kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Αγώνας δρόμου για τη σίτιση της Ελουάνα

Συγγραφέας: kantonopou στις 8 Φεβρουαρίου, 2009

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου στο ιταλικό κοινοβούλιο για να επιτύχει την έγκριση νομοθετικής ρύθμισης που εμποδίζει τη διακοπή της σίτισης της Ελουάνα Ενγκλάρο, που βρίσκεται σε κώμα εδώ και 17 χρόνια.

 Η ιταλική κυβέρνηση συνήλθε για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ωρών σήμερα για να καταθέσει στη Γερουσία νομοσχέδιο που θα απαγορεύει στους γιατρούς να διακόψουν τη σίτιση της Ελουάνα Ενγκλάρο. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είχε αρνηθεί να υπογράψει το νομοθετικό διάταγμα που θα απήλασσε την κυβέρνηση από την κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισής του.

 Η γυναίκα είναι 37 ετών και η ιταλική δικαιοσύνη της αναγνώρισε το δικαίωμα να πεθάνει.

 Για πρώτη φορά από την εκλογή του, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αρνήθηκε να επικυρώσει προεδρικό διάταγμα, κρίνοντάς το αντισυνταγματικό.

 “Εάν ο αρχηγός του κράτους αποφασίσει να μην υπογράψει το νομοθετικό διάταγμα, θα συγκαλέσουμε το κοινοβούλιο για να επιτύχουμε την υιοθέτησή του σε διάστημα 2-3 ημερών. Θεωρώ ότι ερμηνεύω τα αισθήματα της πλειοψηφίας των Ιταλών”, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

 Η τύχη της Ελουάνα, που έχει βυθιστεί σε κώμα έπειτα από τροχαίο δυστύχημα τον Ιανουάριο του 1992 , και έχει γίνει σύμβολο του αγώνα για το δικαίωμα στην ευθανασία, έχει συγκλονίσει την Ιταλία και έγινε αντικείμενο σφοδρής δικαστικής και πολιτικής μάχης.

 Ωστόσο, έπειτα από την τελεσίδικη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 13 Νοεμβρίου, ο αγώνας της οικογένειας της Ελουάνα φαινόταν ότι πλησιάζει στο τέλος μετά την μεταφορά της σε κλινική του Ούντινε, η οποία δέχθηκε να διακόψει τη σίτισή της.

 Η προοδευτική διακοπή της παροχής τροφής και νερού άρχισε χθες και ο συνήγορος της οικογένειας δήλωσε ότι θα συνεχισθεί.

 Το νομοσχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης προβλέπει ότι” εν αναμονή έγκρισης πλήρους νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα του τερματισμού της ζωής, η παροχή τροφής και νερού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διακοπεί με απόφαση εκείνων που εκπροσωπούν τα πρόσωπα που δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν μόνα τους”. Σε επιστολή του προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι , ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εξήγησε ότι δεν θεωρεί ότι το σχέδιο προεδρικού διατάγματος έχει τον επείγοντα χαρακτήρα που θα δικαιολογούσε την υιοθέτησή του.

 “Ολα τα στοιχεία του επείγοντος χαρακτήρα συντρέχουν. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εκτίμηση του χαρακτήρα του επείγοντος ανήκει στην κυβέρνηση…Εάν δεν είχαμε καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για να αποφύγουμε τον θάνατο ενός προσώπου, η ζωή του οποίου βρίσκεται σε κίνδυνο, το οποίο αναπνέει αυτόνομα, θα θεωρούσα τον εαυτό μου ένοχο για μη συνδρομή ανθρώπου που βρίσκεται σε κίνδυνο”, απάντησε ο Μπερλουσκόνι.

 Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι επέκρινε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν έλαβε υπ΄όψιν τα επιχειρήματα του αρχηγού του ιταλικού κράτους.

 Η καθολική εκκλησία της Ιταλίας, υποστηριζόμενη από τον πάπα Βενέδικτο XVI επενέβη επανειλημμένα κατά της διακοπής σίτισης της Ελουάνα, θεωρώντας “απαράδεκτη” την ευθανασία

  Πηγή :http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/07/1626641.htm 

«Η Ελουάνα ζει» και «Μην την σκοτώνετε»

 

Αφήστε μια απάντηση