kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

«Να ζεις τον πόνο σου σαν να μην υπάρχει». (Γέροντος Παϊσίου, +12 Ιουλίου 1994)

Συγγραφέας: kantonopou στις Ιούλιος 13, 2012

1. «Οι άνθρωποι οι φτωχοί, που στερούνται και δεν έχουν να φάνε, αν δεν γογγύζουν, θα ’χουν ίσο μισθό με τους ασκητές που ασκητεύουν στον Άθωνα ή στα Κελλιά τους. Διότι αυτοί κάνουν την άσκηση με την θέλησή τους και αυτό ελαφρύνει πολύ τον κόπο τους. Εγώ, ας υποθέσουμε, και αν κάνω κάτι, το κάνω με την θέλησή μου και αυτό με κάνει να μην καταλαβαίνω καλά-καλά την δυσκολία. Ενώ αυτοί οι κακόμοιροι πεινούν, χωρίς να το θέλουν, γι’ αυτό και υποφέρουν (δυσκολεύονται) πολύ. Γι’ αυτό ο Θεός μπορεί να τους δώσει και περισσότερο μισθό από τους ασκητές».

2. «Κάποιοι μοναχοί που τα πέταξαν, ήρθαν πάλι εν μετανοία στο Άγιον Όρος και τελείωσαν ειρηνικά, αυτοί είχαν καλή διάθεση, όταν προσήλθαν στο Μοναστήρι, αλλά δεν βοηθήθηκαν. Έτσι το πάθανε πολλοί. Έρχονται με καλή προαίρεση, αλλά δεν βρίσκουν κάποιον να τους καθοδήγηση και να τους στηρίξει· έτσι κατέληξαν όπως κατέληξαν. Αλλά για αυτούς όλους ο Θεός χρησιμοποιεί σκανδαλώδη καμ­μία φορά τρόπο, για να τους επαναφέρει στο Άγιον Όρος, και πεθαίνουν ειρηνικά. Θα ήταν αδικία της θείας προνοίας, αν δεν επανέφερε αυτούς τους ανθρώπους κοντά του ο Θεός. Διότι είχαν καλή διάθεση όταν ξεκίνησαν, και ο Θεός δεν το ξεχνάει αυτό».

3.«Η μεγαλύτερη δοκιμασία των άλλων είναι το καλύτερο φάρμακο για μας. Εγώ, ό,τι κι αν έχω, όταν σκέπτομαι πως υποφέρουν αυτοί οι άνθρωποι, λέω “δόξα τω Θεώ”. Θα μπορούσα να είμαι και εγώ ένας παράλυτος και να μην μπορώ να κουνηθώ καθόλου. Τί θα έκανα τότε; Δόξα τω Θεώ, τώρα είμαι σαν βασιλιάς».

4. «Η μοναχική μας ζωή πρέπει να είναι μία συνεχής δοξολογία στον Θεό»

5.«Όταν ο Θεός προλέγει, πρέπει και ο άνθρωπος να προσέχει. Διότι, αν ο άνθρωπος αμελήσει και αλλάξει, και ο Θεός αλλάζει. Η έκβαση αυτού που προλέγει ο Θεός εξαρτάται και από τον άνθρωπο».

6. «Όταν ήμουν στο Κοινόβιο (Εσφιγμένου), είπα σ’ έναν Πνευματικό ότι θέλω να πάω στην έρημο και μου είπε: “Τώρα έχεις ανάγκη από ταπείνωση. Να πας πρώτα σε ένα ιδιόρρυθμο Μοναστήρι, για να έχεις φήμη ιδιορρυθμίτου”».

7.«Σήμερα έρχονται πολλοί για μοναχοί, αλλά δεν υπάρχει προζύμι. Ξεφύγαμε από την παράδοση. Δεν προσπαθούμε να μοιάσουμε τους Αγίους, Πρέπει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους Αγίους. Δεν πρέπει να κοιτάζουμε αυτούς που έχουν πάθη μικρά ή μεγάλα, και να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με αυτούς».

