kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Νέες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου – Αντιπαράθεση για τα βιβλία της Ιστορίας

Συγγραφέας: kantonopou στις 9 Νοεμβρίου, 2008

 otom.jpgΟ Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου «να σοβαρευτεί», κατά την έκφρασή του και να δηλώσει άπαξ και δια παντός ότι «η παιδεία θα είναι ελληνοκεντρική και η ιστορία δεν θα παραχαραχθεί».

Τότε, πρόσθεσε, κανένας δεν θα έχει να πει οτιδήποτε για τον υπουργό Παιδείας.Ο υπουργός Παιδείας είπε ο Χρυσόστομος, εκπροσωπεί την ελληνική κοινότητα που είναι ορθόδοξη .

Ο Αρχιεπίσκοπος σχολίαζε αναφορές του υπουργού Παιδείας σε ημερίδα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε σχέση με το θέμα των βιβλίων της Ιστορίας.Ο κ.Δημητρίου έκαμε λόγο για «φαντάσματα του παρελθόντος, παπαγαλάκια και καιροσκόπους», που υπηρετούν, όπως είπε, την πολιτική του διχασμού και αναπαράγουν τη συνθηματολογία περί κομματικοποίησης του υπουργείου Παιδείας.

Στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι, αν στην κυβέρνηση νομίζουν πως μπορούν να κάμουν οτιδήποτε το αρνητικό για την παιδεία να το ξεχάσουν.

Εδώ, τόνισε, βρίσκεται και η Εκκλησία, η οποία θα επαγρυπνεί.Ακούονται, ανέφερε ο κ. Χρυσόστομος, μερικές παραφωνίες ότι οι Έλληνες της Κύπρου το 1963 σκότωσαν Τούρκους. Τι ήθελαν να κάμουμε, διερωτήθηκε και υπενθύμισε ότι η Τουρκία έφερνε όπλα στην Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Εκκλησία δεν έχει τίποτε με τους Τουρκοκύπριους με τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι έζησαν ειρηνικά επί αιώνες.Δεν έχω αλλεργία, ανέφερε χαρακτηριστικά, με τους Τούρκους, αλλά η ιστορική αλήθεια, τόνισε, πρέπει να λέγεται.

Ο Κύπριος υπουργός Παιδείας επέκρινε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για τη δήλωσή του, ότι θα καλέσει τους μαθητές να πετάξουν τα βιβλία, «εάν  γίνει παραχάραξη της ιστορίας».

Ο κ. Δημητρίου διερωτήθηκε γιατί πρέπει ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας να είναι υπό την έγκριση του Αρχιεπισκόπου, ενώ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να υπερβούν, όπως είπε, τα ψευτοδιλήμματα για τους Τουρκοκυπρίους και να μην υποκύψουν σε φωνές λαϊκισμού που στόχο έχουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.

Στην ημερίδα για τα βιβλία της Ιστορίας πήρε μέρος και ο πρώην Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης,ο οποίος δήλωσε πως η ερμηνεία του ελληνισμού είναι θέμα εθνικό και πολιτικό.

Πηγή: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=59954  

Αφήστε μια απάντηση