kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Hγέρθη ο Kύριος (Του Αρχιμ. Τιμοθέου Παναγιωτάκη)

Συγγραφέας: kantonopou στις 21 Απριλίου, 2009

 98ybgb.png

Η Ορθόδοξη εκκλησία μας πανηγυρίζει για άλλη μια φορά το μεγαλύτερο γεγονός της ιστορίας, την Ανάσταση του Χριστού. Ένα γεγονός το οποίο χάρισε σε μας τη δυνατότητα να επιτύχουμε και την προσωπική μας ανάσταση. Διότι, η Ανάσταση του Χριστού δεν είναι τίποτε άλλο από την ανακαίνιση της δημιουργίας, το θρίαμβο της ζωής, την κατάργηση του θανάτου και την απολύτρωση και αναγέννηση του ανθρώπου.
Στο γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού συγκεφαλαιώνεται ολόκληρη ή ένσαρκος οικονομία του Θεού. Χωρίς το γεγονός της Αναστάσεως τα πάντα θα ήταν διαφορετικά «ει δε Χριστός ουκ εγήγερται, κενόν άρα το κήρυγμα ημών, κενή και η πίστις ημών» ( Α΄Κορ. 15, 14).Είναι αλήθεια, ότι, χωρίς την Ανάσταση του Χριστού η ζωή του ανθρώπου θα ήταν τραγική, αφού ο ίδιος θα ζούσε διαρκώς ένα Γολγοθά χωρίς Ανάσταση, σταυρό χωρίς ελπίδα. Με την Ανάσταση ο σταυρός δεν είναι πλέον σύμβολο θανάτου, αλλά ζωής, ο δρόμος που οδηγεί προς τη χαρά της Αναστάσεως, της ζωής και της δημιουργίας. Οι θλίψεις, ο πόνος και οι δοκιμασίες με τη δύναμη της Αναστάσεως γίνονται παράγοντες με τους οποίους ο άνθρωπος ολοκληρώνεται ως προσωπικότητα. Για το λόγο αυτό η Ανάσταση του Χριστού δεν εξάλειψε τον πόνο και τις δοκιμασίες της ζωής αλλά έδωσε τη δυνατότητα σε μας να τις υπερνικήσουμε, ακολουθώντας τα ίχνη του Χριστού. Δίκαια, λοιπόν, η Εκκλησία μας εορτάζει τη μέρα αυτή «θανάτου νέκρωσιν άδου την καθαίρεσιν, της αιωνίου ζωής την απαρχήν» και διακηρύσσει «νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια…»Έτσι, ο άνθρωπος δεν είναι πλέον έρμαιος της φθοράς και του θανάτου. Ο Αναστάς Κύριος φέρνει σε κάθε άνθρωπο το μεγάλο λυτρωτικό μήνυμα. Για το λόγο αυτό χρέος δικό μας είναι να απαρνηθούμε τη φθορά και το θάνατο και όλα όσα μας αγκιστρώνουν στο κοσμικό φρόνημα και μας εκτοπίζουν από την πραγματική ζωή και χαρά. Οφείλουμε να διεξάγουμε ένα διαρκή αγώνα πνευματικό ώστε να μην διαρραγεί η κοινωνία μας, η σχέση μας με το Θεό. Να ανοίγουμε καθημερινά τις ψυχές μας σ’ Αυτόν και να τον δεχόμαστε ως προσωπικό μας λυτρωτή.Η Ανάσταση, λοιπόν, που και φέτος θα εορτάσουμε, μας δίνει την ευκαιρία να αισθανθούμε την αγάπη του Θεού, αφού προηγουμένως με καθαρές τις αισθήσεις μας συλλάβουμε το μέγεθος αυτής της αγάπης.
Έτσι, απαλλαγμένοι από πάθη και αδυναμίες θα αξιωθούμε να γευτούμε το λαμπρό φως του Αναστάντος Χριστού. Και να ακούσομε καθαρά μέσα μας τον αναστάσιμο χαιρετισμό, που ο ίδιος είπε στις Μυροφόρες, ακολουθώντας Τον σε μια ανοδική πορεία, ώστε κι εμείς να γίνουμε μαζί Του νικητές του θανάτου και κληρονόμοι της αιώνιας ζωής.

  Πηγή:http://www.anogi.gr/

Αφήστε μια απάντηση