kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Άρχισε η μάχη διαδοχής του Πατριάρχη στη Μόσχα

Συγγραφέας: kantonopou στις 18 Δεκεμβρίου, 2008

Μόσχα- Σε μαραθώνια συνεδρίαση, που έλαβε χώρα στην πατριαρχική κατοικία στο Περεντέλκινο, οι ιεράρχες εξέλεξαν ως Τοποτηρητή τον μητροπολίτη Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ κ. Κύριλλο. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη δυσαρέσκεια ορισμένων ιεραρχών οι οποίοι υποστήριζαν πως αυτός που έπρεπε να λάβει τη θέση αυτή ήταν ο αρχαιότερος στην Ιεραρχία, δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος Κιέβου Βλαδίμηρος. Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, ως επικρατέστεροι διάδοχοι εμφανίζονται δύο ισχυροί ιεράρχες. Ο πρώτος είναι ο μητροπολίτης Κύριλλος ο λεγόμενος και «υπουργός Εξωτερικών» της Ρωσικής Εκκλησίας. Επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξωτερικών Σχέσεων ο κ. Κύριλλος τα τελευταία χρόνια θεωρείται χαρισματικός στις «δημόσιες σχέσεις», διατηρεί στενούς δεσμούς με την πολιτική ηγεσία της χώρας και πρωταγωνιστεί στην έντονη ανά την υφήλιο δραστηριοποίηση του Πατριαρχείου Μόσχας.
?
Στον αντίποδα βρίσκεται ο μητροπολίτης Καλούγας και Μπόροβσκ κ. Κλήμης, πρωτοσυγκελλεύων του Πατριαρχείου και εκ των στενοτέρων συνεργατών του μακαριστού Πατριάρχη. Στο πρόσωπό του, πολλοί ιεράρχες αλλά και πιστοί βλέπουν τον συνεχιστή του Αλεξίου. Εν αντιθέσει με τον δυναμικό Κύριλλο, ο Κλήμης είναι πολύ πιο ήπιων τόνων. Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που υπενθυμίζουν πως οι ίδιες ενστάσεις είχαν διατυπωθεί και στην περίπτωση της εκλογής του Αλεξίου, ο οποίος τάχιστα τους κατέπληξε. Αξίζει να σημειωθεί πως ο μητροπολίτης Καλούγας έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως τα φιλελληνικά του αισθήματα κάνοντας πολλούς ελληνορθόδοξους ιεράρχες να πιστεύουν πως τυχόν εκλογή του θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
?
Η απάντηση στον γρίφο αναμένεται να δοθεί το αργότερο εντός έξι μηνών. Οι εκπλήξεις δεν πρέπει να αποκλείονται, καθώς, παρόλο που ορισμένοι κύκλοι εμφανίζουν την ιεραρχία να προτιμά τον Κύριλλο, δεν είναι σίγουρο πως το ίδιο θα συμβεί και με τους εκπροσώπους του λαού, καθώς και αυτοί μετέχουν στην ψηφοφορία. Πληροφορίες φέρουν τους πιστούς να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί με τον κ. Κύριλλο, τον οποίο χαρακτηρίζουν «οικουμενιστή» και «φιλοπαπικό». Ανιχνεύοντας τέλος τη στάση του Κρεμλίνου, μέχρι στιγμής διακριτικά φαίνεται να κλίνει υπέρ της υποψηφιότητας του μητροπολίτη Σμόλενσκ.

 Πηγή :http://www.greekinsight.com/?conID=19366 

Αφήστε μια απάντηση