kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Τα σύγχρονα είδωλα

Συγγραφέας: kantonopou στις 17 Νοεμβρίου, 2008

*******************************************************************

Του πρωτ. Πολυκ. Γρ. Τύμπα
Οι Έλληνες είμεθα κάποτε ειδωλολάτρες. Όμως εδώ και 2000 χρόνια απαλλαγήκαμε από την ειδωλολατρία και γνωρίσαμε τον αληθινό θεό. Οι θεοί της παλαιάς εποχής πέθαναν. Μήπως όμως προσφέρουμε λατρεία σε πολλά άλλα σύγχρονα είδωλα; Θα αναφέρουμε μερικά. Κατ? αρχάς να πούμε τι εννοούμε όταν λέμε είδωλο: Ένα πρόσωπο ή αντικείμενο, μια ιδέα ή μια κατάσταση που αποκτάει δύναμη τόσο μεγάλη και καθοριστική μέσα μας, ώστε να παίρνει την θέση του Θεού. Έτσι χωρίς να το καταλαβαίνουμε γινόμαστε ειδωλολάτρες, έστω και αν λεγόμαστε χριστιανοί.
Ιδού μερικά σύγχρονα είδωλα:
1. Το χρήμα. Η καλοπέραση, η ευημερία τα υλικά γενικώς αγαθά έχουν σήμερα θεοποιηθεί από πολλούς ανθρώπους. «Ο μεγαλύτερος Θεός υπό τον ήλιον είναι το χρήμα», λέει ένας σοφός.
2. Άλλο είδωλο είναι η σαρκολατρεία. Η απόλαυση των ηδονών, τα φαγοπότια, η οινοποιία, οι άσεμνοι χοροί, ο σύγχρονος κινηματογράφος, το θέατρο.
3. Η λατρεία προσώπων που φαντάζουν επίγειοι Θεοί. Προσώπων της τέχνης, της μουσικής, του Θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ακόμη και του ποδοσφαίρου.
4. Αναφερόμαστε τώρα σε κάποια άλλα είδωλα της εποχής μας, τα οποία επηρεάζουν καταλυτικά τη ζωή μας. Είναι πρώτα το είδωλο της επιστήμης. Πρόκειται για μια στάση απολύτου εξαρτήσεως του ανθρώπου από αυτήν. Πολλοί πιστεύουν ότι η επιστήμη θα λύσει όλα τα προβλήματα της ζωής μας. Θα δώσει την ευτυχία στην ανθρωπότητα. Η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη ένα πρόβλημα λύνει, άλλα όμως δέκα δημιουργεί.
5. Ο μοντερνισμός. Ο σημερινός άνθρωπος ζει κάτω από τον ζυγό του μοντερισμού και της μόδας.
6. Τέλος είδωλο μπορεί να γίνει ο ίδιος ο εαυτός μας. «Αυτό είδωλον εγενόμενην». ΄Εγινα δηλαδή είδωλο του εαυτού μου ή καλύτερα ο εαυτός μου έγινε είδωλο. Αυτό σημαίνει ότι λατρεύουμε τις δυνάμεις μας και τα χαρίσματά μας. Τοποθετούμε τον εαυτό μας στο κέντρο του κόσμου. Δεν πέθανε η ειδωλολατρεία. Απλώς έχει αλλάξει μορφή. Είναι εξ ίσου δόλια και ολέθρια για τον άνθρωπο.
Χρειάζεται λοιπόν, προσοχή. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μας φωνάζει: «Τεκνία, φυλάξατε εαυτούς από των ειδώλων». Ο δε Θεός παραγγέλει: «Ου ποιήσεις σε αυτώ είδωλον? Εγώ ειμί Κύριος ο Θεός σου? αυτώ μόνω λατρεύσεις». Κάτω τα είδωλα από την ζωή μας. Κανένα επίγειο είδωλο να μη βρίσκει θέση μέσα μας. Ο θρόνος της καρδιάς μας ανήκει στον Θεό.
   Πηγή http://www.e-erevna.gr/story.aspx?ID=50797 

Αφήστε μια απάντηση