kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

«Φάρος» ανθρωπιάς οι ανά την Γη ιεραποστολές. Σε κάποιες γωνιές του πλανήτη, τα Χριστούγεννα αποτελούν νέα «αφετηρία» για τη συνέχιση φιλανθρωπικού έργου

Συγγραφέας: kantonopou στις 30 Δεκεμβρίου, 2008

Ένα γιορτινό τραπέζι στρώθηκε για να «φιλοξενήσει» τους φτωχούς της Καλκούτας στην Ινδία. Σε κάποια άλλη γωνιά της νοτιοανατολικής Ασίας, ένας ορθόδοξος ιερέας και λιγοστοί πιστοί τελούν κρυφά τη θεία λειτουργία. Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο κέντρο της πόλης Κολουέζι του Κονγκό, ορθώνεται ένα χριστουγεννιάτικο δένδρο, στολισμένο με καρπούς της αφρικανικής γης και χειροποίητα παιχνίδια.

Στη Σεούλ, στις άκρες της βουδιστικής Άπω Ανατολής, η καμπάνα του ορθόδοξου καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου «καλεί» τους λιγοστούς πιστούς να γιορτάσουν τη γέννηση του Θεανθρώπου. Μαζί με τους Κορεάτες «αδελφούς», στρέφουν νοητά το βλέμμα προς την ταπεινή Βηθλεέμ και οι Έλληνες ορθόδοξοι που ζουν στην «τραυματισμένη», από πολεμικές συγκρούσεις, Bηρυτό. Στην άλλη άκρη του πλανήτη, στην Αργεντινή, οι ομογενείς μας «μοιράζονται» στις ορθόδοξες εκκλησίες. Μετά τη λειτουργία οι οικογένειες κάθονται γύρω από το γιορτινό τραπέζι που είναι στολισμένο με κουραμπιέδες και μελομακάρονα, παραδοσιακά γλυκά μιας πατρίδας που πολλοί δεν έχουν γνωρίσει.

Τα φετινά Χριστούγεννα μπορεί στις καταναλωτικές δυτικές κοινωνίες να αποτελούν μια εορταστική ανάπαυλα στη βαθύτατη κρίση που δοκιμάζει τις οικονομίες τους. Σε κάποιες γωνιές του πλανήτη, ωστόσο, παίρνουν τον χαρακτήρα μιας νέας «αφετηρίας» για τη συνέχιση ενός πολυδιάστατου φιλανθρωπικού και πνευματικού έργου που πραγματοποιούν ορθόδοξοι κληρικοί. Άνθρωποι που δεν κοιτάζουν φυλή, χρώμα ή θρησκεία και διακονούν εκείνους που δεν έχουν τίποτα. Την ίδια στιγμή, τα Χριστούγεννα αλλά και οι άλλες γιορτές της Ορθοδοξίας αποτελούν για τους ομογενείς μας, που απλώνονται στην οικουμένη, τον «κρίκο» με τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις που κληρονόμησαν από τους γονείς τους.

 Πηγή http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100036_25/12/2008_297412   

Αφήστε μια απάντηση