kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Τα εκκλησιαστικά μας καθήκοντα

Συγγραφέας: kantonopou στις 1 Φεβρουαρίου, 2009

Όσοι είμεθα Ορθόδοξοι Χριστιανοί αποτελούμε μέλη της Εκκλησίας, που είναι το «μυστικό σώμα» του Ιησού Χριστού. Κεφαλή δε της εκκλησίας είναι ο Κύριος. Επομένως η Εκκλησία είναι μια θεανθρώπινη κοινωνία όπου αποκαθίσταται η ενότητα του ανθρώπινου γένους και η κοινωνία των πιστών με τον Θεό και δημιουργό μας. Μέσα στην Εκκλησία ο ατελής ηθικά άνθρωπος τελειοποιείται και γίνεται «άρτιος και ολοκληρωμένος, προς παν έργον αγαθόν εξαρτισμένη».


Τοιουτοτρόπως μέσα στην Εκκλησία ο Χριστιανός προάγεται πνευματικά, αγαπά τον Θεό, τηρεί τις εντολές του, αγαπά τους άλλους ανθρώπους, αφού είναι αδελφοί του «εν Χριστώ», σέβεται τον εαυτό του, που είναι «εικόνα και ομοίωση Θεού» και αποφεύγει κάθε πράξη, που προσβάλλει την προσωπικότητα του ανθρώπου.


Ως κοινωνία ανθρώπων, η Εκκλησία έχει δική της οργάνωση και περιλαμβάνει, αφ? ενός μεν τους πιστούς δηλ. τα μέλη της, αφ? ετέρου δε τους εκκλησιαστικούς άρχοντες, δηλ. τους κληρικούς παντός βαθμού. Οι ποιμένες της Εκκλησίας, οφείλουν να είναι τύποι των πιστών «εν πάσι». Οπωσδήποτε τα καθήκοντα των κληρικών είναι βαρύτατα. Πριν από όλα οφείλουν να μη σκανδαλίζουν τους πιστούς, αλλά να είναι οι διδάσκαλοι και οι παιδαγωγοί των πιστών.


Αλλά και τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας έχουν ανάλογα καθήκοντα. Υποχρεούνται να τηρούν τον εαυτό τους άγιο, αγνό, άσπηλο από κάθε αμαρτία να είναι πιστά και αφοσιωμένα τέκνα της εκκλησίας.
Οφείλουν οι Χριστιανοί να εκκλησιάζονται τακτικά και να μετέχουν στην μυστηριακή ζωή της εκκλησίας (Εξομολόγηση, θεία κοινωνία). Ιδιαιτέρως εμείς οι ορθόδοξοι Έλληνες έχουμε ιερώ εκ το καθήκον έναντι της μητρός Εκκλησίας μας. Δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας απέβη η κιβωτός της σωτηρίας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ότι είναι χιλιάδες οι κληρικοί που μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν για την πίστη και την πατρίδα και ότι η μόνη ελπίδα σωτηρίας για μας τους Έλληνες δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή οτιδήποτε άλλο, αλλά ο Χριστός και η Εκκλησία μας. «Ει ο Θεός μεθ? ημών ουδείς καθ? ημών».

Του πρωτοπ. Πολυκ. Γρ. Τύμπα

Πηγή :http://www.e-erevna.gr/story.aspx?ID=56800.0000

Αφήστε μια απάντηση