kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Γνωρίζω που είσαι μέσω Google

Συγγραφέας: kantonopou στις 6 Φεβρουαρίου, 2009

Την κατάργηση των γεωγραφικών συνόρων που πέτυχε σε σημαντικό βαθμό το Διαδίκτυο έρχεται να συμπληρώσει η καινούργια εφαρμογή Google Latitude που έθεσε σε εφαρμογή η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης. Η πρόταση λίγο-πολύ είναι απλή. Με το κατάλληλο λογισμικό και βέβαια με την αποδοχή της λειτουργίας του, κάθε χρήστης κινητού θα προσφέρει στους φίλους του τη δυνατότητα να πληροφορούνται πού βρίσκεται οποιαδήποτε στιγμή. Προφανώς θα ισχύει και το ακριβώς αντίθετο.

Με άλλα λόγια, ένας στενός κύκλος ανθρώπων -ή και όχι τόσο στενός- θα είναι ενήμερος για το πού ακριβώς βρίσκονται τα μέλη του. Αρχής γενομένης από τις καταχωρίσεις στον τηλεφωνικό κατάλογο κάθε συσκευής δημιουργείται αμέσως ένα ευάριθμο πλήθος το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να συνιστά και ένα κοινωνικό δίκτυο. Ή ακόμη και ένα είδος Facebook κινητών. Ηδη η υπηρεσία αυτή προσφέρεται από τις 4 Φεβρουαρίου και διατίθεται σε 27 χώρες, στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα. Από τεχνικής πλευράς ο εντοπισμός της γεωγραφικής θέσης γίνεται μέσω του συστήματος GPS σε συνεργασία με τους τοπικούς σταθμούς επικοινωνιών της κινητής τηλεφωνίας.

Η σκέψη μπορεί να φανεί απλή έως και απλοϊκή, αλλά, βέβαια, δεν είναι. Αναρωτιέται κάποιος πού είναι ένας φίλος του. Η παλιά λύση είναι απλώς να του τηλεφωνήσει. Ομως, η πλέον μοντέρνα είναι έχοντας εγκατεστημένη τη συγκεκριμένη εφαρμογή στο κινητό να δει το αποτέλεσμα της αναζήτησης στη συνήθως μεγάλη οθόνη του. Ωστόσο, η τεχνολογία δεν αρκείται σε αυτό. Εφόσον έχει γίνει πλήρως αποδεκτή και από τα δύο άτομα η χρήση της εφαρμογής, μπορεί καθένα από τα δύο -ή και τα δύο- να παρακολουθεί τη μετακίνησή του οπουδήποτε κι αν πάει.


Αν η ευχέρεια αυτή πολλαπλασιαστεί επί τις επαφές που έχει καθένας στο κινητό του, γίνεται αμέσως αντιληπτή η ευρύτητα της εφαρμογής, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, θετικό ή αρνητικό.

Για παράδειγμα, οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις μετακινήσεις του παιδιού τους, εφόσον, βέβαια, το ίδιο δεν ακυρώσει τη λειτουργία. Επίσης, με ανάλογο τρόπο μπορεί να πραγματοποιηθεί επαφή μεταξύ συγγενών και με πρόσωπα που ενώ χρίζουν συνεχούς επιτήρησης για λόγους υγείας, μετακινούνται. Ακόμη και μεταξύ μελών ζεύγους υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί σε απλές καθημερινές υποχρεώσεις, π.χ. για ραντεβού σε δημόσιο χώρο ή για την επιστροφή στο σπίτι κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, η απρόσεκτη ή ανεύθυνη χρήση του μπορεί να υπονομεύσει κάθε έννοια ιδιωτικότητας. Για παράδειγμα, αν μερικά εκατομμύρια χρηστών ενεργοποιήσουν τη λειτουργία αυτή, τότε υπό προϋποθέσεις θα μπορεί ενδεχομένως να καταγραφεί, ομαδοποιηθεί και χαρτογραφηθεί ανά κατηγορία η μετακίνηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, επομένως και οι καθημερινές τους συνήθειες. Η πληροφορία αυτή, προφανώς υπό προϋποθέσεις, ίσως να είναι χρήσιμη σε διάφορες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, στην αποστολή στοχευμένων διαφημιστικών μηνυμάτων.

Προκειμένου να μη δημιουργηθεί οποιαδήποτε υπόνοια από την πλευρά της, η Google υποστηρίζει ότι το σύστημα είναι ευπροσάρμοστο στις επιμέρους ανάγκες και επιλογές κάθε χρήστη. Συγκεκριμένα απαιτείται πρωταρχικά η συγκατάθεση για την έγκριση λειτουργίας του. Επίσης είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε χρήστη εάν θα δώσει την ακριβή θέση ή μόνο την πόλη όπου βρίσκεται.


Η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί μέρος της ευρύτερης Google Maps για κινητό. Και προφανώς έχει ανταγωνιστές, με κυριότερο μάλλον τη Fire Eagle της Yahoo. Σε αυτή πρέπει ακόμη να προστεθούν οι BrightKite, Loopt, MobiFriends, Tripit και Dopplr.

Πάντως, μερικά χρόνια πριν θα ήταν περίπου αδύνατον να αξιοποιηθεί, διότι δεν είχαν διαδοθεί τα λεγόμενα smartphones, που σήμερα «τρέχουν» λειτουργικό σύστημα το οποίο πλαισιώνεται από πολλές λειτουργίες και δυνατότητες. Με την ευκαιρία, επισημαίνεται ότι η νέα εφαρμογή μπορεί να «τρέξει» στα περισσότερα κινητά, όπως στις πλατφόρμες Android, BlackBerry, και επίσης σε όσα κινητά βασίζονται στα αντίστοιχα λειτουργικά Windows Mobile 5.0 ή νεότερα και Symbian S60. Αντίθετα, στην αναμονή φαίνεται να είναι οι κάτοχοι του iPhone.

 Πηγή http://www.e-tipos.com/newsitem?id=74219

Αφήστε μια απάντηση