ε.Π.Θ. ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2002

«Ύστερα από την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών, την προσευχή και τον εκκλησιασμό, σας κάνουμε γνωστό ότι η απαλλαγή αυτή πρέπει να στηρίζεται σε δήλωση του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή των γονέων του αν είναι ανήλικος στην οποία θα αναφέρει ότι δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει. Σε περίπτωση απαλλαγής του μαθητή από την παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών, στη θέση «θρήσκευμα» στον απολυτήριο τίτλο δεν υπάρχει λόγος αναγραφής ενδείξεως».

2. ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΔEΛTIO TYΠOY ΤΟΥ YΠEΠΘ ΣΤΙΣ 24-02-2005

«Για όσους μαθητές δεν επιθυμούν την παρακολούθηση, ή την συμμετοχή τους στις ανωτέρω δραστηριότητες (εννοεί εκκλησιασμός, προσευχές, θρησκευτικές γιορτές κλπ.), το Υπουργείο Παιδείας με την Εγκύκλιο Γ2/61723-13/6/2002, παρέχει το δικαίωμα της πλήρους απαλλαγής τους, αρκεί ο ίδιος ο μαθητής, ή ο γονέας αυτού, να δηλώσει εγγράφως την επιθυμία του χωρίς να υποχρεούται σε καμία περαιτέρω εξήγηση, ή διευκρίνιση. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θεωρεί πως το όλο θέμα καλύπτεται επαρκώς και με απόλυτο σεβασμό στην μη παραβίαση θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων των πολιτών».
Τα συμπεράσματα (αν μπορείτε) δικά σας.

 Πηγή:http://lamianews.blogspot.com/

Αφήστε μια απάντηση