kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

«… των Μάγων κάθε χρόνο τα μεσάνυχτα λάμπει τ? αστέρι»

Συγγραφέας: kantonopou στις 25 Δεκεμβρίου, 2008

«Την Άγια Νύχτα τη Χριστουγεννιάτικη ? ποιος δεν το ξέρει;
των Μάγων κάθε χρόνο τα μεσάνυχτα λάμπει τ? αστέρι».

Το άστρο της Βηθλεέμ! Αλήθεια, πόσοι από μας δεν επιχειρήσαμε να αντικρίσουμε με τα μάτια της παιδικής μας αθωότητας το ολοφώτεινο ουράνιο σώμα που καταύγασε ?κείνη την Άγια Νύχτα τη Βηθλεέμ! Και πόσοι από μας ακόμη και σήμερα δεν προσπαθούμε ακούγοντας τους χριστουγεννιάτικους ύμνους να φέρουμε ξανά στο νου μας την εικόνα του αστεριού πάνω από το ταπεινό σπήλαιο να σηματοδοτεί με υπερφυσική λαμπρότητα την ενσάρκωση του Ηλίου της Δικαιοσύνης. Έτσι είναι επόμενο οι παραπάνω στίχοι να ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία πάνω μας. Και τούτο όχι μόνο επειδή αναφέρονται στο οικείο σε όλους μας αστέρι που φώτισε τη Χριστουγεννιάτικη νύχτα, αλλά και ? κυρίως ? γιατί σύμφωνα με τον ποιητή τούτο το άστρο εξακολουθεί να λάμπει τα μεσάνυχτα κάθε Χριστουγεννιάτικης βραδιάς.

«Των μάγων το αστέρι…»! Σκέπτομαι συχνά πως Εκείνη τη Νύχτα πριν 2004 χρόνια, όταν το άστρο της Βηθλεέμ φώτισε όλη την πλάση, σίγουρα αμέτρητα βλέμματα απ? όλα τα μήκη και πλάτη της γης θα είχαν στραφεί έστω και για λίγο στον ουρανό και θα είχαν αντικρίσει με θαυμασμό και απορία το υπέρλαμπρο αστέρι. Πολλοί το είδαν, λιγότεροι προσπάθησαν να το ερμηνεύσουν, ελάχιστοι, όμως, συνέλαβαν το μήνυμά του κι αυτοί ήταν οι τρεις Μάγοι. Κι όχι μόνο αυτό. Οι τρεις σοφοί «εξ Ανατολων» που αναζητούσαν με λαχτάρα την αλήθεια, σαγηνεύτηκαν από το υπερφυσικό και αποφάσισαν το υπέρλογο. Έτσι, «Θεοδρόμον αστέρα θεωρήσαντες μάγοι τη τούτου ηκολοήθησαν αιγλης». Δεν δίστασαν μπροστά στο μακρύ δρόμο, δεν υπολόγισαν τους κινδύνους του ταξιδιού αλλά ακολούθησαν το καινούργιο άστρο αναγνωρίζοντας στην όψη του μήνυμα γέννας βασιλικής. Και παρά το δύσκολο ταξίδι δεν παρέκκλιναν καθόλου από την πορεία, που τους χάραζε ο φωτεινός τους οδηγός. Και όταν το αστέρι στάθηκε πάνω από την ταπεινή φάτνη, κι ενώ τίποτε δεν φάνταζε σπουδαίο και βασιλικό, οι τρεις Μάγοι προσκύνησαν τον Νεογέννητο Χριστό εκπροσωπώντας μ? αυτήν τους την προσκύνηση όλο το γένος των ανθρώπων.

«Των μάγων κάθε χρόνο τα μεσάνυχτα λάμπει τ? αστέρι». Είναι αλήθεια πως τούτες τις ημέρες των Χριστουγέννων ζούμε και κινούμαστε ανάμεσα σε μια πλημμύρα από αστέρια. Αστραφτερά άστρα δεσπόζουν στις κορυφές των χριστουγεννιάτικων δέντρων, αστέρια από χρυσά χαρτόνια στολίζουν τα παράθυρα των σχολικών τάξεων, πολύχρωμες σειρές από φωτεινά αστεράκια αναβοσβήνουν ποικιλότροπα διακοσμώντας σπίτια, μπαλκόνια, πλατείες. Κι όμως, κανένα από αυτά δεν έχει τη λαμπρότητα εκείνου του άστρου της Βηθλεέμ, κανένα από αυτά δεν διαγράφει την πορεία που εκείνο χάραξε στο ουράνιο στερέωμα οδηγώντας τους Μάγους, κανένα από αυτά δεν είναι των Μάγων το αστέρι.

Ο ποιητής, βέβαια, εξακολουθεί να επιμένει πως «των Μάγων κάθε χρόνο τα μεσάνυχτα λάμπει τ? αστέρι». Ίσως κάποιοι θεωρήσουν τούτο τον στίχο ως ποιητική υπερβολή, ίσως οι περισσότεροι μείνουν σε μια επιφανειακή, παραμυθένια δήθεν, μαγεία που εκπέμπει. Ωστόσο, έχω την αίσθηση πως με όλη την ποιητικότητά του, τούτος ο στίχος εκφράζει μια μεγάλη αλήθεια έστω και αν πολλοί από μας την αγνοούμε ή αδιαφορούμε γι? αυτήν. Η Γέννηση του Χριστού είναι ιστορικό γεγονός, ωστόσο σημασία έχει να γεννιέται κάθε Χριστούγεννα ο Χριστός μέσα στις καρδιές μας. Ο αληθινός εορτασμός των Χριστουγέννων δεν περιορίζεται στο να ανάψουμε τον ηλεκτρικό διακόπτη, για να αρχίσουν να αναβοσβήνουν τα αστεράκια με τα καλώδια ή στο να ασπαστούμε την εικόνα της Γέννησης του Χριστού. Τα αληθινά Χριστούγεννα ξεκινούν από την ειλικρινή λαχτάρα για την Αλήθεια και από την αναζήτηση για το αστέρι που θα μας οδηγήσει στη Βηθλεέμ της καρδιάς μας.

… Το άστρο της Άγιας εκείνης Χριστουγεννιάτικης νύχτας ετοιμάζεται να ανατείλει και φέτος σε λίγες ημέρες. Ας κρατήσουμε άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας για να το αντικρίσουμε και ας αφήσουμε ? ωσάν άλλοι Μάγοι ? το άπλετο φως του να μας καθοδηγήσει. Άλλωστε, όπως συμπληρώνει ο ποιητής:

«κι όποιος το βρει μες στ? άλλα αστέρια ανάμεσα και δεν το χάσει σε μια άλλη Βηθλεέμ ακολουθώντας το μπορεί να φτάσει».

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!  Πηγή :http://www.imd.gr/html/gr/section01/media/psiphides/2004/winter.htm

Αφήστε μια απάντηση