8. «Όσο περισσότερο κοπιάζεις, τόσο περισσότερη χαρά και περισσότερη χάρι θα πάρεις από τον Θεό».

9. «Όταν ο Θεός δώσει την αγάπη του σε μία ψυχή, αυτή δεν αντέχει, πέφτει κάτω. Τότε δεν ζήτα τίποτε άλλο. Θέλει να αφήσει τα πάντα και να κλεισθεί σε μία σπηλιά».

10. «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η προσβολή από δαιμονική ενέργεια είναι τρόπον τινά δώρο του Θεού προς τον αμαρτάνοντα, για να μετανοήσει, να ταπεινωθεί και να σωθεί. Όταν όμως υπάρχει τελεία πόρωση και αμετανοησία, τότε δεν προσβάλλεται από το διάβολο, διότι βλέπει ο Θεός την τελεία πόρωσή του».

11. «Παλαιότερα έλεγα την ευχή, κοιμόμουν και η ευχή συνέχιζε, ξυπνούσα και η ευχή δεν σταματούσε. Τώρα ζω τα προβλήματα του κόσμου».

12.«Σήμερα έρχονται πολλοί νέοι με ενδιαφέροντα. Δεν είναι περίεργοι, ζητούν να βρουν παράδειγμα, και εμείς πρέπει να είμαστε όπως θέλει ο Θεός για να ωφελούνται οι άλλοι που μας πλησιάζουν, διότι αλλιώς θα δώσουμε λόγο και γι’ αυτούς που μας πλησιάζουν και βλάπτονται ή δεν ωφελούνται».

15.«Ένας φοιτητής πήγε και έμεινε τριάμισι χρόνια στην Ινδία, ασχολήθηκε με διάφορες θρησκείες και με την μαγεία. Έψαχνε να βρει πού βρίσκεται η αλήθεια με τις θρησκείες κ.ά. Τελικά επισκέφθηκε ένα μάγο με μεγάλη φήμη και άκουσε έκπληκτος να του λέει: “Τί ήρθες εδώ; Αυτό που ζητάς θα το βρεις στην Ορθοδοξία, εκεί είναι το φως. Να πας στο Άγιον Όρος και να διάβασεις Φιλοκαλία. Εκεί θα βρεις αυτό που ζητάς”. Τάχασε, δεν περίμενε να ακούσει από έναν μάγο αυτά. Επέστρεψε στην Ελλάδα, ήρθε στο Άγιον Όρος και μου τα διηγήθηκε όλα».

16. «Ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται ο άνθρωπος,  ο πειρασμός του φέρνει και τους λογισμούς».

17. «Για να πάψει το εργοστάσιό μας (δηλ. ο νους μας) να παράγει κακούς λογισμούς, πρέπει να λείψει η πονηρία. Τότε ο άνθρωπος έχει πνευματική υγεία».

18.«Είναι ανάγκη να βάλει ο άνθρωπος Χριστό μέσα του, αλλιώς είναι κολοκύθι».

19. «Ο πιό εύκολος και σύντομος δρόμος είναι η υπακοή. Στην υπακοή η χάρις καθοδηγεί».

20. «Και στην άλλη ζωή συνεχίζεται η τελειότητα».

21.«Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν δοκιμασίες από τον Θεό, αλλά μπαίνει και ο διάβολος και τα κάνει πιό μαύρα. Εκείνο είναι το δύσκολο».

22. «Υπάρχουν δαιμόνια που δεν αφήνουν κάποιον να μιλήσει, και άλλα που δεν αφήνουν κάποιον να ακούσει τις συμβουλές που του λένε οι Πνευματικοί».

23.«Όταν κανείς προκόβει πνευματικά, μέσα του έχει μία χαρά, μία ειρήνη, μία ευχαρίστηση».

(Πηγή: «Από την ασκητική και ησυχαστική Αγιορείτικη παράδοση», Άγιον Όρος 2011 σ. 710-714) Θησαυρός Γνώσεων και Ευσεβείας

Αφήστε μια απάντηση