kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Συνέντευξη του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στο ραδιόφωνο του Alpha για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Συγγραφέας: kantonopou στις 21 Νοεμβρίου, 2008

*********************************************************************


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

   

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2008 

    Συνέντευξη του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων  κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στο ραδιόφωνο του Alpha και τον δημοσιογράφο κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου   ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δύο θέματα της αρμοδιότητάς σας τώρα. Κατ? αρχήν πήρατε κάποια επιστολή από το Συνήγορο του Πολίτη, ότι σε αρκετά σχολεία της χώρας Διευθυντές αξιώνουν παρανόμως από τους γονείς και τους μαθητές να δηλώνουν θρήσκευμα; Και αυτό βέβαια σε παρακολούθημα της αντίδρασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου για την εξαίρεση του μαθήματος των θρησκευτικών.

 Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Θέλω να εκφράσω στην εκπομπή σας την ενόχλησή μου, διότι αυτή την επιστολή την πληροφορούμαι από τις εφημερίδες και διότι δυστυχώς το Δελτίου Τύπου του Συνηγόρου του Πολίτη είδε το φως της δημοσιότητας πριν να έρθει η επιστολή στα χέρια μου.
 ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Βγήκε το δελτίο Τύπου πριν την πάρετε εσείς την επιστολή;

  Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Δεν ξέρω πότε το χρονολογούν, πάντως εγώ στις εφημερίδες το διάβασα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε ακόμα επιστολή στα χέρια μου δεν έχω. Αλλά να σας πω κάτι;

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Περίεργο, περίεργα πράγματα.

 Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Εδώ θα μου επιτρέψτε να πω, ότι ο Συνήγορος του Πολίτη είναι ανεξάρτητη αρχή και οφείλει να μην κάνει πολιτική και να μην υπερβαίνει τα όρια του.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σε τι τα υπερέβη κ. Υπουργέ, εάν τα υπερέβη;

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Σας είπα ένα παράδειγμα.

    ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτό είναι ένα ηθικής τάξεως και διαδικαστικό ζήτημα που έχει τη σημασία του και την αξία του ?

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Είναι πολύ σημαντικό κ. Παπαπαναγιώτου. Η Ανεξάρτητη Αρχή συνομιλεί θεσμικά με την διοίκηση και με την Κυβέρνηση, κάνοντας κάποιες υποδείξεις που θεωρεί, ότι συμβάλουν στην εφαρμογή του Συντάγματος και των Νόμων. Δεν κάνει πολιτική με Δελτία Τύπου.

    Δεν επιτρέπεται το Δελτίο Τύπου να έχει κυκλοφορήσει σε όλες τις εφημερίδες, να γίνεται το συγκεκριμένο ζήτημα αντικείμενο συζήτησης στα τηλεοπτικά παράθυρα και ο αρμόδιος Υπουργός να μην έχει στα χέρια του την επιστολή.

    Εδώ υπάρχει ένα σοβαρότατο ζήτημα.

    ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εγώ εκεί θέλω να έρθουμε επί της ουσίας.

   Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Επί της ουσίας οφείλω να σας πω, ότι την ευθύνη για το πώς ασκείται η πολιτική την έχει η εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση και καμία ανεξάρτητη αρχή.

    Εμείς έχουμε συμμορφωθεί με τις ?

  ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Υπάρχει και η άλλη πλευρά όμως, έτσι;

  Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Με τις υποδείξεις ?

  ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Της Αρχιεπισκοπής.

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει καμία διαφορά με την Αρχιεπισκοπή, είμαστε απόλυτα ταυτισμένοι με την άποψη που έχει η Ιεραρχία αυτή τη στιγμή, η οποία σεβάστηκε την απόφαση της πολιτείας να μην δηλώνεται στη δήλωση εξαίρεσης για τους αλλόθρησκους ή ετερόδοξους το φρόνημά τους, αλλά από την άλλη το μάθημα των θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό.

    Και λυπάμαι να πω, ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν προπαγανδιστικά να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο ζήτημα για να δημιουργήσουν, αν θέλετε, απόσταση στη σχέση πολιτείας – Εκκλησίας, η οποία είναι μια σχέση πάρα πολύ καλή και μία σχέση η οποία σέβεται τους διακριτούς ρόλους.

 ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επομένως το θέμα της εξαίρεσης των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών δεν τίθεται σε άλλη βάση, παραμένει σ? αυτή που ήταν.

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Επαναλαμβάνω τη βάση για να γίνομαι σαφής και είναι η επίσημη και αυτή που εφαρμόζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Το μάθημα είναι υποχρεωτικό. Εξαιρούνται μόνο οι αλλόθρησκοι ή οι ετερόδοξοι. Το μάθημα δεν διδάσκεται ομολογιακά, αλλά ενημερώνει φυσικά για την επίσημη θρησκεία, αλλά και για τις άλλες θρησκείες.

    Άρα εκεί έχει εσφαλμένη εκτίμηση ο Συνήγορος του Πολίτη ή ο χειριστής τέλος πάντων του συγκεκριμένου ζητήματος και θεωρώ, ότι αυτή τη στιγμή στην εξαίρεση εμπίπτουν μόνο αυτοί οι οποίοι είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι. Απλά η προσαρμογή μας είναι ότι δεν υποχρεούνται να δηλώσουν το δόγμα τους για να μην αγγίζονται τα προσωπικά τους δεδομένα.

  Πηγή :http://www.anampa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=7055833  

Αφήστε μια απάντηση