kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Μέριμνες και μνήμη Θεού

Συγγραφέας: kantonopou στις 1 Φεβρουαρίου, 2009

Υπάρχουν δύο δρόμοι για να πλησιάσει κανείς τον Κύριο. Ο πρακτικός και ο θεωρητικός. Ο πρώτος χρησιμοποιείται κυρίως από τους χριστιανούς που ζουν μέσα στον κόσμο. Ο δεύτερος κυρίως απ? εκείνους που τον εγκατέλειψαν.

 

Εσείς λοιπόν που ζήτε μέσα στον κόσμο, δεν πρέπει ν? αναζητάτε διαρκώς τον θεωρητικό, όπως κάνουν οι μοναχοί, αλλά ούτε και να τον εγκαταλείπετε τελείως. Σε κάθε απασχόλησή σας να ενθυμείσθε τον Κύριο και να συναισθάνεσθε την παρουσία Του.

 

Δεν είναι δυνατόν ν? αφοσιωθήτε απερίσπαστα στο έργο αυτό, γιατί σας απασχολούν πολλά βιοτικά προβλήματα και μέριμνες. Η ζωή που κάνετε στον κόσμο, είναι συνδεδεμένη με εντολές, των οποίων η παραμέληση ή η καταπάτηση θα σας καταστήσουν παραβάτη ενώπιον του Θεού. Για όλα υπάρχουν εντολές, για τις σχέσεις σας με το σύζυγο και τα παιδιά, τους γνωστούς και τους ξένους.

 

Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα: Πως είναι δυνατόν με τις κοσμικές απασχολήσεις να έχει κανείς ζωντανή μέσα του την μνήμη του Θεού; Είναι αυτό δυνατόν εάν δημιουργήσετε τη συναίσθηση ότι διαρκώς εργάζεσθε κάνοντας υπακοή στις εντολές του Θεού. ΄Εχετε επίσης τη σκέψη ότι ο Θεός παρακολουθεί διαρκώς την εργασία σας. ΄Ετσι θα εργάζεσθε πάντοτε με προσοχή και θα ενθυμήσθε τον Κύριο. Αυτό είναι το μυστικό για την επιτυχία στην κατάσταση που βρίσκεσθε. Εάν αγωνισθήτε σ? αυτό το άθλημα, θα ειρηνεύσει ο λογισμός, που τώρα περιπλανιέται εδώ κι εκεί.

 

Αναρωτιέστε γιατί δεν νοιώθετε καλά στην εσωτερική σας πορεία. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στην επιθυμία σας ναενθυμήσθε τον Κύριο, παραμελώντας τις βιοτικές σας υποχρεώσεις. Οι υποχρεώσεις όμως αυτές είναι πολλές φορές άμεσες και επιτακτικές. ΄Ετσι εισέρχονται στο νου κι διασπούν τη μνήμη του Θεού. Γι? αυτό πρέπει να μην τις παραμελήτε. Να τις εκπληρώνετε όμως σαν να σας τις ανέθεσε ο ίδιος ο Κύριος, ο οποίος διαρκώς εποπτεύει την εκπλήρωση τους.

 

Προηγουμένως ούτε το ένα κάνατε σωστά, ούτε το άλλο. Με τον τρόπο που σας υποδεικνύω, θα πετύχετε την εναρμόνιση και των δύο, και της μνήμης του Θεού και της εκπληρώσεως των υποχρεώσεών σας.

 

΄Οσιος Θεοφάνης ο ΄Εγκλειστος

Αφήστε μια απάντηση