kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Άσκηση πιέσεων στην Τουρκία για τους αγνοουμένους ζητεί η Κύπρος

Συγγραφέας: kantonopou στις 3 Φεβρουαρίου, 2009

Το θέμα των αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων, με αφορμή την πρόσφατη ομολογία του Τούρκου ηθοποιού για εκτέλεση 10 κρατουμένων κατά την τουρκική εισβολή, έθεσαν ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ευρωβουλευτές της Κύπρου και της Ελλάδας. Σε γενικές γραμμές, έβαλαν κατά της Τουρκίας αλλά του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

 Πιο αναλυτικά, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι «η δολοφονία κρατουμένων πολέμου αποτελεί μια από τις σοβαρότερες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου». Όπως ανέφερε, η πρόσφατη ομολογία του ηθοποιού Ατίλα Ολγκάτς αποδεικνύει για ακόμα μία φορά τα εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία, ενώ τόνισε πως η Αγκυρα θα πρέπει να θέσει πλέον τα αρχεία της στη διάθεση των ερευνών για την τύχη όλων των αγνοουμένων.

 Καταλήγοντας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο την Τουρκία ώστε να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

 Σε παρέμβασή του ο Παναγιώτης Δημητρίου ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου, παρότι πριν δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα ψήφισμα σχεδόν ομόφωνα, ζητώντας να διακριβωθεί η τύχη τους. Επίσης, κάλεσε την Ε.Ε. να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της και να πιέσει τον τουρκικό στρατό να δώσει στοιχεία στην αρμόδια επιτροπή για να λήξει το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων.

 Ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Γεώργιος Γεωργίου έκανε λόγο για «απροθυμία» του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να επιληφθεί του ζητήματος που προέκυψε μετά την ομολογία Ολγκάτς.

 «Το δίκαιο αίτημα επομένως είναι, να μάθουμε εάν υπάρχει μία λίστα με τις χώρες που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Χάγης και άλλες χώρες οι οποίες αδιαφορούν και περιφρονούν τη Χάγη» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΝαυτεμπορική 

Αφήστε μια απάντηση