kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Σαρωτικές αλλαγές στα σχολεία και τα πανεπιστήμια επιθυμούν οι πολίτες

Συγγραφέας: kantonopou στις 9 Φεβρουαρίου, 2009

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Debate για τις αλλαγές στην Παιδεία

 

Σαρωτικές αλλαγές στα σχολεία και τα πανεπιστήμια επιθυμούν οι πολίτες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του ΕΤ, η κοινή γνώμη λέει ανεπιφύλακτα «ναι» σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, αλλά και στον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της MRB, το 77,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι απαιτούνται αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το 85% ζητά νέο τρόπο οργάνωσης στη δευτεροβάθμια και το 75,9% ζητά αλλαγές για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που να αποσυνδέει το Λύκειο από τις εξετάσεις επιθυμεί το 69,3% των ερωτηθέντων. Το 76,6% κρίνει θετικά την πρόταση του υπουργού να ξεκινήσει ο διάλογος από το μηδέν, ενώ το 50% θέλει από τον κάθε φορέα να θέσει από την αρχή τα ζητούμενα και τις θέσεις του, καθώς επίσης να συμμετάσχει στο διάλογο διεκδικώντας την ικανοποίηση αυτών των προτάσεων.

Αξιολογώντας τα κόμματα και τους φορείς για τα ζητήματα της Παιδείας, το 35,6% «βαθμολογεί» θετικά τη Ν.Δ. , ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ (32,8%), η ΔΟΕ (25,4%), η ΟΛΜΕ (24,6%) ο ΣΥΡΙΖΑ (22,6%), το ΚΚΕ (22,5%), ο ΛΑΟΣ (19,2%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζεται και στο ερώτημα της αξιολόγησης της στάσης των εμπλεκόμενων προσώπων στις ενδεχόμενες αλλαγές.

Στο «χρηματιστήριο» των ποσοστών, ο υπουργός Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλος αξιολογείται πολύ καλά από το 57% των ερωτηθέντων, ακολουθούν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Αννα Διαμαντοπούλου (45,3%), ο καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης (41,6%) και ο καθηγητής κ. Θ. Βερέμης (18,6%).


Oι πολίτες καταδικάζουν την άρνηση συμμετοχής στο διάλογο, αφού, με την «αποχή» συμφωνεί μόλις το 1,4% των ερωτηθέντων. Μικρό είναι επίσης το ποσοστό (19,8%) αυτών που εκφράζουν την άποψη ότι οι φορείς πρέπει να θέσουν από την αρχή τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στο διάλογο και μόνο εφόσον αυτές ικανοποιηθούν, να συμμετέχουν.

 
Πηγή http://www.e-tipos.com/newsitem?id=74641

Αφήστε μια απάντηση