kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Εκκλησία 200 ετών εξαφανίστηκε από ρωσικό χωριό – Έγινε οικοδομικά υλικά

Συγγραφέας: kantonopou στις 12 Νοεμβρίου, 2008

*******************************************************************

Μιά ολόκληρη εκκλησία εξαφανίστηκε κυριολεκτικά από ένα χωριό της Ρωσίας, όπου στεκόταν επί σχεδόν 200 χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές εκκλησιαστικές αρχές.

Πρόκειται για την εκκλησία της Αναστάσεως στο χωριό Κομάροβο της κεντρικής Ρωσίας, η οποία χτίστηκε το 1809 και παρέμεινε όρθια ως τις αρχές Οκτωβρίου όταν κάποιοι, όχι μόνο την λεηλάτησαν, αλλά και την εξαφάνισαν, χωρίς να αφήσουν ούτε τούβλο, εξήγησε ο πατήρ Βιτάλι, εκπρόσωπος της τοπικής Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

“Στείλαμε σχετική επιστολή στην εισαγγελία”, είπε. “Τώρα, το ποιός έκανε αυτό το πράγμα, θα το δείξουν οι έρευνες”.Η εκκλησία της Αναστάσεως βρισκόταν σε μία απομακρυσμένη περιοχή και οι κληρικοί την επισκέπτονταν σχετικά σπάνια, με αποτέλεσμα η εξαφάνισή της να μη γίνει άμεσα αντιληπτή.

Ηταν μια μεγάλη, διόροφη εκκλησία, σήμερα όμως το μόνο που απομένει από αυτήν είναι τα θεμέλια και ελάχιστα τμήματα της τοιχοποιίας.Στη ρωσική επαρχία είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο η κλοπή εκκλησιαστικής περιουσίας, κυρίως ιερών εικόνων οι οποίες μπορούν να πωληθούν σε καλή τιμή.

Ορισμένες φορές όμως αποδομούνται ολόκληροι ναοί για να διατεθούν ως οικοδομικά υλικά.“Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση”, εξήγησε ο πατήρ Βιτάλι. “Σε πολλά χωριά της κεντρικής Ρωσίας τόποι ιστορικού ενδιαφέροντος καταστρέφονται και ο κόσμος υποφέρει διότι στερείται της πολιτιστικής του κληρονομιάς?. 

Πηγή :http://www.sigmalive.com/lifestyle/subjects/84385 

Αφήστε μια απάντηση